Analitikų teigimu, sprogdinimai Maskvoje gali reikšti, kad V. Putino protežė ir pasekėjas Kremliuje, dabartinis Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas savo reliatyviai progresyvią darbotvarkę gali atidėti į šalį ir visą dėmesį sutelkti ties Kaukazu.

„Tai yra V. Putino nesėkmingos politikos Šiaurės Kaukaze pasekmės“, – naujienų agentūra AFP cituoja nepriklausomą saugumo analitiką Aleksandrą Goltsą.

„Bet koks teroristinis išpuolis yra tam tikrų tarnybų nesėkmė. Šiuo atveju, tai yra Kremliaus numylėtinio nesėkmė“, – priduria jis.

Vienas iš pirmadienio sprogimų įvyko po Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FSB) nosimi. Būtent šiai tarnybai V. Putinas suteikė pagrindinį vaidmenį kovojant su Čečėnijos ir kitų regionų kovotojais.

AFP pastebi, kad praeitų metų balandį buvo paskelbta, jog dešimtmetį trukusi karinė kampanija Čečėnijoje baigta ir esą regionui sugrąžintas stabilumas.

Nuo tada Čečėnijos ir Dagestano federalinių pareigūnų užpuolimai vis dažnėjo, tad lapkritį D. Medvedevas buvo priverstas pareikšti, kad nestabilumas regione – didžiausia Rusijos problema.

Sausį D. Medvedevas šalia kontroversiško Čečėnijos prezidento Ramzano Kadyrovo paskyrė pasiuntinį Aleksandrą Chloponiną, kuris turėjo geriau suvaldyti ekonominės krizės pasekmes. Buvo teigiama, kad sumažinus paplitusį nedarbą, sumažėtų ir naujų rekrutų, kurie vis papildo kovotojų gretas.

Dauguma analitikų teigia, kad situacija vargu, ar pasikeis bei priduria, kad FSB yra labiau linkusi vaikytis politinius disidentus, o ne susekinėti kovotojus ir užkirsti kelią jų išpuoliams.

„Skaičiuoti ir prižiūrėti disidentus yra ne toks pavojingas darbas“, – sarkastiškai kalbėjo A. Goltsas.

1999 metais į valdžią atėjęs V. Putinas, kalbėdamas apie Čečėnijos kovotojus, teigė juos „nušluosiantis į išvietę“. Po pirmadienio atakų jo tonas nelabai pasikeitė. „Teroristai bus sunaikinti“, – sakė jis.

Pastebima, kad D. Medvedevas, kuris pirmuosius du savo valdymo metus skyrė kelių liberalių reformų įvedimui, pastaruoju metu taip pat keičia savo retoriką Šiaurės Kaukazo kovotojų atžvilgiu.

Su Kremliu susijęs analitikas Glebas Pavlovskis AFP teigė, kad išpuoliai paveiks šiuolaikinę Rusiją: bus imtasi viską griečiau kontroliuoti.

„Viešoji nuomonė pasikeis ir būtent to siekia teroristai“, – cituojamas analitikas.

Paklaustas, ar šis išpuolis – lyginamas su Beslano įkaitų drama 2004 metais – kaip nors privers piliečius pakelti balsą ir reikalauti pokyčių Kaukaze vykdomai politikai, analitikas atsakė neigimai.

„Rusijoje klesti apolitiškumas. Visuomenės logika paprasta. Aš išgyvenu. Mano šeima išgyvena, persižegnokime ir keliaukime toliau“, – cituojamas analitikas A. Goltsas.