Praėjus dviem dienoms po pontifiko grįžimo iš vizito Portugalijoje, kur jį sveikino didžiulės žmonių minios, į Vatikaną suplūdę maldininkai laikė plakatus su užrašais "Drauge su popiežiumi" ir "Jūsų Šventenybe, jūs nesate vienas, su jumis visa Bažnyčia".

Benediktas XVI po įprastinės sekmadienio vidudienio "Viešpaties angelo" maldos ceremonijos padėkojo tinkintiesiems "už šią puikią ir spontanišką tikėjimo ir solidarumo manifestaciją".

"Brangieji, šiandien jūs rodote didelę meilę ir gilų artumą Bažnyčiai, popiežiui ir savo dvasininkams, kurie kasdien rūpinasi jumis", - sakė pontifikas, kreipdamasis pro savo kabineto langą Apaštaliniuose rūmuose.

"Tikrasis priešas, kurio reikia bijoti ir su kuriuo reikia kovoti, yra nuodėmė, dvasinis blogis, kartais, deja, užkrečiantis ir Bažnyčios narius", - sakė popiežius.

Į Romą įvairioms katalikiškoms organizacijoms atstovaujantys maldininkai atvažiavo užsakytais autobusais ir specialiais traukiniais iš visos Italijos.

"Mes atvykome iš visos Italijos į Švento Petro aikštę, kad šiuo sunkiu popiežiui ir Bažnyčiai metu pareikštume savo atsidavimą", - sakė Paola Dal Toso, kuris vadovauja vienai iš asociacijų, inicijavusių šią solidarumo manifestaciją.

Katalikų Bažnyčią pastaruoju metu drebino skandalai, susiję su virtine atskleistų dvasininkų vykdyto vaikų seksualinio išnaudojimo atvejų, o Jungtinėse Valstijose ir kai kuriose Europos šalyse Šventasis Sostas buvo kaltinamas dangstęs pedofilus kunigus nuo teisėsaugos.

Antradienį pakeliui į Portugaliją pontifikas pabrėžė, jog "didžiausias Bažnyčios persekiojimas kyla ne iš išorės nedraugų, bet iš nuodėmės pačioje Bažnyčioje".

Jis taip pat pridūrė, kad nuo dvasininkų vykdyto seksualinio išnaudojimo nukentėję asmenys turi sulaukti teisingumo. Šie komentarai buvo aiškus kontrastas ankstesniems Vatikano hierarchų mėginimams suversti kaltę dėl Bažnyčią ištikusios krizės sensacijų besivaikančiai žiniasklaidai.