Baltieji rūmai kol kas nekomentavo generolo pokabio su B.Obama.

11 val. 35 vietos (18 val. 35 min. Lietuvos) laiku numatytas S.McChrystalo susitikimas su aukščiausiais B.Obamos kabineto pareigūnais, kuriame ketinta kalbėti apie Afganistaną.

Prieš pokalbį su prezidentu generolas dalyvavo pusvalandį trukusiame susitikime su gynybos sekretoriumi Robertu Gatesu ir Štabų vadų komiteto pirmininku admirolu Mike'u Mullenu, pranešė Pentagono atstovas spaudai Geoffas Morrellas.

S.McChrystalas buvo iškviestas į Baltuosius rūmus pasiaiškinti dėl žurnale "Rolling Stone" pasirodžiusio straipsnio "The Runaway General", kuriame jis smerkia JAV ambasadorių Kabule, o jo patarėjai pašiepia prezidento artimiausios aplinkos pareigūnus.

B.Obama: vadas pademonstravo „prastą supratingumą"

Susitikimo išvakarėse, antradienį, B.Obama sakė, kad generolas pademonstravo "prastą supratingumą", duodamas šį interviu, tačiau prieš priimdamas bet kokį galutinį sprendimą jis norįs pirmiausia asmeniškai su juo pasikalbėti.

Tačiau paklaustas, ar pašalins iš posto S.McChrystalą, prezidentas sakė pirmiausiai norįs asmeniškai pasikalbėti su generolu per trečiadienį Baltuosiuose rūmuose įvyksiantį susitikimą.

"Manau, aišku, kad straipsnyje, kuriame figūruoja jis ir jo komanda, pademonstruotas prastas supratingumas", - B.Obama sakė reporteriams apie žurnalo "Rolling Stone" išspausdintą straipsnį "Pabėgęs generolas" (Runaway General).

"Tačiau pirmiausiai būtinai noriu su juo tiesiogiai pasikalbėti, prieš priimdamas bet kokį galutinį sprendimą", - pridūrė Jungtinių Valstijų vadovas.

Sklando kalbos, kad šalies vadovas gali pašalinti iš pareigų generolą, pademonstravusį nepagarbą Jungtinių Valstijų administracijai skandalingame interviu.

Vokietija ir Afganistano prezidentas užtaria

Vokietijos, kurios karinis kontingentas yra trečias didžiausias Afganistane, gynybos ministras trečiadienį išreiškė moralinę paramą JAV generolui Stanley McChrystalui, kuris dėl aštrios kritikos Baltųjų rūmų atžvilgiu gali netekti Afganistano karo vado posto.

Ministras Karlas Theodoras zu Guttenbergas  sakė Vokietijos visuomeninei televizijai, kad S.McChrystalas šiuo kritiškai svarbiu laikotarpiu užtikrina stabilumą Afganistane dislokuotose NATO pajėgose.

"Nepaprastai gerbiu generolą McChrystalą - mums labai sekėsi dirbti kartu, - pabrėžė K.Th.zu Guttenbergas. - Jis yra naujosios strategijos Afganistane garantas".

Ministras pridūrė, kad Aljanso vadovaujamų Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) laukia "labai sunki vasara" ir kad joms reikalingas stabilus vadovavimas šiuo laikotarpiu, per kurį gali būti pralieta itin daug kraujo.

"Štai kodėl mums svarbu užtikrinti stabilumą NATO struktūrose", - sakė jis.

K.Th. zu Guttenbergas atsisakė tiesiogiai komentuoti, ar S.McChrystalas turėtų būti nušalintas dėl nepagarbių komentarų apie JAV prezidento Baracko Obamos  administracijos aukščiausius pareigūnus vienam žurnalui duotame interviu.

"Tai Amerikos sprendimas, - nurodė ministras. - Tačiau aš jį labai gerbiu".

Šiuo metu ISAF misiją Afganistane vykdo apie 4 400 Vokietijos karių. Šis kontingentas yra trečias didžiausias po JAV ir Didžiosios Britanijos.

Afganistano prezidentas Hamidas Karzai irgi įsitikinęs, kad į nemalonę dėl kritikos patekusio šioje šalyje dislokuotų JAV pajėgų vado pakeitimas "nebūtų naudingas" pastangoms atkurti taiką ir stabilumą, trečiadienį pareiškė Afganistano lyderio atstovas spaudai.

"Prezidentas tiki, jog dabar susiklosčiusi jautri padėtis mūsų partnerystėje, mūsų kare su teroru, taikos ir stabilumo kūrimo Afganistane procese ir kad bet kokia spraga šiame procese nebūtų naudinga", - H.Karzai atstovas Waheedas Omaras sakė žurnalistams.

Afganistano vadovas antradienį per iš anksto suplanuotą telekonferenciją su JAV prezidentu Baracku Obama taip pat sakė "pasitikintis" JAV generolu Stanley McChrystalu, pridūrė atstovas.

Išjuokė prezidento komandą

Žurnale "Rolling Stone" išspausdintame straipsnyje S.McChrystalo padėjėjai šaiposi iš JAV viceprezidento Joe Bideno, vadina klounu prezidento patarėją nacionalinio saugumo klausimais ir sako, kad generolą "nuvylė" jo pirmasis susitikimas su B.Obama.

Pats S.McChrystalas cituojamas pajuokiantis JAV specialųjį pasiuntinį Centrinei ir Pietų Azijai Richardą Holbrooke'ą, taip pat teigiantis, kad jaučiasi "išduotas" JAV ambasadoriaus Kabule Karlo Eikenberry, kuris aštriai kritikavo generolo karinę strategiją.

B.Obama antradienį sakė asmeniškai pasikalbėti su Afganistane dislokuotų pajėgų vyriausiuoju vadu, prieš priimdamas kokius nors sprendimus dėl jo likimo, tačiau JAV žiniasklaida pranešė, kad šalies vadovas pasiūlė S.McChrystalui atsistatydinti dar prieš jo atvykimą.

Padėtis kebli, nes B.Obamai gali tekti rinktis vieną iš dviejų neparankių išeičių: nušalinti S.McChrystalą ir galimai sutrikdyti jau beveik devynerius metus vykdomą karinę misiją arba toleruoti į išsišokimą ir pasirodyti silpnu lyderiu.

"Rolling Stone" straipsnis į paviršių iškėlė seniai vykstančią trintį tarp aukštų kariškių ir Baltųjų rūmų kaip tik tuo metu, kai Jungtinės Valstijos nusprendė dislokuoti šioje Centrinės Azijos šalyje dar 30 tūkst. karių.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai Robertas Gibbsas sakė, kad prezidentas "supyko", perskaitęs šį straipsnį. Pareigūnas neatmetė galimybės, kad JAV ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas atleis S.McChrystalą.

"Generolas McChrystalas ilgą laiką narsiai kovėsi už savo šalį. Niekas negali ir neturėtų iš jo to atimti, ir niekas neatims", - pabrėžė R.Gibbsas.

Nuolankiai atsiprašęs dėl šio incidento, S.McChrystalas išskrido iš Kabulo asmeniškai dalyvauti trečiadienį vyksiančiame mėnesiniame pasitarime. Tokiuose posėdžiuose generolas paprastai dalyvaudavo tiesioginiu vaizdo tiltu, kalbėdamas iš savo štabo Kabule.

S.McChrystalas pirmadienio vakarą paskelbė pranešimą, kuriame atsiprašė dėl savo išsakytų komentarų. Vienas iš generolo atstovų spaudai - civilis Duncanas Boothby - jau atsistatydino, tačiau mažai tikėtina, kad ši pyla tuo pasibaigs.

S.McChrystalo ateičiai pakibus ant plauko, keliamos prielaidos, kas galėtų pakeisti šį vadą. Vienu iš pagrindinių galimų kandidatų laikomas jūrų pėstininkų generolas Jamesas Mattisas, kovų su sukilėliais ekspertas.

JAV Kongresas pasmerkė S.McChrystalo pastabas, vadindamas jas keliančiomis nerimą, tačiau dauguma B.Obamos kolegų demokratų tiesiogiai nepasiūlė atstatydinti generolą

Senato ginkluotųjų tarnybų komiteto pirmininkas Carlas Levinas sakė, kad "Rolling Stone" straipsnis atskleidžia asmenybių skirtumus ir "neatspindi skirtumų politikoje dėl karo tęsimo".

Afganistano prezidentas Hamidas Karzai užtarė į nemalonę patekusį kariškį ir išreiškė viltį, kad generolas nebus atleistas.

S.McChrystalą taip pat palaiko NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas.