Du aukšti JAV administracijos pareigūnai, pageidavę likti anonimais, patvirtino, kad B.Obama pasirinko J.Clapperį pakeisti atsargos admirolą Dennisą Blairą. Pastarasis praeitą mėnesį atsistatydino iš nacionalinio žvalgybos direktoriaus posto dėl dažnų nesutarimų su Baltaisiais rūmais.

Šis prezidento sprendimas kirsis su kai kurių įstatymų leidėjų, atstovaujančių abiem pagrindinėms, prieštaravimais. Dalis JAV Kongreso narių skundžiasi, kad J.Clapperis per Kapitolijaus vykdytus tyrimus dėl jo ankstesnės veiklos elgdavosi pernelyg kovingai ir netgi trukdydavo.

Generolo kritikai taip pat abejoja, ar jis turės pakankamą balsą B.Obamos įtakingų žvalgybos pareigūnų vidiniame rate, kuriam priklauso vyriausiasis prezidento patarėjas kovos su terorizmu klausimais Johnas Brennanas ir Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorius Leonas Panetta.

Nacionalinės žvalgybos direktoriaus postas buvo įsteigtas 2004 metais, siekiant koordinuoti 16 žvalgybos agentūrų veiklą, išaiškėjus jų veiklos trūkumams po 2001 metų rugsėjo 11 dieną Niujorke ir Vašingtone įvykdytų teroro atakų.

J.Clapperis anksčiau vadovavo Gynybos žvalgybos agentūrai, kuri dažnai glaudžiai bendradarbiauja su CŽV. Pasitraukęs iš aktyviosios tarnybos, jis tapo Nacionalinės erdvinių duomenų žvalgybos agentūros pirmuoju civiliu direktoriumi. Jis taip pat kelerius metus dirbo su žvalgyba susijusiame privačiame sektoriuje.

Šis generolas populiarus tarp JAV kariškių ir yra žinomas dėl tiesmukos, kai kada šiurkštokos kalbos bei nesuvaržyto elgesio.