„Tai, regis, buvo užminuotas automobilis, kuriame buvusį įtaisą demontavo išminuotojai, - sakė Niujorko policijos departamento atstovas spaudai Paulas Browneas. - Šio įvykio motyvas mums nežinomas".

Policijos šaltinis nurodė, kad automobilyje buvęs įtaisas buvo sukonstruotas iš trijų propano balionų ir dviejų kanistrų benzino.

Šaltinis pridūrė negalįs nurodyti, ar šis šeštadienį beveik 23 val. vietos laiku įvykęs incidentas, per kurį niekas nesprogo ir nenukentėjo, traktuotinas kaip terorizmas.

Baltieji rūmai pranešė, kad šalies prezidentas Barackas Obama buvo informuotas apie šį incidentą ir apie "nepriekaištingą Niujorko policijos departamento darbą Taimso aištėje".

Niujorko meras: bomba galėjo sukelti „itin mirtiną įvykį“

Judrioje Niujorko Taimso aikštėje šeštadienį vėlai vakare galėjo sprogti automobilyje padėta bomba ir sukelti „itin mirtiną įvykį“, sekmadienį pareiškė Niujorko meras Michaelas Bloombergas.

"Mums labai pasisekė, kad pavyko išvengti to, kas galėjo būti itin mirtinas įvykis, - žurnalistams sakė M.Bloombergas. - Išminuotojų būrys patvirtino, kad įtartiname automobilyje išties buvo sprogstamasis įtaisas".

M.Bloombergas pridūrė, kad įtaisas buvo namudinio pobūdžio ir atrodė padarytas "mėgėjiškai".

Niujorko policijos viršininkas Raymondas Kelly pranešė, kad padegamasis įtaisas buvo padarytas iš trijų propano balionų, visiems prieinamų pirotechnikos priemonių, dviejų benzino kanistrų, vielų ir dviejų laikrodžių.

Tačiau jis nenurodė, ar paminėti komponentai buvo tinkamai suderinti ir ar laikrodžiai buvo panaudoti kaip bombos laikrodiniai mechanizmai.

Niujorko valstijos gubernatorius nepavykusį išpuolį pavadino „teroro aktu“

Nepavykęs išpuolis, dėl kurio teko evakuoti žmones iš Niujorko Taimso aikštės, buvo teroro aktas, sekmadienį pareiškė Niujorko valstijos gubernatorius Davidas Patersonas.

"Laimei, niekas nenukentėjo ir dabar visas miesto, valstijos ir federalinės teisėsaugos dėmesys bus nukreiptas į (tai), kad šio teroro akto kaltininkai būtų patraukti atsakomybėn", - sakoma gubernatoriaus pareiškime.

Atakai sutrukdė miesto policija

Niujorko policija bandymui įvykdyti ataką pačioje Taimso aikštės širdyje sutrukdė trikotažinių marškinėlių pardavėjo, kuris pastebėjo iš automobilio su bomba sklindančius dūmus, dėka, sekmadienį pranešė pareigūnai.

Pasak gubernatoriaus D. Patersono, niujorkiečiai turi būti dėkingi policijai ir tam budriajam trikotažinių marškinėlių pardavėjui.

Minimas prekiautojas, Vietnamo karo veteranas, policijos pareigūnui Wayneui Rhatiganui pasakė, jog jam sukėlė nerimą pastebėti dūmai, sklindantys iš automobilio "Nissan".

"Apėjau tą automobilį. Viduje rūko dūmai, - vėliau Niujorko laikraščiui "Daily News" pasakojo W.Rhatiganas. - Užuodžiau paraką ir supratau, kad jis gali sprogti. Pamaniau, kad jis gali sprogti bet kurią akimirką".

Taimso aikštė, kuri yra vienas judriausių Niujorko rajonų, buvo uždaryta kelias valandas. Saugumo pajėgos pradėjo didžiulę tamsiai žalios spalvos "Nissan Pathfinder" vairuotojo paieškos operaciją.

"Mes nežinome, kas vairavo tą automobilį, - sakė M. Bloombergas. - Nė nenumanome, kas ir kodėl tai padarė".

R.Kelly sakė, kad ant to automobilio, kuris Taimso aikštės rajone buvo pastebėtas tik prieš pat incidentą, buvo kitam automobiliui priklausantys registracijos numeriai.

Buvo iškviesti ugniagesiai, o paskui - ir išminuotojų būrio pareigūnai.

Ar minėti bombos komponentai buvo tinkamai suderinti ir ar laikrodžiai buvo panaudoti kaip bombos laikrodiniai mechanizmai, nenurodoma.

Analitikai: nepavykęs išpuolis - „reikšmingas teroristinis įvykis“

Nepavykęs išpuolis Niujorko Taimso aikštėje yra "reikšmingas teroristinis įvykis", nurodo kompanija "IntelCenter", kuri stebi teroristinę veiklą.

Tačiau ši netoli Vašingtono įsikūrusi kompanija, kuri skelbiasi dirbanti žvalgybos agentūroms, taip pat nurodo, jog dar per anksti spėti, kokie asmenys ar kokia grupuotė yra atsakingi už šį incidentą Niujorko centre.

"2010-ųjų gegužės 1-osios ataka Niujorko Taimso aikštėje yra reikšmingas teroristinis įvykis, - rašo "IntelCenter analitikas Benas Venzke'as. - Tačiau dar per anksti apibrėžti grupę ar asmenis, kaltus dėl šios atakos".

Pasak B.Venzke, ši nepavykusi ataka gali būti kokios nors islamistų kovotojų grupuotės, tokios kaip "al Qaeda", darbas, bet lygiai taip pat ją galėjo mėginti surengti kokia nors JAV grupė ar asmenys, nesusiję su jokiu džihadistų reikalu.

"Nėra nusistovėjusio modelio dėl to, kaip greitai bus prisiimta atsakomybė, jeigu šis išpuolis yra "al Qaeda" ar kokio nors (jos) filialo darbas", - nurodė B.Venzke'as.