Pasak T.Ridge'o, Amerikos ir Europos susitarimas, kaip kelionės dokumentuose suderinti informaciją apie pirštų atspaudų ir veido atpažinimą, galėtų tapti pasauliniu standartu.

"Pirmasis elementas - transatlantinis susitarimas, JAV ir Europos Sąjungos susitarimas, vedantis į tarptautines diskusijas, - po susitikimo su Vokietijos vidaus reikalų ministru Otto Schily (Otu Šiliu) Berlyne surengtoje spaudos konferencijoje sakė T.Ridge'as. - Aš manau, kad reikia stengtis šį susitarimą konsoliduoti ir harmonizuoti tarp mūsų pačių, o paskui pritaikyti jį visame pasaulyje".

"Esame tikri, kad jeigu atskiros šalys dirbs su skirtingais standartais, tai baigsis sumaištimi ir gerokai apsunkins keliones po pasaulį", - žurnalistams sakė O.Schily.

"Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga gali būti pionierės, ir mes esame įsitikinę, kad susivienijus bus lengviau pasiekti pasaulinį susitarimą", - pridūrė jis.

Pasak O.Schily, iš pradžių galėtų būti įdiegta pirštų atspaudų ir veido atpažinimo sistema - ją Europos Komisija siūlė taikyti išduodant vizas trečiųjų šalių piliečiams.

Jis sakė, kad vėliau galėtų būti pradėta skenuoti ir rainelė: asmens tapatybė būtų nustatoma specialiu prietaisu nuskaičius spalvoto akies audinio raštą, kuris kiekvieno žmogaus atveju yra unikalus.

"Savaime suprantama, mes turėtume sparčiau stūmėtis į priekį", - sakė ministras, tačiau nė vienas politikų neminėjo kokių nors konkrečių datų.

Mintis taikyti biometriją kilo siekiant sustiprinti tarptautinių kelionių saugumą. Rimčiau šią idėją pradėta svartyti po rugsėjo 11-osios išpuolių prieš Jungtines Valstijas, bet vėliau ji "pasiklydo" tarp kelių forumų, įskaitant Didžiojo aštuoneto (G8) ir ES susitikimus.

Europiečiai nerimauja, kad JAV bendrovės, pavyzdžiui, "Iridian", kuriai priklauso pasaulinis rainelės atpažinimo technologijos patentas, galiausiai taps monopolinėmis tokios paslaugos tiekėjomis.

Be to, ES ir Jungtinės Valstijos nesutaria dėl naujų JAV taisyklių, kurios reikalauja, kad užsieninės oro bendrovės perduotų informaciją apie bilietus įsigijusius keleivius, mat taip tikimasi susekti potencialius teroristus.