M.Werlenas sakė savaitraščiui "Sonntagsblick", kad viena oficiali Šveicarijos Bažnyčios komisija, atsakinga už tvirkinimo bylų tyrimą, svarstė galimybę sukurti "centrinį biurą Romoje, kuris registruotų Bažnyčios narius, apie kuriuos yra gauta pranešimų".

Tokį sąrašą galėtų patikrinti vyskupai "bet kurioje pasaulio vietoje", prieš skirdami dvasininkams pareigas.

"Pavyzdžiui, jeigu kunigas iš Europos prašo vietos JAV vyskupijoje, vyskupas galėtų pasitikrinti Romoje, ar jis nėra dėl ko nors kaltinamas, - pridūrė šveicarų dvasininkas. - Toks biuras užtikrintų didesnį skaidrumą visame pasaulyje".

Abatas M.Verlenas vadovauja Einzydelno vienuolynui, esančiam Šveicarijos rytuose, kur dauguma gyventojų kalba vokiškai. Šiame vienuolyne nuo praėjusio amžiaus 8-o dešimtmečio buvo nustatyti penki atvejai tvirkinimo arba seksualinio išnaudojimo atvejai.

M.Werlenas, kurio paskyrimą abatu 2001 metais pasveikino tuometinis popiežius Jonas Paulius II, sakė, kad pats yra susidūręs su trimis tokiais atvejais.

Popiežius Benediktas XVI šeštadienį nurodė, kad jaučia "gėdą ir sąžinės graužatį" dėl vaikų seksualinio išnaudojimo atvejų Airijoje. Šventasis Tėvas nurodė, kad vaikus tvirkinę kunigai ir kiti Katalikų Bažnyčios darbuotojai privalo už savo nusikaltimus atsakyti tribunoluose.

M.Werlanas kritikavo Vatikaną dėl nepakankamai greitos reakcijos, lygindamas pastaruosius atvejus su skandalu, kuris kilo dėl ekskomunikos panaikinimo keliems vyskupams lefebristams, tarp jų Holokausto neigėjui Richardui Williamsonui (Ričardui Viljamsonui).

"Bijau, kad Bažnyčios hierarchai Romoje nepakankamai rimtai vertina šią padėtį... Mums gresia pasitikėjimo praradimas", - abatas sakė "Sonntagsblick".