Ramaus būdo ir į savistabą linkęs, tačiau kartais gana stačiokiškai kalbantis aukštaūgis generolas niekada netoleruodavo kvailų sprendimų. Tačiau mesti iššūkį prezidentui ir jo komandai - visai kas kita, todėl trečiadienį jis buvo iškviestas į Baltųjų rūmų Ovalinį kabinetą pasiaiškinti dėl komentarų, kuriuos išsakė vieno žurnalo paskelbtame interviu.

Žmonės, gerai pažįstantys 55 metų S.McChrystalą, sako, kad jo interviu žurnalui "Rolling Stone", kupinas dygių pastabų apie generolo bendradarbius JAV administracijoje, buvo didelė klaida, kurią nulėmė dėl sudėtingo karo patiriama įtampa ir nedrausmingi jo štabo darbuotojai.

Tačiau jie tai pat pažymi, kad tikroji pasipiktinimą sukėlusi priežastis turbūt yra S.McChrystalo stačiokiškas ir kompromisų nepripažįstantis būdas, nors būtent dėl šių savybių jis buvo paskirtas vadovauti karui Afganistane.

"Jie pasitelkė žmogų, kuris turėjo būti atkaklus realistas, - sakė nacionalinio saugumo apžvalgininkas Anthony Cordesmanas (Entonis Kordesmanas), palaikantis glaudžius ryšius su JAV gynybos departamentu. - Buvo pasitelktas žmogus, kuris turėjo atlikti darbą po aštuonerius metus trukusio apsileidimo ir nesėkmių. Pasitelktas žmogus, kuris iš esmės turėjo prasiskinti kelią per biurokratines ir organizacines kliūtis".

S.McChrystalas nebuvo pratęs manevruoti Vašingtono politinėje mašinoje. Didžiąją dalį savo ilgos karinės karjeros jis praleido mažai afišuojamame specialiųjų operacijų pasaulyje, o penkerius metus vadovavo Jungtiniam specialiųjų operacijų štabui, įsikūrusiam Fort Brago karinėje bazėje Šiaurės Karolinoje.

Kitaip nei daugelis kitų karjerą padariusių karininkų, S.McChrystalas vos dvejus metus dirbo Pentagone: 2002-2003 metais jis buvo Jungtinio štabų vadų komiteto operacijų direktoriaus pavaduotojas, o 2008 metais trumpai ėjo ir operacijų direktoriaus pareigas.

2009 metų gegužę B.Obama pasirinko šį generolą vadovauti karui Afganistane.

Jis didžiąją karjeros dalį praleido toli nuo fronto linijų, dalyvaudamas kare su terorizmu, tyrinėdamas tarptautinį teroristų tinklą "al Qaeda" ir planuodamas slaptus reidus.

2006 metais per vieną jo operaciją buvo likviduotas "al Qaeda" padalinio Irake lyderis ir vienas iš labiausiai Vašingtono ieškomų kovotojų Abu Musabas al Zarqawi.

Tais pačiais metais žmogaus teisių aktyvistai pareiškė protestą dėl S.McChrystalo specialiųjų pajėgų smurto prieš kalinius Bagdado tarptautiniame oro uoste veikusiame Namos karinės stovyklos sulaikymo centre.

Tačiau visuomenėje dėl šio generolo veiklos pradėta diskutuoti tik B.Obamai paskyrus jį vadovauti Afganistane dislokuotoms pajėgoms.

S.McChrystalo pirmtakas generolas Davidas McKiernanas, kuris šiame poste išsilaikė trumpiau nei metus, reikalavo atsiųsti daugiau karių, tačiau B.Obamos politiniai sąjungininkai, tarp jų dauguma demokratų Kongrese, nenorėjo, kad šis karas būtų eskaluojamas.

JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas sakė nusprendęs atšaukti D.McKiernaną ir paskirti S.McChrystalą ne dėl nesutarimų su pirmuoju, kuris ne kartą reikalavo stiprinti pajėgas Afganistane.

Tačiau R.Gatesas pridūrė esąs tikras, kad šio karo neįmanoma laimėti vien koviniais veiksmais, todėl kreipėsi į S.McChrystalą, gerai išmanantį kovos su sukilėliais taktiką. Pentagono vadovas tikėjosi, kad šis generolas padės pasiekti persilaužimą Afganistane.

Iki 2009 metų rudens S.McChrystalas nusprendė, kad jam reikia stipresnių pajėgų ir slapta paprašė Pentagono atsiųsti 40 tūkst. papildomų karių.

Žinia apie šį prašymą buvo nutekinta žiniasklaidai, dėl ko įtūžo Baltųjų rūmų padėjėjai. Jų nuomone, S.McChrystalas pastatė B.Obamą į keblią padėtį: prezidentas turėjo arba ignoruoti pasižymėjusio generolo prašymą, arba pasiųsti daugiau karių rizikuodamas netekti politinio palaikymo.

Vėliau tais pačiais metais B.Obama sutiko papildomai pasiųsti į Afganistaną 30 tūkst. karių su sąlyga, kad jie bus pradėti išvesti iki 2011 metų liepos.

"Rolling Stone" straipsnyje S.McChrystalas skundžiasi, kad B.Obama jam skyrė "parduoti neparduodamą poziciją" šiame kare.

"Man tas laikas buvo skausmingas", - sakė generolas.

Jeigu prezidentas nuspręstų atšaukti S.McChrystalą iš posto, jam būtų sunku rasti tinkamą pamainą, sako A.Cordesmanas.

"Neturima įpėdinio, sukaupusio tiek pat patirties", - pabrėžė apžvalgininkas.

S.McChrystalas anksčiau buvo kritikuojamas dėl incidento, per kurį armijos žvalgas Patas Tillmanas, buvęs garsus amerikietiškojo futbolo Nacionalinės lygos žaidėjas, žuvo Afganistane nuo saviškių ugnies.

P.Tillmanas paliko pelningą profesionalaus futbolinininko karjerą ir užsirašė savanoriu į armiją po 2001 metų rugsėjo 11 dienos teroro atakų Jungtinėse Valstijose.

Šio karo žūties aplinkybių tyrėjai nustatė, kad S.McChrystalas "atsakingas dėl netikslių ir klaidinančių teiginių" dokumentuose, kuriuose rekomenduojama P.Tillmaną po mirties apdovanoti Sidabrinės žvaigždės medaliu.

Generolas pripažino, jog kelios dienos prieš patvirtinant šį apdovanojimą įtaręs, jog buvęs futbolininkas galėjo žūti nuo saviškių ugnies. Jis perspėjo apie šį faktą JAV kariuomenės vadus, nors jie taip pat patvirtino, kad P.Tillmanas turi gauti Sidabrinę žvaigždę.

Apdovanojimo dokumente nurodoma, kad P.Tillmanas "atsidūrė niokojančioje priešo ugnyje".

Tačiau S.McChrystalas sakė tyrėjams esantis įsitikinęs, kad šis karys buvo apdovanotas pelnytai.

2007 metais Armija atmetė Pentagono rekomendaciją, kad McChrystalas turėtų būti patrauktas atsakomybėn dėl "klaidinančių" veiksmų.