Nino Burdžanadzė, kurią Gruzijos opozicija paskelbė laikinai einančia pareigas prezidente, eis šias pareigas, kol per 45 dienas bus surengti kiti rinkimai.

Naujiena apie Ševardnadzės atsistatydinimą buvo sutikta džiugiais tūkstantinės opozicijos rėmėjų minios šūkiais prie parlamento pastato Tbilisyje.

E.Ševardnadzė nusprendė atsistatydinti po pokalbio su Rusijos užsienio reikalų ministru I.Ivanovu ir opozicijos lyderiu M.Saakašviliu. Vos prieš kelias valandas E.Ševardnadzė dar tikino nesileisiąs į derybas su protestuojančia opozicija, jei demonstrantai per 24 val. nepaliks užimtų vyriausybinių pastatų ir objektų.

Po raginimų nusileisti M.Saakašvilis galiausiai atmetė derybų su prezidentu Eduardu Ševardnadze galimybę ir sakė, kad po tris savaites trukusio konflikto "derėtis jau per vėlu" bei pateikė prezidentui dar vieną ultimatumą - per pusvalandį atsistatydinti, priešingu atveju opozicija užims prezidento rezidenciją. M. Saakašvilis paskelbė, kad į opozicijos gretas pereina Gruzijos kariuomenės kariai.

Kiek anksčiau opozicijos vadovės Nino Burdžanadzės padėjėja Sofo Gvalija žurnalistams sakė, kad derybos įmanomos, jei "E.Ševardnadzė sutiks padaryti nuolaidų...ir turės ką pasakyti". "Bet šiaip sau eiti kalbėtis mes neketiname. Buvo jau tų derybų", - pridūrė S.Gvalija. Opozicija nusiteikusi "labai ryžtingai", sakė N.Burdžanadės padėjėja. "Mes tikimės, kad Ševardnadzė atsistatydins", - neslėpė ji.

Paklausta apie kompromisą tarp opozicijos ir prezidento, S.Gvalija atsakė, jog toks kompromisas įmanomas. "Ševardnadzė turi paskelbti rinkimus (parlamento) negaliojančiais, paskirti naujus rinkimus, tuomet bus galima pasikalbėti", - paaiškino ji. "O šiaip sau mes nesikalbėsime. Žmonės jau pavargo", - dar kartą pakartojo N.Burdžanadzės padėjėja.

Nors abi pusės teigė nenaudosiančios jėgos priemonių, baimintasi, kad šis šalį apėmęs sąmyšis nevirstų pilietiniu karu.