Teisėjas M.L.Tahaliyani skyrė aukščiausią bausmę 22 metų Pakistano piliečiui Mohammedui Ajmalui Amirui Kasabui po to, kai pirmadienį specialus kalėjime posėdžiavęs teismas pripažino jo kaltę po metus trukusio bylos nagrinėjimo.

"Jis turi būti pakartas už kaklo kol mirs", - paskelbė teisėjas.
M.A.A.Kasabas, kurį prokurorai vadino žudymo mašina ir įsikūnijusiu žiaurumu, yra vienintelis iš dešimties teroristų, sučiuptas gyvas per 2008 metų lapkritį Mumbajuje vykusią apgultį, nusinešusią 166 žmonių gyvybes.

Valstybinis prokuroras Ujjwalas Nikamas reikalavo nuteisti kaltinamąjį myriop dėl iš anksto suplanuotų atakų.

Tąsyk dešimt islamistų kovotojų Mumbajuje užpuolė tris prabangius viešbučius, geležinkelio stotį, vieną populiarų restoraną ir žydų kultūros centrą. Kruvina apgultis iš viso truko 60 valandų.
Pasak apžvalgininkų, vadinamajam Mumbajaus skerdikui paskelbus mirties nuosprendį tikriausiai prasidės ilgas apeliacijų nagrinėjimo procesas, kurio baigtis yra sunkiai nuspėjama.

Vyriausybė oficialiai palaiko mirties bausmės skyrimo galimybę, pasak Aukščiausiojo Teismo, "rečiausiais iš retų" atvejų. Tačiau Indijoje nei viena egzekucija nebuvo įvykdyta nuo 2004 metų, o nuo 1998 metų įvykdytos tik dvi mirties bausmės.

Prezidentui yra pateikta daug myriop nuteistųjų prašymų suteikti malonę. Tarp prašančiųjų pasigailėjimo - yra buvusį Indijos premjerą Rajivą Gandhi (Radživą Gandžį) 1991 metais nužudę asmenys, taip pat Kašmyro separatistai, atakavę Indijos parlamento pastatą 2001 metais.

Prokurorai sukaupė daug M.A.A.Kasabo kaltės įrodymų, tarp jų DNR ir pirštų atspaudų tyrimų išvadų, apsaugos kamerų nufilmuotų vaizdo įrašų ir nuotraukų bei daugiau nei 600 liudininkų parodymų.

Prokurorai nurodė, kad M.A.A.Kasabas yra matomas vienoje iš labiausiai įsimintinų per tuos išpuolius padarytų nuotraukų - jis buvo nufotografuotas su kuprine ir laikantis Kalašnikovo automatą traukinių stotyje, kurioje užpuolikai nužudė 52 žmones.

Daugelis Indijos gyventojų, ypač kai kurių aukų artimieji, seniai ragino įvykdyti egzekuciją M.A.A.Kasabui, o šis spaudimas dar labiau sustiprėjo nuo pirmadienio, kai teisiamasis buvo pripažintas kaltu.

Kaltinamojo advokatas K.P.Pawaras (K.P.Pavaras) argumentavo, kad aukščiausioji bausmė neturėtų būti skirta, nes jo klientas nusikaltimus įvykdė paveiktas Pakistane veikiančių ekstremistų, kurie išplovė jam smegenis.

Tačiau netgi po ketvirtadienį paskelbto nuosprendžio Indijoje veikiausiai bus tebemanoma, kad galutinis taškas šioje byloje bus padėtas tik tada, kai bus nuteisti įtariami Mumbajaus atakų organizatoriai Pakistane.

Indijos vyriausybė pareiškė, kad M.A.A.Kasabui skirtas nuosprendis yra svarbi žinia Pakistanui "neeksportuoti terorizmo" už savo sienų.
Delis, kuris po atakų Mumbajuje įšaldė taikos derybas su Islamabadu, siekia, kad Pakistanas nuteistų islamistų kovotojų grupuotės "Lashkar-e-Taiba" (LeT) įkūrėją Zakiurą Rehmaną Lakhvi ir įtakingą jo bendražygį Zararą Shahą.

Pasak Indijos, trečiasis tų atakų sumanytojas yra labdaros organizacijos "Jamaat-ud-Dawa", kurią daugelis laiko LeT rėmėja, vadovas Hafizas Saeedas.

Mumbajaus teismas yra paskelbęs nutartį, kad šie visi trys asmenys dalyvavo rengiant kruviną išpuolį Indijos finansų sostinėje. Z.R.Lakhvi ir Z.Shahas yra vieni iš septynių įtariamųjų, kurie šiuo metu teisiami netoli Islamabado esančiame Ravalpindžio mieste.

"Kasabas tebuvo menkas sraigtelis mašinoje, - apžvalgininkas Manojas Joshi rašo bulvariniame dienraštyje "Mail Today". - Tikroji mašina - "Lashkar-e-Taiba" - tebeklesti Pakistane, plaudama smegenis kitiems jaunuoliams, apginkluodama ir parengdama kelti dar didesnį chaosą".

Kiti komentuotojai abejoja, ar M.A.A.Kasabo byla kaip nors padės pažaboti ekstremizmą arba pagerinti abiejų branduolinį ginklą turinčių Pietų Azijos šalių santykius.

Indija ir Pakistanas jau tris kartus kariavo po to, kai atsiskyrė nuo Didžiosios Britanijos 1947 metais.

Delyje įsikūrusio Konfliktų tyrimų instituto vykdomasis direktorius Ajai Sahni sakė, kad M.A.A.Kasabo byla visiškai nereikšminga vertinant platesniu požiūriu.

"Net jei jis bus nuteistas ir pakartas, tai, žinant mūsų teisinę sistemą, vis tiek užtruks ne vienus metus, - ekstremistų grupuočių ekspertas sakė naujienų agentūrai AFP. - Indijos ir Pakistano konflikto pagrindai ir terorizmo trajektorija radikaliai nepasikeis (dėl šios bylos)".