Prezidentas sakė, kad JAV federalinio tyrimų biuro (FTB) ir teisėsaugos darbuotojai turi visas priemones, reikalingas šiam įvykiui ištirti bei nustatyti, ar šiuo nusikaltimu įtariamas ir pirmadienį sulaikytas iš Pakistano kilęs amerikietis nėra susijęs su užsienio ekstremistais.

"Teisingumas bus įvykdytas ir mes toliau darysime viską, kad apsaugotume Amerikos žmones", - sakė B.Obama.

"Šis incidentas dar kartą rimtai priminė, kokiais laikais gyvename", - sakė B.Obama, ir pridūrė, kad teisėsaugos pareigūnų budrumo dėka buvo išgelbėta šimtai gyvybių.

"Mes neleisime, kad mus terorizuotų ir nesėdėsime susigūžę iš baimės", - pareiškė B.Obama Vašingtone vykstančioje Verslo taryboje.

Niujorko meras kritikavo saugumo tarnybas

Niujorko meras Michaelas Bloombergas antradienį kritikavo saugumo tarnybų veiksmus, kurios leido įtariamajam, siejamam su mėginimu praėjusį savaitgalį surengti sprogdinimą Niujorko Taimso aikštėje, įlipti į lėktuvą, skrendantį į Dubajų.

"Nenoriu svarstyti, kaip tai įvyko. Aišku tik viena, kad tas vyrukas buvo lėktuve, nors neturėjo jame atsidurti", - pareiškė M.Bloombergas Niujorke antradienį surengtoje spaudos konferencijoje.

Po 48 valandų paieškos JAV pareigūnai sulaikė pakistaniečių kilmės Amerikos pilietį Faisalą Shahzadą, kuris siejamas su mėginimu praėjusį savaitgalį surengti sprogdinimą Niujorko Taimso aikštėje. Vyriškis buvo suimtas gegužės 3-iosios vakare Johno F.Kennedy tarptautiniame oro uoste Niujorke, kai mėgino įlipti į lėktuvą ir išskristi į Dubajų.

"JAV pilietis F.Shahzadas buvo suimtas Johno F.Kennedy tarptautiniame oro uoste Niujorke, iš kur planavo šskristi į Dubajų", - anksčiau antradienį pareiškė teisingumo ministras Ericas Holderis.

Teisėsaugos pareigūnai pranešė, kad 30-metis F.Shahzadas jau antradienį pasirodys Manhatano federaliniame teisme, tačiau neįvardijo, kokie konkrečiai bus pareikšti kaltinimai.

Kaip jau buvo pranešta, praėjusios savaitės pabaigoje Manhatano centre paliktame visureigyje "Nissan Pathfinder" policija surado savadarbį smilkstantį sprogstamąjį užtaisą. Tyrėjai nustatė, kad šis automobilis priklauso F.Shahzadui.

Kaip paaiškėjo, F.Shahzadas įsigijo automobilį Bridžporto mieste (Konektikuto valstija) pagal skelbimą, kuri surado internete . Ankstesnis automobilio savininkas pasakojo, kad užmiršo pirkėjo vardą, kuris sumokėjo grynais pinigais. Sandoris įvyko nepasirašant jokių oficialių dokumentų ir tai apsunkino įtariamojo paieškas.

Niujorko sprogdintojas tvirtina veikęs vienas

Pakistaniečių kilmės amerikietis, įtariamas mėginimu įvykdyti sprogdinimą Niujorko Taimso aikštėje, tyrėjams sakė, kad veikė vienas ir neigė bet kokius ryčius su ekstremistų grupuotėmis jo gimtajame Pakistane, antradienį pranešė JAV teisėsaugos pareigūnas, susipažinęs su tyrimo eiga.

"Jis prisipažino, kad pirko automobilį, sujungė prietaisus, padėjo juos į automobilį, jį atvairavo ir pats pasitraukė iš tos vietos", sakė "Reuters" žurnalistui su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs pareigūnas.

"Jis tvirtina, kad veikė vienas. Kitaip tariant, jis prisipažino dėl visų kaltinimų", - sakė šaltinis ir pridūrė, kad įvykį tiriantys pareigūnai tikrina, ką jis veikė paskutinės kelionės į Pakistaną metu.