Maskva ir Vašingtonas šią sutartį suderino po daugelį mėnesių trukusių įtemptų derybų, kurios strigo dėl įvairių nesutarimų, ypač dėl JAV priešraketinės gynybos planų, kuriems priešinasi Rusija.

Jeigu tą dokumentą ratifikuos JAV Senatas ir Rusijos Valstybė Dūma, naujoji sutartis pakeis 1991 metų Strateginės puolamosios ginkluotės mažinimo sutartį (START), kuri nustojo galiojusi praeitą gruodį.

Naujojoje START numatoma, kad abi buvusios Šaltojo karo priešininkės galės turėti ne daugiau nei 1 550 naudojimui paruoštų branduolinių kovinių galvučių - apie 30 proc. mažiau, nei buvo nustatyta per paskutinį susitarimą, priimtą 2002 metais.

B.Obama: naujoji SPG sutartis atvers erdvę tolesniam branduolinių arsenalų mažinimui

JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį pareiškė, kad naujoji sutartis su Rusija dėl strateginės puolamosios ginkluotės (START) atveria erdvę tolesniam abiejų šalių branduolinių arsenalų mažinimui.

JAV lyderis sakė taip pat susitaręs su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu išplėsti diskusijas dėl priešraketinės gynybos, taip pat sieksiantis dialogo su Maskva dėl bendradarbiavimo šioje srityje.

B.Obama branduolinių ginklų patekimą į kitas valstybes vadino nepriimtina pasaulio saugumo rizika, kuri galėtų sukelti įvairias ginklavimosi lenktynes Artimuosiuose Rytuose bei Rytų Azijoje.

Rusija: nauja SPG sutartis gali galioti tik tada, jeigu JAV nedidins savo PRG galimybių

Rusija paskelbė vienašališką pareiškimą dėl JAV priešraketinės gynybos (PRG).

"Rusijos ir JAV sutartis dėl tolesnio strateginės puolamosios ginkluotės mažinimo ir apribojimo, pasirašyta Prahoje, gali galioti ir būti gyvybinga tik tada, kai nėra kokybinio ir kiekybinio JAV PRG sistemos galimybių didinimo", - sakoma pareiškime, kurį išplatino ketvirtadienį Prahoje Rusija.

"Taigi, - pažymima dokumente, - į išimtinius įsipareigojimus, paminėtus sutarties 14 straipsnyje, taip pat įeina toks JAV PRG sistemos galimybių didinimas, kuriam esant iškyla grėsmė Rusijos strateginių branduolinių pajėgų potencialui".

Naujos SPG sutarties pasirašymas sustabdė Maskvos ir Vašingtono santykių blogėjimą?

JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad ketvirtadienį pasirašius naują sutartį dėl strateginės puolamosios ginkluotės (SPG) mažinimo buvo sustabdytas Rusijos ir JAV santykių "dreifas", taip pat nurodė, kad abi šalys tariasi dėl griežtesnių sankcijų Iranui.

"Kartu mes sustabdėme tą dreifą", - B.Obama sakė po to, kai kartu su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu pasirašė dokumentą, pagal kurį abiejų šalių branduoliniai arsenalai bus sumažinti beveik trečdaliu.

"Mes bendradarbiaujame Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje, kad būtų priimtos griežtos sankcijos Iranui. Mes netoleruosime veiksmų, kurie pažeidžia NPT", - pridūrė JAV vadovas, kalbėdamas apie Branduolinio ginklo neplatinimo sutartį (Nuclear Non-Proliferation Treaty).