"Jie visada sakė, kad šią problemą reikia spręsti norint įstoti į šias organizacijas", - apie Latvijai keliamus reikalavimus siekiant prisijungti prie Europos Sąjungos (ES) ir NATO "Newsweek" sakė Korupcijos prevencijos biuro tarptautinių ir viešųjų ryšių skyriaus vadovė Diana Kurpniecė.

Kai po pusės metų Latvija taps minėtų dviejų tarptautinių organizacijų nare, šalis sulauks paramos, sieksiančios maždaug po 500 JAV dolerių kiekvienam jos gyventojui. "Kur šios lėšos atsidurs ir kaip jos bus išleistos, yra dalis Korupcijos (prevencijos) biuro darbo, - teigia "Newsweek". - Dabar gi jis yra tiesiogiai sutelktas Ventspilio uostui - vieno žmogaus, buvusio komunisto A. Lembergo, feodalinei valdai".

Pasak "Newsweek", A. Lembergo asmeninės pajamos praėjusiais metais viršijo 1 mln. JAV dolerių, nors jo oficiali mero alga tesudarė 7 tūkst. 112 dolerių. "Jam niekada nebuvo pateikti kaltinimai dėl kokių nors nusižengimų, - rašo JAV leidinys. - Tačiau jei tikėtume triukšmu Latvijos sostinėje Rygoje, tokia diena gali būti ne už kalnų. Bet kuriuo atveju Korupcijos (prevencijos) biuro tyrimas Ventspilyje taps pavyzdžiu kitoms jaunoms demokratijoms, į kurias plečiasi ES".

Neseniai interviu "Newsweek" pasitikėjimo nestokojantis A. Lembergas gynė savo pozicijas. Pasak mero, jam metami kaltinimai dėl finansinių pažeidimų yra politiniai. A. Lembergo nuomone, šiais veiksmais siekiama pakenkti jo pozicijoms Ventspilyje.

"Newsweek" teigimu, A. Lembergas irzliai atsisakė komentuoti teiginius, esą jo žmona ir vaikai užima aukštus postus daugybėje užsienio bendrovių, kurios kontroliuoja naftos tranzitą per Ventspilio uostą.

"Jis išsisuko remdamasis svarbiausiu pasiekimu - kad meru išbuvo penkiolika metų ir atsilaikė tuo laikotarpiu, kai Latvijos nacionalistai tokius kaip jis buvusius komunistus vijo visu smarkumu, - "Newsweek" sakė Latvijos dienraščio "Diena" vyriausiasis redaktorius Paulas Raudsepas. - A. Lembergo politinė ateitis priklauso nuo to, ar valstybės pareigūnai atskleis priedangos bendroves, kurios dangsto tikrus Ventspilio įmonių savininkus".

Nors reformas remiantys politikai ir Rygos leidinių redaktoriai A. Lembergą vertina kritiškai, Ventspilio gyventojai savo merą myli. "Važiuojant per žavų 700 metų amžiaus miestą nesunku suprasti, kodėl, - teigia "Newsweek". - Daugelis švarių gatvių ir šaligatvių išgrįsti dailiomis plytelėmis. Tarp vietinių žemaūgių pušų įkurtos šiuolaikiškos ir gerai prižiūrimos vaikų žaidimų aikštelės. Gatvėmis važinėja nukritusius lapus surenkantis įmantrus užsienietiškas sunkvežimis".

"Naujosios eros" partijos Ventspilio skyriaus vadovas Ojaras Grinbergas JAV žurnalui sakė: "Gyvename Ventspilyje. Miestu rūpinamasi. Keliai neduobėti".

Tačiau "Newsweek" rašo: "Miesto gatvės galbūt ir švarios, tačiau politika - tikrai ne. Jeigu kalbėsime apie korupciją, tai latviai mano turį labiau korumpuotą vyriausybę nei Lietuva ar Estija".

Tarptautinės organizacijos "Transparency International" Latvijos skyriaus vadovė Inesė Voika JAV leidiniui sakė: "Nepaisant visų tariamų suktybių A. Lembergo (vadovaujamoje) savivaldybėje, Ventspilyje beveik nėra įprastinių korupcijos apraiškų, kurios kamuoja daugelį pokomunistinių visuomenių". Smulkaus kelių policijos ir namų ūkio biurokratų kyšininkavimo beveik nėra, o rinkimai vyksta laisvai ir sąžiningai. Anot I. Voikos, būtent todėl Ventspilio gyventojai "nejaučia demokratijos stygiaus".

"Newsweek" primena, kad Rusija Ventspilio uostui nutraukė žalios naftos tiekimą, o bendrovės "Ventspils nafta" pelnas sumenko nuo 4,5 mln. JAV dolerių pernai iki šiemet planuojamų 30 tūkst. dolerių.

Didžiausia Rusijoje naftos bendrovė "Yukos" laišku kreipėsi į Latvijos premjerą Einarą Repšę ir pasiūlė pagalbą, tačiau pirma iš A. Lembergo pareikalavo "skaidrumo" dėl to, "kas ką mieste valdo". "Newsweek" teigimu, Ventspilio meras Rusijos bendrovės pasiūlymą atmetė, teigdamas, kad "Yukos" sumaniai naudojamas skaidrumo terminas rodo dar vieną neapgalvotą bandymą kištis į Latvijos politiką". "Skaidrumas nereiškia, kad kiekvienas asmuo turi nusivilkti savo drabužius, - tvirtino A. Lembergas. - Tai - striptizas. Jų nepainiokime".

"Galbūt, - rašo "Newsweek". - Tačiau tai, ką A. Lembergas vadina striptizu, Europoje laikoma visuomenine atsakomybe. Kai ateis (kitų metų) gegužės 1-oji ir Latvija prisijungs prie ES, jis verčiau prisitaikytų".