"Jis, matydamas mano žmogiškąjį silpnumą, ragina mane pasitelkti į pagalbą tikėjimą ir ragina prisiimti pareigas, kurias jis pats patikėjo man", - skaitydamas pamokslą dešimtims tūkstančių maldininkų, susirinkusių šv. Petro aikštėje, pasakė 83 metų popiežius.

Pastaraisiais metais vis labiau silpstant Jono Pauliaus II sveikatai, vis plačiau plito gandai, kad jis galbūt atsistatydins, užuot vadovavęs Bažnyčiai, kaip įprasta, iki gyvos galvos.

Tačiau ketvirtadienį popiežius dar kartą pakartojo, jog nepaisydamas Parkinsono ligos, vadovaus milijardą tikinčiųjų vienijančiai Bažnyčiai, kol to norės Viešpats.

Per pamokslą prisimindamas savo išrinkimą 1978 metais, Jonas Paulius II pasakė: "Kaip man, paprastai tariant, nedrebėti? Kaip tokia didžiulė atsakomybė gali neslėgti mano pečių?, - sakė jis, turėdamas omenyje savo emocijas, kai turėjo apsispręsti, ar sutinka tapti popiežiumi. - Šiandien, brangieji broliai ir seserys, aš džiaugiuosi, galėdamas pasidalyti su jumis ketvirčio amžiaus trukmės patirtimi".

Kaip jau tapo įprasta pastaruoju metu, popiežius perskaitė tik atskiras pamokslo vietas, o jo didžiąją dalį perskaitė kitas aukštas dvasininkas.

Popiežius perspėja apie galingųjų karą prieš vargšus

25-ąsias popiežiavimo metines minintis Jonas Paulius II paskelbė posinodinį apaštalinį paraginimą, kuriame nepagailėjo kaltinimų turtingosioms šalims ir pareiškė galvojąs, jog pasaulis veliamas į "galingųjų karą prieš silpnuosius".

"Daugelis pasaulio vietų primena parako statinę, kuri gali bet kada sprogti ir sukelti neišmatuojamų kančių žmonių šeimai", - teigiama popiežiaus parengtame 192 puslapių dokumente.

Jame pontifikas linkęs kritikuoti Jungtinių Valstijų Bažnyčią, kurioje buvo kilusi pedofilijos krizė, ir teigia, kad vyskupai turi kuo greičiau stengtis atitaisyti skandalo padarytą žalą bei ginti prasikaltusių dvasininkų aukas.

Popiežius smerkia religinius karus ir dar kartą patvirtina nuostatą, kad Romos Katalikų Bažnyčios dvasininkai privalo laikytis celibato.

Posinodinis apaštalinis paraginimas "Pastores Greges" (Kaimenės ganytojai) apima platų spektrą klausimų, keltų prieš dvejus metus vykusiame sinode, kuriame dalyvavo Katalikų Bažnyčios vyskupai iš viso pasaulio.

Dokumente yra ir nuoširdus kreipimasis į turtingąsias šalis: jos raginamos nesielgti despotiškai su tais, kurie nuskriausti šioje žemėje.

"Galingųjų karas prieš silpnuosius šiandien labiau nei bet kada iki šiol išryškino gilius skirtumus tarp turtingųjų ir vargšų, - teigia popiežius. - O vargšų yra tokia daugybė!"

"(Žmonių), atsidūrusių neteisios ekonominės sistemos, kurioje aiškiai pastebimas struktūrinis neteisingumas, užribyje, padėtis kasdien blogėja, - rašo pontifikas. - Šiandien daugelyje pasaulio vietų žmonės badauja, tuo tarpu kitur (regimas) perteklius".

Bažnyčios misija - ginti prispaustuosius ir engiamuosius, "nes jei nėra vilties vargšams, nebus vilties niekam, net ir tiems, kurie vadinami turtingaisiais".

Šį dokumentą per trumpą ceremoniją, kuri vyko didžiulėje Vatikano audiencijų salėje, pasirašęs popiežius sakė, kad nelygybės aukomis šiandien visų pirma tampa vargingieji, jaunimas, pabėgėliai ir moterys.

Kalbėdamas apie Artimuosius Rytus ir Aziją, Katalikų Bažnyčios vadovas pasmerkė "nepriimtiną religijos naudojimą smurtingiems tikslams", o religinį fundamentalizmą pavadino "pastoviu dialogo ir taikos priešu".

Pirmajame dokumento skirsnyje, kuris skirtas vyskupų atsakomybei, galima rasti gana aiškių užuominų apie vaikų seksualinio išnaudojimo skandalus, pernai sukrėtusius ir JAV Bažnyčią, ir netikėtai iškilusius aikštėn kitose šalyse.

Vyskupai turi itin akylai stebėti savo vyskupijų kunigus ir prižiūrėti, kad šie savo gyvenimu rodytų pavyzdį.

"Liūdinančių klaidų ar netgi nusikaltimų atvejais, kai pakenkiama tikriesiems Evangelijos liudytojams, ypač, kai jie esti ir Bažnyčios tarnai, vyskupas privalo būti griežtas ir ryžtingas, teisingas ir nešališkas", - rašo popiežius.

Popiežiavimo jubiliejui - linkėjimai, maldos, mišios

Pasaulio politiniai ir religiniai lyderiai 25-ųjų Jono Pauliaus II pontifikato metinių proga siuntė linkėjimus, panegirikas, aukojo mišias ir meldėsi už pasiligojusio popiežiaus sveikatą.

Pasaulyje ne mažiau gerbiamas Tibeto dvasinis vadovas Dalai Lama Paryžiuje ketvirtadienį sakė: "Jeigu būtų daugiau tokių žmonių, kurie, kaip jis, remtų taikos siekį, pasaulyje viskas klostytųsi kur kas geriau".

Lenkija, kur prieš 83 metus gimė Karolis Wojtyla (Karolis Voitila), vėliau tapęs pirmuoju ne italų tautybės popiežiumi per puspenkto šimtmečio, šią progą pažymėjo varpų dūžiais, vigilijomis ir mišiomis, kurios vyko tūkstančiuose šalies bažnyčių.

Sveikinimas atskriejo ir iš Pasaulinės bažnyčių tarybos, kuriai priklauso 300 krikščioniškų konfesijų, išskyrus Romos Katalikų Bažnyčią. Ši Ženevoje įsikūrusi organizacija už ilgą popiežiaus tarnystę dėkojo "mūsų visų Viešpačiui ir Išganytojui Jėzui Kristui".

"Mes meldžiame mūsų visų Viešpatį, kad suteiktų jam stiprybės ir išminties, kantrybės ir atkaklumo, drąsos ir įžvalgumo tęsiant savąją tarnystę Romos Katalikų Bažnyčioje, ekumeniniame judėjime, sutaikinimo bei taikos tarp žmonių ir bažnyčių (procese)", - rašo taryba.

Portugalijoje sekmadienį taip pat ruošiamasi minėti popiežiavimo iškilmes - futbolo stadione, į kurį laukiama susirenkant 40 tūkst. tikinčiųjų, bus aukojamos mišios.

Šia prog a Portugalijos ministras pirmininkas Jose Manuelis Durao Barroso (Žozė Manuelis Durao Barosas) ketvirtadienį išreiškė savo pagarbą popiežiui: "Vilties, meilės ir tikėjimo žmogiškuoju asmeniu žinios į mūsų civilizaciją įnešė svarų indėlį", - teigiama jo pareiškime.

Savo šalies vardu žodį tarė ir Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma: "Mes palaikome Šventojo Sosto, kuris siekia sustiprinti humanistinius idealus, gerbia žmogaus teises ir taiką visame pasaulyje, poziciją".

Padėkos ir sveikinimai pastarosiomis dienomis plūsta iš daugelio pasaulio vietų. Rusijos Ortodoksų Bažnyčios patriarchas Aleksijus II atsiuntė popiežiui "brolišką sveikinimą" ir palinkėjo geros sveikatos, dvasinės bei fizinės ištvermės ir ilgų metų.

Išsakydamas savuosius sveikinimus, Italijos prezidentas Carlo Azeglio Ciampi (Karlas Adzeljas Čampis) apie popiežių kalbėjo kaip apie "didįjį šauklį už taiką". Austrijos Liuteronų evangelikų Bažnyčios vyskupas katalikų Šventąjį Tėvą pavadino "žinomiausiu krikščionimi pasaulyje" ir teigė, kad popiežiaus pasipriešinimas karui Irake parodė, jog jis gali atstovauti ne vien krikščionims.

Kaip praneša katalikų naujienų agentūra "Zenit", savo sveikinimus Jonui Pauliui II gali nusiųsti kiekvienas to pageidaujantis žmogus. Pavyzdžiui, angliškai parašyti sveikinimai laukiami elektroninio pašto adresu john_paul_ii@vatican.va