Šiemet Didžiąją savaitę, kuri yra iškilmingiausias laikotarpis Katalikų Bažnyčios kalendoriuje, temdo kaltinimai, kad Bažnyčios hierarchai dangstė daugybę dvasininkų pedofilijos atvejų įvairiose Europos šalyse, taip pat pontifiko gimtojoje Vokietijoje bei Jungtinėse Valstijose.

Didžiojo ketvirtadienio pavakare popiežius Benediktas XVI vadovavo Paskutinės vakarienės Mišioms, kaip įprasta, aukotoms ne Šv. Petro bazilikoje, bet Romos vyskupijos katedroje - Laterano bazilikoje, dedikuotoje Švenčiausiajam Išganytojui, Šv.Jonui Krikštytojui ir Šv.Jonui Evangelistui.

Tų mišių metų, kartodamas Kristaus nuolankumo ir meilės gestą, atliktą vakarą prieš jo nukryžiavimą, popiežius nuplovė kojas dvylikai kunigų.
Baltą liturginį apdarą vilkintis pontifikas liejo vandenį iš auksinio ąsočio ant basų kojų kiekvienam iš kunigų, susodintų eilėje. Vandeniui nutekėjus į auksinį dubenį, popiežius nušluostydavo kojas balta drobe.

Per Paskutinės vakarienės mišias Šventasis Tėvas tiesiogiai neminėjo pastarųjų skandalų, tačiau savo homilijoje sakė, kad nuplovęs kojas apaštalams Jėzus savo maldoje "kviečia mus nuolatiniam sąžinės egzaminui".

"Šią valandą Viešpats klausia mūsų: ar gyvenate tikėdami, bendrystėje su manimi ir tuo pačiu bendrystėje su Dievu? - sakė Benediktas XVI. - Ar gyvenate dėl savęs ir tuo pačiu atskirai nuo tikėjimo?"

"Apmąstydami Viešpaties kančią, taip pat pajuskime Jėzaus skausmą tuomet, kai prieštaraujame jo maldai, kai priešinamės jo meilei", - pridūrė pontifikas.

Pinigai, surinkti iš piligrimų, susibūrusių sausakimšoje Laterano bazilikoje, bus panaudoti atstatant kunigų seminariją Haičio sostinėje Port o Prense, kuri buvo apgadinta šių metų sausį per žemės drebėjimą.
Popiežius dalyvaus dar keliose apeigose iki Velykų sekmadienio, kai tikintieji švenčia Jėzaus prisikėlimą. Didįjį penktadienį jis vadovaus Kryžiaus kelio procesijoje Romos Koliziejuje, per kurią prisimenama Jėzaus kančia paskutinėmis valandomis prieš nukryžiavimą.

Šeštadienio vakarą Šventasis Tėvas aukos Velyknakčio mišias, o sekmadienį perskaitys palaiminimą ir kreipimąsi į miestą ir pasaulį "Urbi et Orbi".

Anksčiau ketvirtadienį Šv.Petro bazilikoje Benediktas XVI ragino kunigus būti "taikos žmonėmis", nusistačiusiais prieš smurtą. Pasak Vatikano tos mišios atskleidė glaudžią vienybę tarp pontifiko, vadovaujančio daugiau nei 1 mlrd. pasaulio katalikų bendruomenei, ir Katalikų Bažnyčios kunigų.

Pastarasis skandalas dėl kunigų ir kitų Bažnyčios darbuotojų vykdyto vaikų seksualinio išnaudojimo įsiplieskė po daugelį metų trukusių kaltinimų ir teismo bylų, susijusių su dvasininkų pedofilijos atvejais mokyklose, seminarijose ir kitose Bažnyčios institucijose nuo Australijos iki Kanados.

Pats Benediktas XVI taip pat tapo kritikos taikiniu dėl įtariamo kunigų netinkamo elgesio dangstymo tuo metu, kai jis buvo Miuncheno arkivyskupas, o vėliau vadovavo Vatikano tarnybai, atsakingai už dvasininkų moralės reikalus.

Seksualinės prievartos aukos reikalauja, kad Katalikų Bažnyčios vadovas prisiimtų atsakomybę už, pasak jų, dešimtmečius trukusį sistemingą dvasininkų seksualinio smurto prieš nepilnamečius dangstymą.

Tuo tarpu Bažnyčios pareigūnai tvirtina, kad jis aktyviai kovojo su vaikų seksualiniu išnaudojimu - tiek išrinktas popiežiumi, tiek būdamas įtakingu Vatikano kardinolu.