„Aukštos tvoros neleido mokslininkams išvykti iš miesto, o likusiems sovietų piliečiams – į jį atvykti“, – aiškina korespondentas.

Šiuo metu A. Štorchas yra naujo, neįtikėtino projekto atstovas spaudai – Rusijos vyriausybė, siekdama diversifikuoti ekonomiką, pirmą kartą po Sovietų Sąjungos žlugimo stato naują mokslininkų miestelį. Dar mažiau įtikima yra tai, kad, valdininkų teigimu, bus orientuojamasi į JAV Silicio slėnio (Silicon Valley) pavyzdį. Tikimasi Pamaskvės gyvenvietėje atkurti verslininkystės energiją ir atmosferą, būdingą Amerikos informacinių technologijų pramonės centrui, pažymi leidinys.

Neabejotina, Rusija turi daug mokslinių tradicijų, tačiau jai nesiseka jų paversti komerciškai pelninga produkcija. Manoma, kad būtent dėl to ir subyrėjo Sovietų Sąjunga, o Rusija pateko į paralyžiuojančią priklausomybę nuo naftos ir kalnakasybos pramonės, skelbia laikraštis.

„Visai šaliai reikalingas naujas proveržis“, – interviu pareiškė Rusijos oligarchas Viktoras F. Vekselbergas, kuris buvo paskirtas projekto bendradirektoriumi. Tikimasi, kad naujai įsteigtoms įmonėms bus taikoma mažesnių mokesčių politika ir suteikiama valstybės parama, kol jos taps pelningomis kompanijomis.

„Projekto šalininkai iš valstybinio ir privataus sektoriaus apibūdina jį kaip bandymą apjungti sovietinę mokslininkų miestelių kūrimo tradiciją su vakarietiškais prie universitetų steigiamų tyrimų kompanijų plėtros skatinimo modeliais“, – rašo leidinys.

Tačiau skeptikai čia mato kitą rusišką tradiciją – bandymą pavyti Vakarus, panaudojant valstybės galią. „Valstybė patvirtino rusiško Silicio slėnio projektą bei skyrė 200 mln. rublių finansinę paramą iš valstybės biudžeto, praėjus mėnesiui po Vladislavo Surkovo ir kitų aukštas pareigas užimančių Kremliaus valdininkų vizito į Masačiusetso technologijos universitetą. V. Surkovas tikisi, kad naujas projektas izoliuos naujai įsikūrusias įmones nuo valdininkų, kurie šiandien laiko Rusijos ekonomiką surakinusi antrankiais“, – teigiama straipsnyje.

Barnaule gimęs Jevgenijus V. Zaicevas, kuris yra amerikiečių rizikos įmonės „Helix Ventures“ bendrasavininkis, pritaria naujojo miestelio steigimo idėjai, tačiau abejoja, ar valdininkai sugebės veiksmingai paskirstyti pinigus.

„Kuo mažiau kontroliavimo, tuo geriau, – aiškina jis. – Jei valstybė kontroliuos rizikos fondus, tikri rizikos fondai neateis.“