Indija, kuriai labai stinga energetikos išteklių, yra viena iš didžiausių pasaulyje branduolinių technologijų rinkų. Pastaroji sutartis dėl reaktorių statybos tapo Rusijos valstybinės branduolinės energetikos įmonės "Rosatom", su kuria įnirtingai konkuruoja analogiškos Prancūzijos ir JAV kompanijos, triumfu.

Pasveikinęs šių sutarčių pasirašymą, V.Putinas pabrėžė, kad buvusios Šaltojo karo sąjungininkės dar ne visiškai realizavo savo partnerystės potencialą.

Rusija, Indija, Brazilija ir Kinija sudaro sparčiausiai pasaulyje besivystančių galingųjų šalių grupę.

"Mūsų galimybių lygis dar nepasiektas", - V.Putinas sakė po derybų su Indijos premjeru Manmohanu Singhu.

M.Singhas gyrė bendradarbiavimą su Rusija, kuri yra "patikimas strateginis partneris" ir "mūsų užsienio politikos ramstis", taip pat pabrėžė, kad buvo pasirašytos "turtingos ir esminės" sutartys branduolinės energetikos, gynybos, kosmoso ir kitose srityse.

Rusijos vicepremjeras Sergejus Ivanovas nurodė, kad pagal sutartį dėl reaktorių numatoma pastatyti "iki 16 branduolinės energijos vienetų" trijose Indijos valstijose.

Anksčiau "Rossatom" vadovas Sergejus Kirijenka sakė, kad šeši iš tų reaktorių bus pastatyti iki 2017 metų.

Du reaktoriai jau dabar statomi Indijos pietinėje Tamil Nadu valstijoje, o konkursą dėl dar keturių reaktorių statybos Rusija laimėjo 2008 metais. Kol kas neaišku, ar kalbėdamas apie 16 reaktorių S.Ivanovas taip pat turėjo omenyje šiuos šešis.

Sutartis dėl lėktuvnešio "Admiral Gorškov" pardavimo žymėjo ilgai užtrukusio derybų proceso, kurį temdė nesutarimai dėl kainos ir vilkinimo, pabaigą.

Pasak S.Ivanovo, tas laivas bus pristatytas Indijai 2012 metų pabaigoje. Galutinė šio sandorio kaina nebuvo atskleista, tačiau ekspertai mano, jog ji turėtų būti apie 2,3 mlrd. JAV dolerių.

Indija perka iš Rusijos 70 proc. įsigyjamos ginkluotės, tačiau pastaraisiais metais Delis atkreipė dėmesį į kitus ginklų eksportuotojus, tarp jų Izraelį ir Jungtines Valstijas.

Rusijos karo aviacijos įmonės "Suchoj", kuri taip pat gamina naikintuvus MiG, generalinis direktorius Michailas Pogosjanas sutartį dėl lėktuvų MiG-29K pardavimo įvertino apie 1,5 mlrd. dolerių.

Maskva ir Indija glaudžius ryšius palaiko nuo praėjusio amžiaus 6-o dešimtmečio. Tačiau Indija kelerius pastaruosius metus stengėsi subalansuoti užsienio politiką, stiprindama ryšius su Vašingtonu.

Tęsdama kosminį bendradarbiavimą, Rusija taip pat sutiko iki 2013 metų nuskraidinti į orbitą du Indijos astronautus.