Pagal naują susitarimą Rusijos laivynui 2017 m. nebereikės palikti garsiosios bazės Sevastopolyje, kaip buvo planuota. Laivynas liks iki 2042 m., o gal net iki 2046 m.

Analitikų teigimu, susitarimas keliems dešimtmečiams palaidojo Ukrainos šansus įstoti į NATO. Ukrainos opozicijos politikai tvirtino, kad susitarimas pažeidžia valstybės konstituciją.

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas mėgavosi diplomatine pergale, kuri padidins Rusijos geopolitinę įtaką buvusioje Tarybų Sąjungoje, kurioje vis stiprėja NATO ir JAV įtaka.

Dūma pasirengusi ratifikuoti susitarimą

Valstybės Dūmos pirmininkas Borisas Gryzlovas pareiškė, kad Rusijos parlamentarai pasirengę balsuoti už susitarimo pratęsti Juodosios jūros laivyno buvimą 25 metams ratifikavimą, ir pareiškė viltį, kad Ukrainos Regionų partija sugebės užtikrinti Aukščiausiojoje Radoje būtiną balsų skaičių.

"Manau, kad Regionų partija sugebės užtikrinti balsavimą Aukščiausiojoje Radoje, nepaisant jokių griežtų kitų politinių jėgų atstovų pozicijų, pareiškė žurnalistams ketvirtadienį Valstybės Dūmos pirmininkas Borisas Gryzlovas, komentuodamas nevienodą įvairių politinių partijų Ukrainos parlamente atstovų požiūrį į Rusijos ir Ukrainos prezidentų susitarimų dėl Juodosios jūros laivyno ir dujų pasirašymą.

B.Gryzlovas pranešė, kad, jo duomenimis, visi būtini ratifikavimui dokumentai bus pateikti į Valstybės Dūmą penktadienį.

"Jeigu rytoj tokie dokumentai bus pateikti, mes pasirengę juos ratifikuoti per papildomą posėdį balandžio 27 dieną", - sakė parlamento žemųjų rūmų pirmininkas.

Jis patikslino, kad šis posėdis, jeigu reikės, bus surengtas, nors ateinančią savaitę deputatams buvo numatyta "regionų savaitė", kai jie važiuoja į Rusijos subjektus dirbti su rinkėjais.

Dūmos pirmininkas priminė, kad trečiadienį jis kalbėjosi su Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininku Volodymyru Lytvynu, ir jie susitarė sinchroniškai ratifikuoti susitarimus.

Atsižvelgiant į tai, kad laikas su Kijevu skiriasi viena valanda, Valstybės Dūmos posėdį numatoma pradėti 11 valandą antradienį, sakė jos pirmininkas. Jis pabrėžė, kad Rusijos deputatai pasirengę paremti šį susitarimą. Jis pratęsia mūsų Juodosios Jūros laivyno buvimą Sevastopolyje iki 2047 metų, pažymėjo B.Gryzlovas.

Grįždamas prie situacijos Ukrainoje dėl būsimo šio dokumento ratifikavimo B.Gryzlovas pareiškė nuomonę, jog kai kurių Kijevo politinių sluoksnių reagavimas į šio dokumento pasirašymą rodo, kad Ukrainoje visiškai stabilizuoti politinę situaciją dar nepavyko.