Jis turės asmeniškai pasiaiškinti dėl jo išsakytų kritiškų pastabų apie šalies prezidentą ir jo aukšto rango patarėjus, nurodė vienas aukštas pareigūnas.

"McChrystal buvo nurodyta asmeniškai dalyvauti (trečiadienį vyksiančiame) mėnesiniame susitikime dėl Afganistano ir Pakistano", o ne bendrauti su šio pasitarimo dalyviais saugiu palydoviniu ryšiu, vienas Baltųjų rūmų pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP.

Pasak jo, generolas turės "pasiaiškinti Pentagonui ir vyriausiajam (JAV) pajėgų vadui dėl savo pareiškimų citatų straipsnyje apie jo kolegas".

JAV štabų vadų komiteto pirmininkas admirolas Mike'as Mullenas yra "giliai nusivylęs" dėl amerikiečių pajėgų vado Afganistane Stanley McChrystalo išsakytos kritikos Baltųjų rūmų atžvilgiu.

Po skandalingojo straipsnio žurnale "Rolling Stone", kuriame atvirai kritikuojamas prezidentas Barackas Obama ir viceprezidentas Joe Bidenas, M.Mullenas pasikalbėjo su S.McChrystalu.

"Pirmininkas vakar vakare kalbėjosi su generolu S.McChrystalu apie straipsnį ir išreiškė didį nusivylimą šiuo straipsniu ir jame išspausdintais komentarais", - sakė M.Mulleno atstovas spaudai kapitonas Johnas Kirby antradienį.

Žurnale "Rolling Stone" pasirodęs nešališkas straipsnis puikiai atskleidė tarp generolo ir Baltųjų rūmų tvyrančią įtampą, nors pats S.McChrystalas pareiškė, jog tai buvo klaida.

"Nuoširdžiausiai atsiprašau už šį straipsnį, - sakoma S.McChrystalo pareiškime, kuris buvo paskelbtas netrukus po to, kai pasirodė straipsnis. - Tai buvo klaida, atspindinti neteisingą nuomonę, ir jos neturėjo būti".

S.McChrystalas, buvęs specialiųjų operacijų vadas, paprastai būna labai atsargus kalbėdamas viešai ir nuo tada, kai pernai tapo NATO vadovaujamų tarptautinių pajėgų vadu, galėjo džiaugtis iš esmės palankiu savo veiklos nušvietimu JAV žiniasklaidoje.

Tačiau atrodo, kad šįsyk generolas ir jo padėjėjai buvo užklupti trumpam praradę budrumą.

"Per visą savo karjerą vadovavausi asmeninio garbingumo ir profesinio sąžiningumo principais. Tai, kas atspindima šiame straipsnyje, smarkiai neatitinka tų standartų", - sakoma S.McChrystalo pareiškime.

"Nepaprastai gerbiu ir žaviuosi prezidentu Baracku Obama ir jo nacionalinio saugumo komanda", - priduriama jame.

Straipsnyje cituojama, kaip S.McChrystalas sarkastiškai juokauja, rengdamasis atsakyti į užduotą klausimą, susijusį su viceprezidentu Joe Bidenu, skeptiškai vertinančiu generolo karo strategiją.

"Klausiate apie viceprezidentą Bideną? - juokdamasis sako S.McChrystalas, kurio žodžiai cituojami straipsnyje. - Kas tai?"

"Biden? - perklausia vyriausias patarėjas. - Ar jūs pasakėte: "Atsikabink?" (angl. "Bite Me")

S.McChrystalas žurnalui sakė, kad pasijuto "išduotas" JAV ambasadoriaus Kabule Karlo Eikenberry per praėjusiais metais Baltuosiuose rūmuose vykusius debatus dėl karo strategijos.

Kalbėdamas apie žiniasklaidai nutekintą įslaptintą K.Eikenberry pranešimą, kuriame reiškiamos abejonės dėl S.McChrystalo prašymo atsiųsti į Afganistaną daugiau karių, generolas sakė, jog ambasadorius veikiausiai mėgino apsaugoti save "dėl istorijos knygų".

"Man patinka Karlas, pažįstu jį daug metų, bet jie niekada nėra mums sakę nieko panašaus", - sakė jis "Rolling Stone".

"Dabar, jei mums nepasiseks, jie galės sakyti: "Juk sakiau", - sakė S.McChrystalas.

K.Eikenberry, kuris pats anksčiau vadovavo pajėgoms Afganistane, savo pranešime Baltiesiems rūmams rašė, kad prezidentas Hamidas Karzai yra nepatikimas partneris ir atsiuntus į šią šalį daugiau karių Jungtinės Valstijos gali nugrimzti į neišbrendamą liūną.

Straipsnyje iš naujo analizuojama trintis tarp Baltųjų rūmų ir kariškių, išryškėjusi pernai rudenį, kai B.Obama svarstė, ar patenkinti S.McChrystalo prašymą papildomai atsiųsti į Afganistaną tūkstančius karių.

Nors prezidentas galiausiai nusprendė siųsti į Afganistaną beveik tokį papildomą kontingentą, kokio prašė generolas, Afganistano karo strategijos peržiūrėjimas buvo sudėtingas laikotarpis, sakė S.McChrystalas žurnalui.

"Man tai buvo skausmingas metas, - sakė generolas. - Bandžiau parduoti neparduodamą poziciją".

Neįvardijamas S.McChrystalo patarėjas žurnalui sakė, kad generolui nepaliko įspūdžio prieš vienus metus Ovaliajame kabinete įvykęs susitikimas su B.Obama

"Tai buvo dešimties minučių fotosesija", - sakė jis.

"B.Obama akivaizdžiai nieko apie jį nežinojo, kas jis toks... Neatrodė labai susidomėjęs, - pasakojo žurnalui S.McChrystalo patarėjas. - Bosas buvo gana nusivylęs".

Straipsnyje, kuris vadinasi "The Runaway General," tvirtinama, kad S.McChrystalas atkakliai stengėsi prastumti savo karo viziją, šiame kelyje apeidamas Baltųjų rūmų ir Valstybės departamento "politikos sunkiasvorius".

Straipsnyje rašoma, kad generolo patarėjai jam itin lojalūs ir su panieka kalba apie visus, kurie abejoja jų viršininko pozicija.

Vienas patarėjų Baltųjų rūmų patarėją nacionalinio saugumo klausimais atsargos generolą Jimą Jonesą pavadino "klounu, įstrigusių 1985-uosiuose".

Straipsnyje cituojamas vienas neįvardijamas aukšto rango karininkas daro prielaidą, kad gali būti paprašyta dar padidinti amerikiečių kontingentą, jei "pamatysime čia sėkmę".

Tačiau, pasak žurnalo, paties generolo vadovaujami kariai per susitikimą su S.McChrystalu netoli Kandaharo miesto išsakė abejonių dėl karo ir naujų taisyklių, varžančių jėgos panaudojimą.

Vienas seržantas susitikime jam sakė: "Pone, kai kurie iš čia esančių vaikinų, pone, mano, kad mes pralaimime".

Straipsnyje taip pat pasakojama, kaip S.McChrystalas buvo nepatenkintas dėl oficialių pietų su neįvardijamu prancūzų ministru, kurie buvo surengti per generolo vizitą į Prancūziją balandžio mėnesį.

Paryžiaus viešbučio kambaryje rengdamasis pietums su prancūzų pareigūnu S.McChrystalas sako: "Ir kokių velnių turiu eiti į tuos pietus?"

Jis taip pat pašiepia griežtumu garsėjantį JAV specialųjį pasiuntinį regione Richardą Holbrooke'ą.

"O ne, tikiuosi, jog ne dar viena žinutė nuo Holbrooke'o, - sako generolas, žiūrėdamas į savo mobilųjį telefoną. - Net nenoriu jos atidaryti".