"Šiandien skelbiu, kad esu kandidatas į Konservatorių partijos lyderius",- sakė M.Howardas per spaudos konferenciją.

Jis pažadėjo pertvarkyti partiją taip, kad ji atitiktų XXI amžiaus poreikius, ir sakė sieksiąs įgyvendinti centrui artimesnę politiką.

Įtakingiausi konservatorių atstovai bando užbaigti metų metus trunkančias vidines partijos kovas ir susivieniję rasti asmenį, kuris būtų pajėgus mesti iššūkį dabartiniam premjerui Tony Blairui (Toniui Blerui).

Trečiadienį konservatoriai nušalino savo lyderį Iainą Duncaną Smithą (Janą Dankaną Smitą), kai jis pralaimėjo Konservatorių partijos parlamentarų balsavimą ir po dviejų metų darbo šiame poste neteko net galimybės dalyvauti visuotiniuose rinkimuose.

Konservatoriai kaltino 49 metų buvusį karininką I.Duncaną Smithą tuo, kad jis nesugebėjo susikrauti politinio kapitalo per šiuos metus, kurie laikomi pačiais prasčiausiais per visą T.Blairo šešerių metų vadovavimo laikotarpį.

M.Howardo šalininkai tikisi, kad jis yra rimtesnis konkurentas T.Blairui, tačiau turėdamas daugumos paramą parlamente dabartinis premjeras ir toliau lieka pakankamai populiarus, kad laimėtų ir 2005 metų rinkimus.

Konservatorių vadovu I.Duncanas Smithas tapo po to, kai XX amžiuje Britanijos politikoje dominavusi partija 2001 metų rinkimuose patyrė antrą iš eilės pralaimėjimą.

Konservatorių partija, prie kurios vairo anksčiau stovėjo tokios asmenybės, kaip Winstonas Churchillis (Vinstonas Čerčilis) ir Margaret Thatcher (Margaret Tečer), po "geležinės ledi" pasitraukimo įklimpo į gilią krizę ir viešosios nuomonės apklausos jai neleidžia puoselėti didelių vilčių prieš kitus visuotinius rinkimus, kurie turėtų vykti 2005-aisias.