JAV prezidentas Barackas Obama pažadėjo, kad šio incidento kaltininkai bus surasti, o saugumo pajėgos pradėjo išsamiai tirti įkalčius, rastus šeštadienio vakarą teatrų rajone paliktame visureigyje "Nissan Pathfinder", kuriame buvo smilkstantis savadarbis sprogstamasis užtaisas.

Niujorko meras Michaelas Bloombergas pareiškė, jog daugeliui iškart po to incidento kilo įtarimų, kad su tuo incidentu gali būti susijusios kai kurios gerai žinomos ekstremistų grupuotės, tačiau kol kas tokios prielaidos nepasitvirtino.

"Nėra jokių įrodymų, kad tai susiję su "al Qaeda" ar kuria nors kita didele teroristų organizacija", - nurodė M.Bloombergas.

Niujorko policijos vadovas Raymondas Kelly anksčiau paneigė, kad tą išpuolį mėgino įvykdyti Pakistane veikianti talibų grupuotė "Tehreek-e-Taliban", kuri viename internete paskelbtame pranešime prisiėmė atsakomybę už šią nepavykusią ataką.

"Esu tikras, kad nustatysime, kas tai padarė", - M.Bloombergas sakė stovėdamas šalia policijos pareigūno, kuris pirmasis atvyko į įvykio vietą ir kurį milijardierius meras atsidėkodamas pakvietė pietų Taimso aikštėje.

"Tai pasaulio kryžkelė. Žmonės Niujorke jaučiasi saugiai ir toliau čia lankysis", - pabrėžė meras.

Kol kas tiksliai nežinoma, kodėl tas savadarbis užtaisas, pagamintas iš fejerverkų, propano balionų, benzino kanistrų ir tikriausiai trąšų, nedetonavo, nors smilko "Nissan" bagažinėje.

Pasak R.Kelly, jeigu ta bomba būtų sprogusi judriame pramogų rajone, ji būtų sukėlusi "nemažą ugnies kamuolį".

Tas automobilis "būtų mažų mažiausiai perskilęs pusiau", pridūrė policijos komisaras.

B.Obama, kuris buvo išvykęs į Luizianą apžiūrėti naftos dėmės užterštų pakrančių, pareiškė, kad JAV saugumo tarnybos ir Niujorko teisėsauga padarys "viską, kas būtina", kad surastų kaltininką.

"Mano nacionalinio saugumo komandos imasi visų būtinų priemonių, kad užtikrintų, jog mūsų valstijos ir vietos partneriams būtų teikiama visokeriopa parama ir bendradarbiavimas su federaline vyriausybe", - sakė prezidentas.

Policija turi daug medžiagos - nuo Taimso aikštėje įrengtų 82 saugumo vaizdo kamerų įrašų iki automobilio ir bombos, kurie buvo išvežti tirti į Niujorko policijos laboratorijas.