Airijos ministras pirmininkas Brianas Cowenas primygtinai reikalauja, kad šis laivas su 15 aktyvistų, tarp kurių yra 1976 metų Nobelio taikos premijos laureatas Maireadas Corriganas gautų leidimą įplaukti į Gazos uostą.

Tuo tarpu Izraelio gynybos armijos vadovybė įspėja, kad šis laivas taip pat bus sulaikytas, ir dėl to gali įvykti naujas susirėmimas. Tačiau aktyvistai nusprendė tęsti kelionę į Gazos Ruožą.

Amerikietė Greta Berlin, judėjimo "Laisvas Gazos Ruožas" atstovė, taip komentavo aktyvistų veiksmus: "Mes ketiname pralaužti Izraelio paskelbtą pusantro milijono Gazos Ruožo gyventojų blokadą. Mūsų misija nepasikeitė".

Airijos užsienio reikalų ministras Michealas Martinas pareiškė, jog Dublinas atidžiai stebės padėtį, kad būtų išvengta akcijų, panašių į tą, kuri įvyko pirmadienį.

JT Žmogaus teisių taryba nusprendė pradėti tyrimą dėl Izraelio išpuolio prieš taikius laivus

Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių taryba trečiadienį priėmė rezoliuciją pradėti nepriklausomą tarptautinį tyrimą dėl Izraelio veiksmų sulaikant humanitarinę pagalbą į Gazos Ruožą gabenusius laivus. 

Rezoliucija, smerkianti Izraelio "siaubingą išpuolį", buvo priimta balsavimu. Ją palaikė 32 šalys, trys pasisakė prieš ir dar aštuonios susilaikė. 

"Nuspręsta skubiai pradėti nepriklausomą tarptautinį tyrimą ir išnagrinėti tarptautinės teisės pažeidimus, tarp jų tarptautinės humanitarinės pagalbos ir žmogaus teisių pažeidimus, kylančius iš Izraelio veiksmų prieš humanitarinę pagalbą gabenusią flotilę", teigiama dokumente. 

Rezoliucijos tekste taip pat numatyta, kad nepriklausomos tarptautinės komisijos narius paskirs Žmogaus teisių tarybos prezidentas.

M.Abbasas prašys B.Obamą priimti drąsius sprendimus dėl Artimųjų Rytų

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas trečiadienį sakė, jog per numatytą vizitą į Vašingtoną paprašys Jungtinių Valstijų vadovą Baracką Obamą priimti "drąsius sprendimus" dėl Artimųjų Rytų taikos. 

"Mano žinia B.Obamai per kitą savaitę Vašingtone įvyksiantį mūsų susitikimą bus apie tai, jog mums reikia drąsių sprendimų, kad pakeistume padėtį regione", - sakė M.Abbasas, Vakarų Krante atidarydamas konferenciją investicijų klausimais. 

Vėliau antradienį M.Abbasas susitiks su JAV specialiuoju pasiuntiniu Artimiesiems Rytams George'u Mitchellu, kuris tarpininkauja gegužės 9 dieną prasidėjusiose palestiniečių ir žydų valstybės netiesioginėse derybose.

Kultinis švedų rašytojas smerkia Izraelio "brutalumą"

Garsus švedų rašytojas Henningas Mankellis, kuris buvo tarp šimtų aktyvistų, plaukusių humanitarinę pagalbą Gazos Ruožą gabenusiais laivais, kuriuos pirmadienį šturmavo Izraelio komandosai, sugrįžęs į gimtinę pasmerkė žydų valstybės "brutalumą".

"Kas nutiks kitais metais, kai mes sugrįšime su šimtais laivų? Ar jie paleis atominę bombą?" - naujienų agentūrai TT sakė detektyvinių romanų apie inspektorių Kurtą Valanderį autorius, kai antradienį vėlai vakare parskrido į Geteborgo oro uostą.

"Šiandien mes žinome, kad Izraelis parklupdytas. Niekas negalėjo nuspėti, kad likęs pasaulis taip reaguos. Jie visiškai izoliuoti. Žmonėms galutinai įgriso toks brutalumas ir smurtas, slegiantys Izraelio sąžinę", - sakė H.Mankellis.

Rašytojas kartu su dar devyniais švedais buvo tarp aktyvistų, plaukusių humanitarinės pagalbos siuntą palestiniečiams gabenusiais laivais, kuriuos pirmadienį paryčiais atakavo Izraelio komandosai.

Per jų reidą žuvo mažiausiai devyni žmonės. Izraelio pareigūnai visus aktyvistus sulaikė.

Izraelio deportuoti aktyvistai kaltina žydų valstybę įvykdžius šaltakraujiškas žudynes

Palestiniečius palaikantys aktyvistai, kurie buvo sulaikyti per Izraelio pajėgų reidą prieš laivų flotilę, mėginusią nugabenti humanitarinės pagalbos siuntą į Gazos Ruožą, o vėliau buvo deportuoti į Jordaniją, pareiškė, kad žydų valstybės komandosai per tą reidą šaltakraujiškai žudė laivų keleivius.

"Kas įvyko - neįtikėtina. Nusikaltėliai Izraelio kariai mus mušė ir žudė turkų aktyvistus šaltakraujiškai, tarsi kruviname filme. Jie turėtų būti suimti", - 47 metų Maroko parlamento narys Abdelqaderas Amara sakė naujienų agentūrai AFP viename viešbutyje Amane.

"Izraeliečiai šaudė koviniais šaudmenimis ir pademonstravo mums didžiausią pasaulyje barbarybę ir žiaurumą, nors visi buvome neginkluoti. Izraeliečiai daužė kai kuriuos iš jų šautuvų buožėmis, o vėliau nušovė", - pridūrė jis.

Tuo tarpu Izraelis kaltino Turkijos laive "Mavi Marmara" plaukusius aktyvistus, kad šie per pirmadienį tarptautiniuose vandenyse vykusį reidą pasipriešino įsiveržusiems kariams, o kilus grumtynėms žuvo devyni keleiviai.

A.Amara sakė, kad "Taikos flotilės" mėginimas pralaužti Izraelio vykdomą Gazos Ruožo blokadą padėjo atskleisti žydų valstybės "nusikaltimus".

"Mes parodėme pasauliui, kas yra sionistinis režimas, juk jo nusikaltimai vyko tarptautiniuose vandenyse. Jie mūsų visiškai neperspėjo prieš šturmuodami laivą. Buvo tikras košmaras", - pareiškė politikas.

48 metų Najwa Sultanas iš Alžyro pasakojo, kad Izraelis "su aktyvistais elgėsi, tarsi jie būtų teroristai".

"Buvo pažeistos mūsų esminės teisės. Po reido jie mums surišo rankas ir daugelį valandų laikė kepinant saulėje. Buvo nežmoniška", - sakė jis.