Tradicinis popiežiaus laiškas, skirtas Pasaulinei taikos dienai, kurią krikščioniškasis pasaulis mini sausio 1-ąją, kaip visuomet paskelbtas likus kelioms savaitėms iki Naujųjų metų.

Šiųmečiame laiške, išplatintame praėjus trim dienoms po Irako lyderio Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) sulaikymo, popiežius taip pat kreipiasi į demokratijas, kovojančias su terorizmu, ragina jas laikytis tarptautinės teisės principų ir paisyti pagrindinių žmogaus teisių.

Visų pasaulio valstybių ir organizacijų vadovams išsiuntinėtame kreipimesi 83 metų popiežius kalba apie JT reformos būtinybę ir tai, kad tarptautinė bendruomenė turi išsigydyti nuo didžiausių socialinės neteisybės apraiškų, galinčių pakurstyti terorizmą.

Trylikos puslapių dokumente Katalikų bažnyčios vadovas kreipiasi ir į teroristus, kuriems sako, kad pasauliui smurtas yra ne tik nepriimtinas, bet ir kompromituoja "patį reikalą, dėl kurio jūs kovojate".

Pasaulinei taikos dienai parengtame popiežiaus laiške, kuris šiemet vadinasi "Visada aktualus uždavinys: auklėti taikai", daugiausia kalbama apie tarptautinę teisę ir jos vaidmenį sprendžiant tarp valstybių kilusius konfliktus.

Neįvardydamas jokios konkrečios šalies, popiežius atkreipia dėmesį, kad JT Chartija "užtikrina prigimtinę teisę į teisėtą gynybą, kuri turi būti vykdoma specifiniais būdais ir (atsižvelgiant į) Jungtinių Tautų kontekstą".

Be to, Katalikų bažnyčios vadovas primena, kad už kolektyvinį saugumą atsakinga JT generalinė asamblėja turi "rūpintis taikos išsaugojimu kompetentingai ir atsakingai, pasitelkdama sprendimo ir plačios veiksmų laisvės galią".

Karo Irake Vatikanas nelaiko "teisingu karu", kadangi jam nepritarė Jungtinės Tautos. Šventasis Sostas įsitikinęs, kad reikėjo daugiau derėtis siekiant išvengti šio konflikto.

Pasak popiežiaus, būtina, kad valstybės vengtų "pagundos griebtis jėgos teisės užuot vadovavusis teisės jėga".

Be to, Jonas Paulius II pareiškė suprantąs, kad šiandien tarptautinę teisę "smarkiai spaudžia" teroristinės grupuotės, su kuriomis valstybės negali skaitytis laikydamosi tradicinių teisės principų.

Tačiau, rašo popiežius, kova su terorizmu "negalima pateisinti galiojančių teisės principų išsižadėjimo", ir priduria, kad priimant politinius sprendimus būtina atsižvelgti į pagrindines žmogaus teises.