Krizės sukrėstas Vatikanas kaltina žiniasklaidą "niekingai" mėginant bet kokia kaina suteršti popiežių. Kai kurios žiniasklaidos priemonės kaltino Benediktą XVI aplaidumu reaguojant į lytinės prievartos atvejus, kai jis buvo kardinolas Vokietijoje ir Romoje.

Popiežiui klausantis Šv.Petro bazilikoje, kunigas Raniero Cantalamessa pamoksle per šiemet tą pačią savaitę ir žydų, ir krikščionių švenčiamas Velykas kalbėjo, jog žydai per ilgą savo istoriją daugelį kartų buvo tapę "kolektyvinio smurto" aukomis ir palygino tai su dabartiniais išpuoliais prieš Katalikų Bažnyčią.

Jis perskaitė vieno savo draugo žydo laišką, kuriame rašoma, jog tokie kaltinimai priminė jam "gėdingiausius antisemitizmo aspektus".
"Stereotipų panaudojimas, asmeninės atsakomybės ir kaltės perkėlimas kolektyvinei kaltei, man primena gėdingiausius antisemitizmo aspektus", - sakė R.Cantalamessa.

Šios pastabos nuskambėjo Vatikane, likus kelioms valandoms iki Kryžiaus kelio eisenos, kurioje ketina dalyvauti ir popiežius Benediktas XVI ir per kurią prisimenama Jėzaus kančia paskutinėmis valandomis prieš nukryžiavimą.

Nuo 2008-ųjų 82-ejų pontifikas nesiryžo eiti visą Kryžiaus kelią ir dalyvaudavo tik pirmojoje ir paskutinėje jo atkarpoje.
Tūkstančiai piligrimų ir turistų iš viso pasaulio atvyko į Romą atlikti Velykų apeigų, kurios atliekamos ir kituose kraštuose, visur, kur yra krikščionių.

Jeruzalėje tūkstantinės minios užpildė siauras senamiesčio gatves, kad galėtų pasimelsti prie Kryžiaus kelio.

Šeštadienio vakarą Šventasis Tėvas aukos Velyknakčio mišias, o sekmadienį perskaitys palaiminimą ir kreipimąsi į miestą ir pasaulį "Urbi et Orbi".

Didžiojo ketvirtadienio pavakare popiežius Benediktas XVI vadovavo Paskutinės vakarienės Mišioms, kaip įprasta, aukotoms ne Šv. Petro bazilikoje, bet Romos vyskupijos katedroje - Laterano bazilikoje, dedikuotoje Švenčiausiajam Išganytojui, Šv.Jonui Krikštytojui ir Šv.Jonui Evangelistui.

Tų mišių metų, kartodamas Kristaus nuolankumo ir meilės gestą, atliktą vakarą prieš jo nukryžiavimą, popiežius nuplovė kojas dvylikai kunigų.
Baltą liturginį apdarą vilkintis pontifikas liejo vandenį iš auksinio ąsočio ant basų kojų kiekvienam iš kunigų, susodintų eilėje. Vandeniui nutekėjus į auksinį dubenį, popiežius nušluostydavo kojas balta drobe.
Per Paskutinės vakarienės mišias Šventasis Tėvas tiesiogiai neminėjo pastarųjų skandalų, tačiau savo homilijoje sakė, kad nuplovęs kojas apaštalams Jėzus savo maldoje "kviečia mus nuolatiniam sąžinės egzaminui".

"Šią valandą Viešpats klausia mūsų: ar gyvenate tikėdami, bendrystėje su manimi ir tuo pačiu bendrystėje su Dievu? - sakė Benediktas XVI. - Ar gyvenate dėl savęs ir tuo pačiu atskirai nuo tikėjimo?"
"Apmąstydami Viešpaties kančią, taip pat pajuskime Jėzaus skausmą tuomet, kai prieštaraujame jo maldai, kai priešinamės jo meilei", - pridūrė pontifikas.

Pinigai, surinkti iš piligrimų, susibūrusių sausakimšoje Laterano bazilikoje, bus panaudoti atstatant kunigų seminariją Haičio sostinėje Port o Prense, kuri buvo apgadinta šių metų sausį per žemės drebėjimą.