Kinija teisino savo "geležinio kumščio" valdymą Tibete, argumentuodama, kad jis išlaisvino milijonus tibetiečių "vergų" ir kad Pekinas šio Himalajų kalnų regiono vystymui skyrė milijardus JAV dolerių.

Sausį Tibeto gubernatoriumi paskirtas etninis tibetietis Padma Cholingas dėl savo regiono problemų kaltino tremtyje gyvenantį Dalai Lamą, kurį Pekinas laiko "separatistu" ir prieš kinus nukreipto smurto kurstytoju.

"Pagrindinis Tibeto nestabilumo šaltinis yra Dalai Lama, kuris taip pat trikdo Tibeto ekonomikos vystymąsi ir socioekonominę pažangą", - Padma Cholingas sakė žurnalistams kasmetinio parlamento susitikimo kuluaruose.

"Tačiau turiu pasakyti, jog mes nė kiek nebijome (...), nes visi Tibeto žmonės jau aiškiai suvokė, kad tik Kinijos komunistų partija ir socializmas gali išgelbėti Tibetą ir kad tik tada Tibetas galės vystytis", - nepriekaištinga kinų kalba aiškino gubernatorius.

2008 m. kovą įsiplieskę budistų vienuolių vadovaujami tibetiečių protestai peraugo į smurto bangą. Tąsyk riaušininkai padeginėjo parduotuves ir puldinėjo gyventojus, ypač vietinius kinus, kuriuos daugelis tibetiečių laiko įsibrovėliais, keliančiais pavojų jų kultūrai.

Per neramumus 2008 m., kurie išprovokavo protestus kituose tibetiečių gausiai gyvenamuose Kinijos regionuose, žuvo mažiausiai 19 žmonių. Užsienyje veikiančios protibetietiškos organizacijos teigia, kad malšinant šiuos bruzdėjimus žuvo daugiau nei 200 žmonių.

Nobelio taikos premijos laureatas Dalai Lama, kuris pabėgo į Indiją 1959 m. po nesėkmingo tibetiečių sukilimo, neigia jam Pekino žeriamus kaltinimus ir tvirtina tesiekiantis didesnės Tibeto autonomijos Kinijos sudėtyje.

Daugelis tibetiečių ir Tibeto laisvę remiančių organizacijų baiminasi, kad Pekinas paskelbs savo marionetinį Dalai Lamą, kaip 1995 m. nutiko su antruoju svarbiausiu Tibeto budistų dvasininku Pančen Lama. Kai Dalai Lama paskyrė Pančen Lama vieną šešiametį, šis buvo greitai paimtas ir išvežtas Kinijos pareigūnų.

Pasak Padmos Cholingo, tas berniukas tapo Dalai Lamos 1995 m. vienašališkai priimto sprendimo paskelbti jį 11-uoju Pančen Lama "auka". Gubernatorius nurodė, jog šiuo metu tas jaunuolis ramiai gyvena Tibete, nepakliūdamas į visuomenės akiratį.

Padma Cholingas taip pat pasišaipė iš Dalai Lamos neryžtingumo dėl jo įpėdinio klausimo.

"Vieną akimirką jis sako, kad persikūnys, o kitą - kad ne... Vieną akimirką jis sako, jog tai gali nutikti Kinijoje, o kitą - jog tai įvyks užsienyje, - sakė gubernatorius. - Aš nežinau, kuris (teiginys) tikslus".

"Dalai Lama tebėra gyvas - geriau pakalbėkime apie (jo persikūnijimą), kai jis mirs", - pridūrė Padma Cholingas.