Prezidento rinkimai turėtų įvykti pačioje kitų metų pradžioje.

Rusijos visuomenė ir toliau lieka giliai susiskaldžiusi tiek socialine, tiek politine prasme. Dėl to politinės partijos turi kelias "amžinas" temas, kuriomis gali diskutuoti visoje šalies teritorijoje. Be to, šios temos politikams leidžia daugiausia dėmesio skirti tiems klausimams, kurie itin svarbūs tam tikroms rinkėjų grupėms.

Pateikiame kelia pagrindines temas, kurios buvo karščiausiai svarstomos artėjant parlamento rinkimams.

PRAGYVENIMO LYGIS

Daugiau kaip penktadalis Rusijos žmonių gyvena žemiau skurdo ribos - jo lygis siekia 70 dolerių (apie 200 litų) per mėnesį. Vidutinis mėnesio atlyginimas - 185 doleriai (apie 550 litų). Tai vieni pagrindinių klausimų, kuriuos kėlė komunistai ir Kremliui palanki partija "Vieningoji Rusija" - abi šios politinės jėgos nuomonių apklausose pirmauja. "Vieningoji Rusija" siejama su V.Putinu, kuris vienu iš savo prioritetų laiko kovą su skurdu.

GYVENAMŲJŲ BŪSTŲ PERTVARKYMAS

Rusijos infrastruktūra nepaliaujamai byra - atšiauriomis žiemomis šeimos nuolat lieka be šildymo ar vandens. Visos partijos sutinka, kad būtina kuo skubiau pradėti reformas, tačiau vis nepriimamas nei vieningas sprendimas, nei koks nors praktiškai įgyvendinamas planas, numatantis, kaip išspręsti šias problemas.

KORUPCIJA IR ĮSTATYMAI

Šie klausimai pagrindiniame politikų sąraše atsirado suėmus turtingiausiu Rusijos žmogumi laikomą Michailą Chodorkovskį. Buvęs naftos milžinės "Jukos" vadovas kaltinamas sukčiavęs ir vengęs mokėti mokesčius. Liberalai baiminasi, kad šis areštas byloja apie valstybės siekį suvaržyti žmogaus laisves, tuo tarpu kairieji pritaria šiam žingsniui ir teigia, kad tai ilgai lauktas atpildas posovietiniais laikais praturtėjusiems "grobstymo baronams".

KARINĖ REFORMA

Čečėnijos karas ir netvarka, siaučianti aiškiai per didelėse, skurstančiose šalies ginkluotosiose pajėgose žlugus komunizmui tapo viena aktualiausių problemų ir privertė prabilti apie karinę reformą. Kairieji nori, kad armijai būtų skiriama daugiau pinigų. Dešiniųjų pažiūrų partijos siūlo mažinti šauktinių skaičių.

Tarp kitų, ne tokių ryškių problemų minėtini iš buvusių sovietinių respublikų plūstantys nelegalūs migrantai, dėl kurių ypač kenčia pietiniai šalies rajonai; spaudos laisvė; Rusijos įvaizdis užsienyje; kaimo plėtra bei santykiai tarp Maskvos ir kitų šalies regionų.