Antrąją pontifiko istorinio vizito dieną susitikimas su prezidentu įvyko prieš derybas su Kipro Ortodoksų Bažnyčios vadovu, kuris piktai pasmerkė Turkiją dėl "etninio valymo" Šiaurės Kipre ir įtariamo siekio aneksuoti visą šalį.

D.Christofias kalbėjo apie 1974 metais įvykusią Turkijos pajėgų invaziją į Kiprą, kurią Ankara surengė reaguodama į Kipro graikų įvykdytą perversmą, siekiant prisijungti prie Graikijos. Turkijos pajėgos tebedislokuojamos šios salos šiauriniame trečdalyje.

Pasak prezidento, nuo invazijos Kipras "patiria skausmingą daugiau nei 36 proc. teritorijos okupaciją". Šalies vadovas taip pat pabrėžė, kad Nikosija yra paskutinė padalyta sostinė Europoje.

Kalbėdamas apie ankstesnę popiežiaus kelionę po Izraelį ir palestiniečių teritorijas, kur Šventasis Tėvas išsakė susirūpinimą dėl žydų valstybės statomos izoliacinės sienos, D.Christofias pareiškė: "Prisimenu, kad meldėtės už taiką. Tegul ši taikos malda taip pat išsipildo Kiprui."

Prezidentas pridūrė siekiantis "teisingo, tvaraus ir veiksmingo Kipro problemos sprendimo", pagal kurį būtų sukurta "dviejų zonų, dviejų bendruomenių federacija, kurios abi dalys būtų politiškai lygios".

Per daugelį metų vykusias netvarias derybas su separatistine Šiaurės Kipro Turkų Respublika dėl salos suvienijimo iki šiol nepavyko susitarti.

"Tarptautinė bendruomenė privalo panaudoti savo įtaką Turkijai", siekiant išspręsti šį klausimą, pabrėžė D.Christofias.

"Priešingu atveju kils pavojus teisingumui ir stabilumui visame Viduržemio jūros rytų regione", - pridūrė jis.

Popiežius Benediktas XVI, atvykęs į Kiprą su trijų dienų vizitu, tapo pirmuoju Katalikų Bažnyčios vadovu, apsilankiusiu šioje saloje, kurios dauguma gyventojų yra ortodoksai.

Per šią viešnagę jis susitiks ir melsis su maža vietine katalikų bendruomene, taip pat oficialiai perduos vieną darbinį dokumentą spalį vyksiančiame Artimųjų Rytų vyskupų sinodui, kuriame pagrindinis dėmesys bus skiriamas šiame regione krikščionių patiriamiems sunkumams.