Buvęs Rusijos naftos milžinės "Yukos" generalinis direktorius buvo suimtas likus šešioms savaitėms iki parlamento rinkimų, kurie įvyko gruodžio 7 dieną ir baigėsi Prezidento Vladimiro Putino šalininkų pergale.

"Jis norėjo kontroliuoti 150 balsų Dūmoje. Jis jau turėjo 100 parlamentarų, kurie balsuotų pagal jo norą", - aiškino vienas užsienio bankininkų, nenorėjęs, kad jo pavardė būtų skelbiama.

Sugebant kontroliuoti trečdalį Dūmos, galima blokuoti bet kurį mėginimą pakeisti Rusijos konstituciją.

Tiesa, neaišku, ar Kremlius kaltina M. Chodorkovskį balsų papirkinėjimu, ar savų verslo ir politinių interesų lobizmu. Mat Rusijos įstatymuose nenumatyta, kaip reguliuoti interesų grupių lobizmą.

V. Putinas jau buvo įpykęs, kai M. Chodorkovskis anksčiau šiais metais sugebėjo sutelkti Dūmą prieš ketinimus didinti naftos bendrovių pelno apmokestinimą.

"Kremlius įsitikinęs, kad jis ėmėsi iniciatyvos perimti valdžios vadžias ir jog tai esanti labai kruopščiai apgalvota iniciatyva", - sakė garsus bankininkas, turintis ryšių su Kremliaus pareigūnais.

"Yukos" tokių kaltinimų nekomentuoja. M. Chodorkovskio advokatas iš Toronto Robertas Amsterdamas pareiškė, jog tokiais kaltinimais siekiama diskredituoti jo klientą.

"Tai panašu į juodąją kampaniją, kurios metodus KGB ir FSB yra puikiai įvaldę. Mes matėme tai puikiai surežisuotoje kampanijoje prieš M. Chodorkovskį ir "Yukos". Taigi ir naujos formos reketas mūsų nenustebins", - sakė jis.

Asmuo iš M. Chodorkovskio aplinkos tvirtina, kad M. Chodorkovskis ėmėsi lobizmo teisėtu būdu. "Jis niekada neslėpė, jog rėmė kai kurias partijas, - tai civilizuotas lobizmas Dūmoje", - sakė jis.