Šią savaitę lankydamasi Lotynų Amerikos šalyse H.Clinton sakė, kad JAV prezidento Baracko Obamos administracijos politika šio regiono atžvilgiu padeda atvėsinti kairiosios pakraipos lyderių, tokių kaip H.Chavezas, kritiką, nukreiptą prieš Jungtines Valstijas.

"Man ji panaši į Condoleezzą Rice ..., blondinę Condoleezzą", - šaipėsi Venesuelos lyderis, turėdamas omenyje ankstesnio JAV prezidento George W.Busho administracijos diplomatijos vadovę, kuriai jis negailėdavo kritikos, o ši atsakydavo tuo pačiu.

Cituodamas H.Clinton Brazilijoje išsakytus komentarus, H.Chavezas sakė, jog ji įrodė esanti ne mažiau agresyvi negu jos pirmtakė.

"Ji atvyksta į Braziliją provokuoti mūsų, mėgindama atskirti mus nuo mūsų brolių", - skundėsi jis.

H.Chavezas, kaip įprasta, aštriai kritikavo Jungtines Valstijas, tačiau apie Ispaniją šįkart kalbėjo taikiau.

Ispanijos prezidento Jose Luiso Rodriguezo Zapatero vyriausybė šią savaitę užsitraukė H.Chavezo pyktį, pareikalavusi pasiaiškinti dėl vieno teisėjo kaltinimų, esą Venesuela padėjusi baskų separatistų grupuotei ETA ir Kolumbijoje veikiantiems marksistų judėjimo FARC sukilėliams planuoti galimus išpuolius Ispanijos teritorijoje.

Tačiau po pokalbio su Ispanijos užsienio reikalų ministru Migueliu Angeliu Moratinosu H.Chavezas pareiškė esantis patenkintas, kad Madridas dabar tik prašo informacijos, o ne kaltina.

"Ispanijos vyriausybės atsakas buvo priimtinas", - sakė jis, girdamas J.L.R.Zapatero ir M.A.Moratinoso "brandumą", taip pat kaltindamas dėl šio skandalo Europos "fašistuojančius dešiniuosius".