Pentagonas jau išleido 648 mln. dolerių 31-am Mi-17 pirkti Afganistano karinėms oro pajėgoms (KOP), o kitais metais ketina nupirkti dar dešimt tokių orlaivių.

Laikraštis "The Washington Post" primena, kad Šaltojo karo metais CŽV aprūpino afganus raketomis "Stinger", kad jie galėtų apšaudyti sovietinius sraigtasparnius.

"Prieš perkant nebuvo nustatyti reikalavimai, nebuvo atliktas alternatyvinių variantų tyrimas, nebuvo nagrinėjami kiti sraigtasparniai", - sakoma senatoriaus Richardo Shelby laiške, paskelbtame jo tinklalapyje.

Drauge su kitu senatoriumi Christopheriu Doddu R.Shelby primygtinai reikalauja peržiūrėti Pentagono planus dėl Mi-17. Pasak jų, nesant konkurencijos Rusija nuo 2006 metų pakelė kainą trigubai - nuo 6 iki 18 mln. dolerių.

Pentagonas tokius vertinimus atmeta, teigdamas, kad pigiau kainavo seni, prasčiau įrengti sraigtasparniai, o naujesni modeliai jiems atsieina apie 15 mln. dolerių.

JAV ir Afganistano kariškiai sutinka, kad investicijos į Rusijos karinę techniką gali atrodyti keistokai, bet pabrėžia, kad Mi-17 buvo sukurti specialiai naudoti Afganistane, ir dauguma vietos lakūnų nemoka skraidyti kitų modelių sraigtasparniais.

"Mums teks priimtą tą faktą, kad sraigtasparnis rusiškas. Jis gerai veikia Afganistane", - cituoja "The Washington Post" brigados generolo Michaelo Boerio, atsakingo už Afganistano KOP reformą, žodžius.

Vašingtonas mano, kad Afganistano karinė aviacija negalės veikti nepriklausomai iki 2016 metų - tai yra ne anksčiau, kaip po penkerių metų po numanomo JAV kontingento išvedimo iš šalies. M.Boerio nuomone, jeigu bus pereita prie JAV pagamintų sraigtasparnių, tai gali įvykti dar dvejais metais vėliau.

Sraigtasparniai yra viena pagrindinių transporto rūšių Afganistane, nes keliai yra prasti ir pavojingi. Sraigtasparniais permetami kariai į izoliuotus rajonus, jie aprūpinami maistu ir evakuojami sužeistieji.

Pentagonas nupirko Mi-17 ir kitoms šalims: aštuonis jų - Irakui, ir ne mažiau kaip 17 - Pakistanui.