Laikraščio duomenimis, buvo numatyta, kad prezidento "Tu-154" išskris 6 val. 30 min. ryte. Tačiau lėktuvas išskrido iš Lenkijos sostinės tik 7 val. 30 min.

Viena valanda pridedama, kaip papasakojo "Gazeta Wyborcza" korespondentams prezidento oro pulko viršininkas Ryszardas Raczynskis, saugumo sumetimais, pavyzdžiui, leidžia pakeisti maršrutą ir nutūpti atsarginiame oro uoste, iš kur aukšto rango asmenys gali nuvykti į paskirties vietą žeme.

Katastrofos dieną 5 val. ryto iš Varšuvos į Smolenską "Jak-40" išskrido su grupe Lenkijos žurnalistų.

Jeigu prezidento lėktuvas būtų skridęs taip, kaip buvo numatyta, tai, atsižvelgiant į didesnį greitį, jis būtų buvęs Smolenske kiek vėliau nei žurnalistų orlaivis, - tai yra būtų tūpęs geresnėmis oro sąlygomis.
Generolai nežinojo, kad skris visi kartu?

Tačiau prezidento kanceliarija pakoregavo skrydžio planą, pakeisdama ne tik išskridimo laiką, bet ir delegacijos sudėtį. Tai sakoma žurnalistų gautame laikinai einančio Lenkijos karinių oro pajėgų vado generolo Krzysztofo Zaleskio raporte šalies gynybos ministrui.

Lenkijos laikraščio šaltiniai šalies gynybos ministerijoje teigia, jog armijos viršininkai nežinojo, kad šeši svarbiausi Lenkijos kariuomenės generolai skris vienu reisu. Visi jie gavo asmeninius kvietimus vykti su prezidentu į Katynę ir susitiko jau lėktuve.

Katastrofoje žuvo generalinio štabo vadovas Franciszekas Gagoras, KOP vadas Andrzejus Blasikas, sausumos kariuomenės vadas Tadeuszas Bukas, KJP vadas Andrzejus Karweta, operatyvinės vadovybės viršininkas Kazimierzas Gilarskis ir specialiosios paskirties pajėgų vadas Wlodzimierzas Potasinskis.

"Gazeta Wyborcza" šaltiniai sako, kad Armijos vadovybė ir anksčiau skraidė kartu, pavyzdžiui, į Afganistaną. Tačiau niekada anksčiau viename lėktuve nebuvo aštuonių kariuomenės rūšių vadų vienu metu.

Oficialūs tyrimo rezultatai iki šiol nepaskelbti. Buvo tikėtasi, kad Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas paskelbs pirmuosius ekspertų duomenis trečiadienį, bet to neįvyko.

Lėktuvas su Lenkijos prezidento delegacija skrido į renginius Katynėje, kur 1940 metais NKVD pajėgos sušaudė tūkstančius Lenkijos karininkų.
Per lėktuvo Nr. 101 katastrofą žuvo 96 žmonės, tarp jų Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis ir jo žmona Maria.