Tai antradienį agentūrai "Interfax" pranešė Rusijos jūrininkų profsąjungos atstovė Irina Ustiumenko.

Du Rusijos jūreiviai laikomi kartu su tą pačią dieną pagrobtu Lietuvos laivo "Argo" kapitonu Dmitrijumi Baškirovu.

"Derybos tebevyksta, bet piratai kol kas nepateikė jokių konkrečių reikalavimu, kuriuos įvykdžius Rusijos jūrininkai būtų paleisti. Jų sąlygos kol kas galutinai nesuformuluotos", - sakė I.Ustimenko.

Ji pažymėjo, kad derybos su piratais - ilgas procesas, ir jūreivių išlaisvinimas yra ne vienos dienos klausimas. "Šiaip ar taip, mūsų jūrininkai sveiki ir jaučiasi gerai, kiek tai įmanoma esant tokiai situacijai", - pridūrė profsąjungos atstovė.

Kiek anksčiau Rusijos jūrininkų profsąjungos pirmininko pavaduotojas Jurijus Suchorukovas pranešė, kad derybos dėl Nigerijos piratų pagrobtų motorlaivio "North Spirit" įgulos narių išlaisvinimo jau įvyko, bet jų turinys neskelbiamas "jūrininkų interesais".

"Pagal Nigerijos įstatymus, vesti kokias nors derybas dėl pagrobtų žmonių išpirkimo neteisėta, todėl būtina išvengti bet kurio išpirkos paminėjimo ir vesti pokalbį tik dėl išlaisvinimo", - pažymėjo jis.
Gegužės 16 dieną motorlaivį "North Spirit", stovintį prie Kamerūno krantų, užpuolė ginkluota grupė. Piratai išplėšė įgulos narių kajutes ir išsivežė įkaitais kapitoną ir vyresnįjį mechaniką.

Tą patį vakarą maždaug tame pačiame rajone buvo užpultas Lietuvos laivas "Argo". Grasindami ginklais piratai privertė kapitoną D.Baškirovą įlipti su jais į valtį ir su juo nežinia kur nuplaukė.

Tris dienas iš jūrininkų nebuvo jokių žinių, ir tik gegužės 20 dienos vakare piratai leido Rusijos kapitonui paskambinti bendrovei, kuriai priklauso laivas. Jis pranešė, kad yra Nigerijoje drauge su kolega iš "North Spirit" ir D.Baškirovu.

Rusijos jūrininkų profsąjungos atstovai, pirmieji sužinoję apie įvykį, susisiekė su Rusijos URM ir RF ambasada Kamerūne. Į Rusijos jūrininkų pagrobimo tyrimą jau įsijungė Tyrimų komitetas prie RF prokuratūros.
Tyrimų komiteto prie RF prokuratūros Vyriausioji tyrimų valdyba iškėlė baudžiamąją bylą dėl laivo "North Spirit" su 16 rusų ir ukrainiečių įgula plėšikiško užpuolimo ir dviejų RF piliečių pagrobimo.