Per sekmadienį vykusius pirmalaikius rinkimus buvo renkamas lėktuvo katastrofoje žuvusio konservatyvių pažiūrų šalies vadovo Lecho Kaczynskio įpėdinis.

Liberalių pažiūrų B.Komorowskis, kuris yra Lenkijos Seimo pirmininkas, liepos 4 dieną vyksiančiame antrajame prezidento rinkimų ture susirungs su velionio valstybės vadovo broliu dvyniu, buvusiu premjeru konservatoriumi Jaroslawu Kaczynskiu.

Kaip rodo duomenys, gauti suskaičiavus 94,3 proc. balsų, J.Kaczynskis sekmadienį surinko 36,74 proc. balsų.

Svarbūs varžovo G.Napieralskio balsai

Kairiųjų demokratų sąjungos kandidatas Grzegorzas Napieralskis netikėtai surinko 13,7 proc. balsų ir gali tapti svarbiu veikėju prieš antrąjį rinkimų turą.

Vykstant balsų skaičiavimui ir B.Komorowskis, ir J.Kaczynskis negailėjo malonių žodžių savo buvusiam varžovui G.Napieralskiui. Vis dėlto viešosios nuomonės apklausos rodo, kad du trečdaliai jo šalininkų linkę remti B.Komorowskį.

Sociologas Ireneuszas Krzeminskis sakė, jog sunku įsivaizduoti, kad dauguma už G.Napieralskį pirmajame rinkimų ture balsavusių rinkėjų liepos 4 dieną galėtų atiduoti savo balsus ne už B.Komorowskį.

G.Napieralskio elektoratas laikosi liberalesnės pozicijos socialiniais klausimais - remia moterų, homoseksualių asmenų teises ir pasisako prieš didelį Bažnyčios vaidmenį visuomenėje.

Dėl šios priežasties jam turėtų būti artimesnė B.Komorowskio Pilietinė platforma, kuri savo verslui palankiai apeliuoja į sekuliarių pažiūrų miesto gyventojus, nors beveik neskiria dėmesio ideologiniams socialiniams klausimams.

Kiti septyni kandidatai surinko po mažiau nei 3 proc. balsų. Ultrakatalikas Marekas Jurekas, kuris surinko 1,04 proc., paragino sekmadienį už jį balsavusius rinkėjus antrajame ture paremti J.Kaczynskį.

Rinkėjų aktyvumas sekmadienį siekė 55 procentus.

Galutiniai oficialūs balsavimo rezultatai turėtų būti paskelbti kiek vėliau pirmadienį.

Užsiminė apie brolio žūtį

58 metų B.Komorowskis savo rinkimų štabe Varšuvos centre džiūgaujantiems rėmėjams sakė, jog yra "laimingas ir jaučia pasitenkinimą" žinodamas, kad jį remia ir juo pasitiki milijonai rinkėjų Lenkijoje.

"Gyvenime, kaip ir futbole ar bet kuriame kitame sporte, sunkiausias yra papildomas laikas", - sakė jis.

"Nepamirškite to ir mobilizuokime visas savo jėgas ir visą energiją paskutiniam šių prezidentinių varžybų etapui liepos 4 dieną", - pridūrė laikinasis šalies vadovas.

61 metų J.Kaczynskis sekmadienį vėlai vakare kreipdamasis į savo šalininkus užsiminė apie lėktuvo katastrofą, kurioje žuvo jo brolis, nors paprastai vengia apie kalbėti apie šį skaudų įvykį. Jis pabrėžė, jog ši pirmalaikių rinkimų kampanija tikrai nebuvo normali.

J.Kaczynskis sakė, jog "tai rinkimai, kurie yra didžiulės katastrofos, didžiulės nelaimės, didžiulės tragedijos rezultatas".

Jis paragino savo stovyklą susitelkti prieš antrąjį rinkimų turą. "Raktas į pergalę yra tikėjimas, įsitikinimas, jog įmanoma ir būtina laimėti. Privalome laimėti dėl mūsų gimtinės, dėl Lenkijos", - sakė jis savo rinkimų būstinėje Varšuvoje.

Normaliai rinkimai būtų vykę rudenį. Juose velionis prezidentas L.Kaczynskis tikriausiai būtų siekęs antros kadencijos ir varžęsis su Seimo pirmininku B.Komorowskiu, kuris po tragedijos Rusijoje pagal konstituciją tapo laikinuoju šalies prezidentu.

L.Kaczynskis ir jo žmona Maria buvo tarp 96 keleivių, skridusių prezidentiniu lėktuvu, kuris balandžio 10 dieną sudužo Smolenske Vakarų Rusijoje, pakeliui į Sovietų Sąjungoje vykusių Katynės žudynių, per kurias 1940 metais buvo sušaudyti tūkstančiai į nelaisvę paimtų lenkų karininkų, 70-ųjų metinių ceremoniją.

Rinkimų kampaniją taip pat aptemdė didžiuliai potvyniai, kurie nusinešė 24 žmonių gyvybes, o tūkstančius privertė palikti savo namus.

Buvę bendražygiai tapo priešininkais

Rinkimai yra žūtbūt svarbūs J.Kaczynskio konservatyviai partijai "Įstatymas ir teisingumas", kuri 2007 metais per parlamento rinkimus prarado valdžią ir gali tik viltis, kad užėmęs šalies vadovo postą jų lyderis vetuos liberalias vyriausybės iniciatyvas.

Kita vertus, B.Komorowskio, artimo premjero Donaldo Tusko bendražygio, laimėjimas sustiprintų jų liberalią Pilietinės platformos partiją prieš parlamento rinkimus, kurie vyks kitų metų pabaigoje.

Nepaisant bendrų šaknų opoziciniame judėjime "Solidarumas", kuris 1989 metais taikiai nušalino Lenkijos komunistų režimą, D.Tusko liberalai ir J.Kaczynskio konservatoriai yra nesutaikomi priešininkai.

Jų nesutarimai prasidėjo 2005 metais, kai Lechas Kaczynskis atkaklioje rinkimų kovoje dėl prezidento posto įveikė D.Tuską.

"Tai politiškai lemiami rinkimai. Jie gali viską nuspręsti. Arba liksime įklimpę į nuožmų konfliktą, arba eisime į priekį", - sekmadienį sakė D.Tuskas, atiduodamas savo balsą gimtajame mieste prie Baltijos jūros Sopote.

Sudarydamas unikalų politinį duetą, Jaroslawas Kaczynskis 2006-2007 metais buvo savo brolio ministras pirmininkas. Tuo periodu broliai Kaczynskiai nuolat konfliktavo su kitais Europos Sąjungos (ES) lyderiais ir politikais pačioje Lenkijoje.

"Įstatymas ir teisingumas" 2007 metais visuotinius rinkimus pralaimėjo Pilietinei platformai. Priverstas dirbti su D.Tusku, L.Kaczynskis kaip įmanydamas stengdavosi blokuoti įstatymus.

B.Komorowskis - buvęs radikalas

Pirmaujantis B.Komorowskis, kuris šiuo metu propaguoja konsensuso politiką, pripažįsta anksčiau buvęs radikalus antikomunistas.

"Buvau radikalas", - neseniai sakė 58 metų politikas.

"Priešinausi Apskritojo stalo deryboms", - pridūrė jis, kalbėdamas apie 1989 metais vykusias istorines derybas tarp Lenkijos komunistinio režimo ir uždrausto opozicijos judėjimo "Solidarumas", kuris tais metais nukreipė šalį demokratijos keliu.

"Maniau, kad Apskritojo stalo derybos yra išdavystė ir kad komunistai nori mus apgauti", - aiškino B.Komorowskis.

Kitaip nei milijonai lenkų, B.Komorowskis boikotavo 1989 metų birželį vykusius istorinius rinkimus, kurie padėjo taikiai išstumti iš valdžios keturis dešimtmečius šaliai vadovavusį komunistinį režimą.

Tačiau jis pakeitė kursą praėjus keliems mėnesiams po rinkimų: nors Lenkija formaliai dar priklausė sovietiniam blokui, B.Komorowskis tapo pirmojo premjero nekomunisto Tadeuszo Mazowieckio aukšto rango padėjėju.

"Jis man suteikė galimybę iš radikalo virsti kompromiso ir nuosaikaus kelio šalininku", - nurodė politikas.

1981 metais, kai generolas Wojciechas Jaruzelskis paskelbė Lenkijoje karo padėtį, mėgindamas užgniaužti "Solidarumą", B.Komorowskis, T.Mazowieckis ir kiti įtakingi antikomunistinės opozicijos veikėjai buvo atsidūrę už grotų.

Praėjusio dešimtmečio pradžioje B.Komorowskis dirbo gynybos viceministru trijose vyriausybėse, kol galiausiai perėmė Gynybos ministerijos vairą 2000-2001 metais.

Jis priklausė T.Mazowieckio centristinei Laisvės sąjungai, o 2001 metais įstojo į naujai susikūrusią liberalią Pilietinės platformos partiją, kuriai vadovauja dabartinis Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas.

B.Komorowskis ir D.Tuskas tapo artimi sąjungininkai, nors premjeras laikomas labiau charizmatiškus politiku.

Istoriko išsilavinimą įgijęs B.Komorowskis, anksčiau dirbęs mokytoju, nuo 1991 metų šešis kartus buvo išrinktas į šalies parlamentą.

2007 metais, kai Pilietinė platforma per rinkimus įveikė buvusią valdančiąją konservatyvią partiją "Įstatymas ir teisingumas", B.Komorowskis tapo Seimo pirmininku.

Pagal šalies konstituciją jis perėmė šalies vadovo įgaliojimus, kai prezidentas Lechas Kaczynskis žuvo balandžio 10 dieną per lėktuvo katastrofą Rusijoje.

Tačiau jis jau anksčiau buvo pasirinktas Pilietinės platformos kandidatu rudenį turėjusiuose vykti prezidento rinkimuose, turėjusiu susigrumti su L.Kaczynskiu, kuris tikriausiai būtų siekęs antrosios kadencijos.

Ryšiai su Lietuva

Politikas, kuris yra vedęs ir turi penkis suaugusius vaikus, yra kilęs iš garsios Lenkijos aristokratų šeimos ir netgi turi giminystės ryšių su Belgijos karališkąja šeima.

Tačiau jo tėvai nebuvo turtuoliai: visas Komorowskių šeimos turtas, išskyrus kelis giminaičių portretus, buvo konfiskuotas komunistų.

B.Komorowskis gimė 1952 birželio 4 dieną Silezijos Obornikuose pietų Lenkijoje. Jo tėvai anksčiau gyveno Lietuvoje, tačiau buvo išsiųsti į Lenkiją po Antrojo pasaulinio karo, kai Lietuvą užėmė Sovietų Sąjungos pajėgos.

Vėliau politiko šeima persikėlė gyventi į Varšuvą ir įsikūrė rajone, kuriame gyveno daugiausiai darbininkai.

Savo tinklalapyje B.Komorowskis pabrėžia glaudžius ryšius su Lietuva. Savo šeimos aprašyme kandidatas nurodo, kad vienas iš jo protėvių žuvo 1399 metais vykusiame Vorsklos mūšyje, kaudamasis kartu su Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu Vytautu.

Komorowskių giminė turėjo dvarų Lenkijoje ir Lietuvoje, tačiau B.Komorowskis nurodo, kad jo tiesioginių protėvių kilmės centras nuo XVIII amžiaus buvo Kauno apylinkėse.

B.Komorowskis tapo antikomunistinio judėjimo aktyvistu, o "kovos krikštą" patyrė būdamas dar paauglys per 1968 metais vykusius studentų bruzdėjimus.

"Sužinojau viską apie policijos lazdas ir jų panaudojimą", - prisiminė jis.