Okinavos gubernatorius Hirokazu Nakaima, salos Asamblėjos pirmininkas ir daugelis šios 41 miestą turinčios prefektūros merų dalyvavo didžiulėje protesto akcijoje, kuri vyko netoli Kadenos oro pajėgų bazės. Saulėtą dieną viename sporto aikštyne susirinkę protestuotojai plojo ir švilpė, kai nuo pakylos į juos kreipdavosi oratoriai.

Demonstrantai laikė geltonos spalvos plakatus, kurių užrašuose buvo reiškiamas protestai prieš JAV kariškių buvimą šioje atogrąžų saloje, tokie kaip „Bazei ne!“ arba „JAV bazės turi palikti Okinavą!“

Šio konflikto centre atsidūrė JAV Jūrų pėstininkų korpuso Futenmos aviacijos stotis, kurią pagal 2006 metais sudarytą sutartį su Vašingtonu planuota perkelti iš tankiai gyvenamo Ginovano miesto apylinkių į atokesnį Henoko regioną Okinavos pakrantėje.

Japonijos premjeras Yukio Hatoyama, kurio partija triuškinamai laimėjo visuotinius rinkimus praeitų metų rugsėjį, pareiškė peržiūrėsiantis 2006 metų sutartį ir visiškai iškeldinsiantis Futenmos bazę iš Okinavos. Tačiau alternatyvios vietos paieškos sukėlė dar didesnius vietos gyventojų protestus.

„Norime, kad premjeras Hatoyama laikytųsi savo pažadų, ypač dėl Futenmos oro pajėgų bazės (perkėlimo)“, - sekmadienį vykusiame mitinge pareiškė H.Nakaima, kurio žodžius lydėjo garsūs plojimai.

„Okinava kentėjo nuo nepakeliamai sunkios JAV bazių naštos nuo (Antrojo pasaulinio) kar pabaigos, - sakė gubernatorius. - Dabar Okinavoje išlikę nedaug karo pėdsakų, tačiau JAV bazės tebėra. Tai labai nesąžininga“.

Daugelis salos gyventojų nepritaria gausių JAV pajėgų dislokavimui Okinavoje, kuris tęsiasi nuo Japonijos pralaimėjimo Antrajame pasauliniame kare. Žmonės skundžiasi dėl karinių lėktuvų keliamo triukšmo, taršos ir konfliktų su JAV kariais.

JAV įkūrė Futenmos oro pajėgų bazę 1945 metais, kai amerikiečių kariai okupavo Okinavą per vieną iš kruviniausių Antrojo pasaulinio karo mūšių.

Japonijos administracijai Okinava buvo grąžinta tik 1972 metais, tačiau joje iki šiol veikia daugiau nei 30 JAV karinių objektų. Ši sala labai svarbi strategiškai, nes yra netoli Kinijos, Taivano ir Korėjos pusiasalio.

Pagal 2006 metų sutartį Futenmos bazę planuojama perkelti į iš jūros atkovotą teritoriją netoli Schwabo (Švabo) bazės Henoke. Dar apie 8 tūkst. jūrų pėstininkų planuojama perkelti į Jungtinėms Valstijoms priklausančią Guamo salą.

Okinavoje veikia daugiau nei 70 proc. visų Japonijos teritorijoje esančių JAV karinių objektų, kuriuose sutelkta daugiau nei pusė iš 47 tūkst. šioje šalyje dislokuotų JAV karių.