Lenkijos specialistai pažymi, kad dispečerio komanda "Šimtas pirmasis, horizontas!" nuskambėjo jau tuo metu, kai lėktuvas nusileido žemiau sprendimams priimti leistino 100 metrų aukščio. Rusija sutinka su šiuo teiginiu. Bet ekspertai mano, kad dispečeris tiesiog nespėjo sekti žymeklio dėl pernelyg didelio vertikalaus lėktuvo leidimosi greičio.
Tarpvalstybinio aviacijos komiteto (TAK) departamento vadovas Aleksejus Morozovas pranešė, kad lakūnams trūko patyrimo.

Pasak jo, įgulos, sudarytos kelios dienos iki skrydžio, vadas, buvo skraidęs 530 valandų savo pareigose, antrasis lakūnas - 160 valandų, inžinierius - 235 valandas, o šturmanas - tik 30 valandų. Be to, įgulos nariai netobulino sąveikos treniruokliu, nes padalinyje, kur jie tarnavo, nebuvo tokios lakūnų Tu-154 rengimo programos.

Su pastaruoju argumentu sutiko oficialus Lenkijos atstovas technikos komisijoje Edmundas Klichas. Tačiau visais kitais Rusijos pareiškimais jis abejojo. Konkrečiai - jis nesutiko su tuo, kad nelogiški Lenkijos lakūnų veiksmai susiję su pašalinių asmenų buvimu kabinoje.

Trečiadienį, gegužės 19 dieną, TAK pirmininkė Tatjana Anodina pareiškė, kad prieš pat avariją kabinoje buvo du pašaliniai žmonės. Ji pažymėjo, kad vieno jų tapatybė nustatyta, bet pasakyti, kas jis, atsisakė. Neoficialiais duomenimis, vienas pašalinių buvo KOP vadas Andrzejus Blasikas (Andžejus Blasikas), kitas - Lenkijos URM diplomatinio protokolo vadovas Mariuszas Kazana.

Atsakydamas į tai Edmundas Klichas pareiškė, kad L.Kaczynskio lėktuvas buvo civilinis, o ne karinis, todėl keleivių buvimas lakūno kabinoje neprieštaravo Lenkijos KOP taisyklėms. Jis taip pat pažymėjo, kad iš iššifruoto pokalbių savirašio prietaiso įrašo iš viso neaišku, ar buvo pašaliniai asmenys kabinoje ar šalia jos.

Prezidento lėktuvą Tu-154 katastrofa ištiko Smolensko srityje 2010 metų balandžio 10 dieną. Jame buvo Lechas Kaczynskis, jo žmona, įtakingų politikų, karinių pareigūnų, taip pat visuomenės veikėjų. Jie skrido oficialios Lenkijos delegacijos sudėtyje į gedulo renginius Katynėje. Per lėktuvo katastrofą žuvo visi juo skridusieji.