Per trečiadienio rinkimus, kurie buvo pirmasis gyventojų nuotaikų patikrinimas po ministro pirmininko Jano Peterio Balkenendės vyriausybės žlugimo praėjusį mėnesį, G.Wilderso kraštutinių dešiniųjų partija "Už laisvę" (PVV) užėmė pirmąją vietą Almerėje ir liko antra Hagoje.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad birželio 9-ąją vyksiančiuose visuotiniuose rinkimuose PVV, kurios politinės darbotvarkės ašis yra kova su musulmonų imigracija, turėtų laimėti daugiausiai - 27 vietas 150 vietų parlamente.

Tai reikštų, kad J.P.Balkenendės Krikščionių demokratų partijai (CDA), kuri, kaip prognozuojama, turėtų iškovoti viena vieta mažiau, bus sudėtinga suformuoti tvirtą koaliciją be G.Wilderso.

Dėl užsitęsusių derybų tarp partijų ir dėl to atsiradusio politinio vakuumo gali kilti grėsmė ekonomikos atsigavimui ir kilti abejonių dėl numatytų biudžeto išlaidų apkarpymų masto.

G.Wilderso, kuris islamą lygina su fašizmu, o musulmonų šventąją knygą Koraną - su Adolfo Hitlerio "Mano kova" (Mein Kampf), populiarumas pakenkė Nyderlandų, kurie anksčiau dažnai vadino save tolerancijos bastionu, įvaizdžiui.

16 mln. gyventojų turinčių Nyderlandų ekonomika išgyvena sunkius laikus, auga socialinė įtampa, o šalies visuomenė tampa vis labiau uždaresnė.

Nyderlanduose gyvena beveik milijonas musulmonų.

"Kairiųjų elitas vis dar tiki multikultūrizmu, nusikaltėlių lepinimu, Europos supervalstybe ir dideliais mokesčiais", - sakė G.Wildersas miniai džiūgaujančių savo rėmėjų per mitingą Almerės mieste, kuris buvo surengtas pasibaigus balsavimui.

"Tačiau likusi Nyderlandų dalis galvoja kitaip. Dabar ta tyli dauguma turi balsą", - sakė jis.

Politikos mokslus Laisvajame universitete Amsterdame dėstantis Andre Krouwelis sakė: "Matyti, kad elektoratas jaučia didelį nepasitenkinimą. Žinoma, G.Wildersas pasinaudos šiais rezultatais siekdamas sutvirtinti savo pozicijas prieš nacionalinius rinkimus".

Šiuo metu laikinajai šalies vyriausybei vadovaujančio J.P.Balkenende koalicija žlugo vasario 20 dieną, kai jo krikščionims demokratams nepavyko įtikinti koalicijos partnerės Darbo partijos (PvdA) pritarti Nyderlandų karinės misijos Afganistane pratęsimui.

Pasak premjero, tai reiškia, kad beveik 2 tūkst.olandų karių, kurie NATO kontingento sudėtyje šiuo metu tarnauja Afganistane, veikiausiai grįš namo dar šiais metais, kaip planuota.

Tai buvo jau ketvirtojo J.P.Balkenendės vadovaujamo ministrų kabineto žlugimas per aštuonerius metus.

Almerėje PVV surinko 21 proc. balsų, o Darbo partija - 18 proc., rodo preliminarūs rezultatai. Hagoje PVV laimėjo 8 vietas, o Darbo partija - dviem vietomis daugiau.

Ekspertų vertinimais, rinkėjų aktyvumas siekė 56 procentus.

Atrodo, kad prie buvusio vicepremjero Wouterio Boso vadovaujamos Darbo partijos sėkmingo pasirodymo rinkimuose nemažai prisidėjo jos pozicija dėl Afganistano.

"Darbo partija sugrįžo, - sakė W.Bosas, kreipdamasis į savo šalininkus. - Mes buvome paskelbti mirusiais ir palaidotais, bet mūsų pastangos, nuolankumas ir idealai mus sugrąžino".

G.Wildersas, sulaukęs grasinimų mirtimi, buvo griežtai saugomas per savo šalininkų mitingą trečiadienį. Žmonės buvo tikrinami metalo detektoriais ir apčiupinėjami saugumo pareigūnų ieškant paslėptų ginklų.

"Yra daug musulmonų, norinčių dalyvauti bendruomeniniame gyvenime, tačiau taip pat yra musulmonų, kurie nori kelti problemas", - sakė 53-ejų metų autobuso vairuotojas.

"Su tais, kurie kelia problemas, nesielgiama atitinkamai. Nėra per daug prašyti čia atvykstančių žmonių gerbti mūsų vertybes", - pridūrė jis.