Esą šio naujo nepilotuojamo kosminio aparato stebėjimai parodo, kad pagrindinė jo užduotis – žvalgyba, taip pat galingų sensorių, skirtų naujausiems žvalgybiniams palydovams, patikrinimas, mano civiliai specialistai.

Pentagono vadovai kategoriškai neigia, kad aparatas kažkuo susijęs su puolamąja ginkluote, nors ir pripažįsta, kad jo tikslas – pagalba karinėms operacijoms sausumoje ir kitos pagalbinės užduotys, rašo „The New York Times“.

Padidėjus tarptautinei įtampai jis gali paleisti į orbitą mažų palydovų grupes, kurios leis Amerikai stebėti padėtį bet kuriame probleminiame planetos taške.

X-37B negabena puolamosios ginkluotės, pabrėžė JAV karinių oro pajėgų vado pavaduotojas Gary Paytonas, atsakingas už kosmines programas. „Programa remia technologinės rizikos mažinimą, eksperimentinį darbą ir operacijų koncepcijos plėtrą“, – paaiškino jis.

G. Paytonas neigia, kad X-37B paleidimas yra žingsnis link kosmoso militarizacijos, nors ir pripažįsta, kad aparatas teiks pagalbą kariams, vykdantiems karines operacijas sausumoje.

Astronomai mėgėjai danguje pastebėjo sunkiai atskiriamą objektą ir jų įtarimai, kad jis vykdo žvalgybinę veiklą, tik sustiprėjo.

Pavyzdžiui, dangaus stebėtojas iš Toronto Tedas Molczanas pastebėjo, kad nepilotuojamas kosminis aparatas kas keturias valandas praskrenda virš to paties Žemės paviršiaus ploto – taip paprastai veikia amerikiečių žvalgybiniai palydovai.