Tuo tarp visame pasaulyje netilo raginimai Mianmarą valdančiai karinei chuntai greičiau suteikti laisvę demokratijos šauklei.

JAV prezidentas Barackas Obama ir Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas paskelbė pareiškimus, kuriuose pareikalavo, kad Aung San Suu Kyi greičiau būtų paleista.

Toks pats reikalavimas buvo skelbiamas per mitingus ir maldos budėjimus, vykusius įvairiose pasaulio vietose.

Mianmare šios Nobelio taikos premijos laureatės šalininkai surengė "gimtadienio vakarėlį" kito opozicijos nario namuose Jangono priemiestyje. Šiame susitikime dalyvavo daugiau nei 300 žmonių, tačiau nebuvo pačios garbės viešnios.

Laikydami degančias žvakes ir geltonas rožes, susibūrimo dalyviai ant gimtadienio torto uždegė 65 žvakeles ir paleido į dangų 65 balandžius, skanduodami "Ilgiausių metų, Aung San Suu Kyi".

Civilius drabužius vilkintys Mianmaro saugumo agentai filmavo šį renginį.

Per pastaruosius 20 metų Aung San Suu Kyi jau 15 gimtadienių sutiko kalėjime arba laikoma namų arešte. Šiuo metu ji yra vienintelė pasaulyje kalinama Nobelio taikos premijos laureatė.

"Labai liūdna, kad ji negali švęsti gimtadienio laisvėje", - sakė opozicijos lyderės advokatas Nyan Winas.

Aung San Suu Kyi, kuriai neleidžiama išvykti iš namų, ketino paminėti savo gimtadienį pavaišindama vištiena su kariu ir indiškais papločiais apie 30 statybininkų, kurie padeda atnaujinti jos dviejų aukštų namą, nurodė Nyan Winas.

Prie žmogaus teisių aktyvistės namų budintys apsaugininkai leido jai perduoti gimtadienio tortą ir rožių, orchidėjų bei lelijų puokštę, kurią atsiuntė jos politiniai šalininkai.

Aung San Suu Kyi vadovaujamos Nacionalinės lygos už demokratiją (NLD) nariai visoje šalyje šia proga ketina pasodinti 20 tūkst. medelių, daugiausia budistų vienuolynuose.

Jos patikėtinis Win Tinas dar kartą karštai paragino paleisti Aung San Suu Kyi, primindamas jos anksčiau pasakytus žodžius.

"Tarptautinei bendruomenei noriu pakartoti jos žodžius: "Prašau, pasinaudokite savo laisve, kad paskatintumėte mūsiškę", - sakė Win Tinas, kuris įkūrė NLD kartu su Aung San Suu Kyi ir pats apie 20 metų buvo kalinamas dėl politinių įsitikinimų.