"Šiandien (parlamento) kanceliarijoje nėra koalicijos dokumento. Todėl vadovaudamasis Ukrainos konstitucija... aš skelbiu, kad koalicija parlamente sustabdė savo veiklą", - sakė V.Lytvynas, kreipdamasis į Aukščiausiosios Rados deputatus.

"Šiandien, deja, realiai paliudijo savo pasitraukimą iš koalicijos mūsų partneriai iš "Mūsų Ukraina-Liaudies savigynos"... jie pasitraukė iš koalicijos ir tuo sustabdė arba nutraukė jos darbą", - pažymėjo Rados vadovas.

Demokratinių jėgų koalicija Aukščiausiojoje Radoje buvo sudaryta 2008 metų gruodyje. Į ją įėjo Julijos Tymošenko bloko, susivienijimo "Mūsų Ukraina- Liaudies savigyna" ir Lytvyno bloko frakcijos.

Pagal Ukrainos konstituciją, parlamento koalicija siūlo prezidentui kandidatūrą į ministro pirmininko postą, o jis teikia ją parlamentui.

Siūlymą patvirtinti Užsienio reikalų ir Gynybos ministerijų vadovus parlamentui teikia prezidentas.

Trečiadienį Aukščiausioje Radoje ketinama surengti balsavimą dėl nepasitikėjimo J.Tymošenko vyriausybe.

Kad prezidento Vladimiro Janukovyčiaus rėmėjai galėtų pradėti ilgą naujo ministrų kabineto formavimo procesą, reikia ne tik oficialaus pranešimo apie valdančiosios koalicijos subyrėjimą, bet ir Rados sprendimo pareikšti nepasitikėjimą vyriausybe.

Koalicijos žlugimas rodo, kad nepasitikėjimas veikiausiai bus pareikštas, jei koalicijos nariai, kurie atsisakė pasirašyti, balsuos drauge su V.Janukovyčiaus šalininkais.

Manoma, kad po to prasidės ne vieną savaitę truksiančios politinės derėtuvės, kol V.Janukovyčiaus Regionų partija sugebės suformuoti naują koaliciją, o vėliau ir naują ministrų kabinetą.

Nepastovumu garsėjančios parlamento frakcijos naują koaliciją turi suformuoti per 30 dieną, o per 60 dienų laikotarpį turi būti sudaryta nauja šalies vyriausybė.

Jei tai nepavyks, V.Janukovyčius galės pasinaudoti konstitucine teise paleisti parlamentą ir šaukti pirmalaikius rinkimus.

Toks įvykių scenarijus baugina investuotojus, kurie būgštauja, jog tokiu atveju užsitęs nestabilumas, o šalis toliau negaus jos krizės nualintai ekonomikai labai reikalingų užsienio paskolų.

Politologai: kol J.Tymošenko ir V.Lytvynas neatsisakė savo įgaliojimų, koalicija Ukrainos parlamente išlieka

De jure Lytvyno bloko, Julijos Tymošenko bloko ir susivienijimo "Mūsų Ukraina-Liaudies savigyna" frakcijų koalicija Ukrainos parlamente egzistuos tol, kol Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Lytvynas ir ministrė pirmininkė Julija Tymošenko atsisakys savo įgaliojimų, mano sociologijos tarnybos "Ukrainos barometras" direktorius Viktoras Neboženka.

"Kol Lytvynas nepasirašė pareiškimo dėl pasitraukimo iš koalicijos, koalicija egzistuoja. Kol jis nepalieka Aukščiausiosios Rados pirmininko posto, koalicija formaliai egzistuoja, jis yra šios koalicijos pirmininkas, jis šios koalicijos vadovas, jis šios koalicijos lyderis", - sakė V.Neboženka agentūrai "Interfax" antradienį.

Drauge politologas pabrėžė, kad "jeigu jis (V.Lytvynas) pripažintų šiandien koalicijos mirtį, jis turi parašyti atsistatydinimo pareiškimą ir persėsti į salę, ir po to tą patį turi padaryti J.Tymošenko".

"Tačiau nei V.Lytvynas, nei J.Tymošenko nesirengia pasitraukti iš savo postų", - sakė agentūros pašnekovas.

"Lytvynas, būdamas Aukščiausios Rados, šios koalicijos vadovas, šios koalicijos išrinktas, skelbė jos mirtį, palikdamas save vieną gyvą. Taip nebūna, jis turi parašyti atsistatydinimo iš Aukščiausiosios Rados pirmininko posto pareiškimą. Ir po to tai bus realus žingsnis, kurį sprendžia šios koalicijos šioje Aukščiausiojoje Radoje atstovybė", - pridūrė V.Neboženko.

Savo ruožtu Kijevo politinių tyrimų ir konfliktologijos centro direktorius Mychaila Pohrebynskis mano, jog "tai kažkoks psichologinis spaudimas svyruojantiems MU-LS deputatams, tai sudaro daugiau galimybių išstumti 37 žmones, siekiant sudaryti tokią techninę koaliciją su Regionų partija, laikiną, kad būtų galima sudaryti vyriausybę".

"Aš nežinau, kaip ten sekasi surasti MU-LS tenkinančią premjero kandidatūrą, bet šiandien buvo daromas psichologinis spaudimas, siekiant išstumti šią daugumą. O toliau pažiūrėsime, manau, galimybės sudaryti šią koaliciją padidėjo", - pažymėjo M. Pohrebynskis.

MU-LS: Ukrainos parlamento pirmininkas turi atsistatydinti

Frakcijos "Mūsų Ukraina-Liaudies savigyna" (MU-LS )deputatas Borysas Tarasiukas ragina Aukščiausiosios Rados pirmininką Volodymyrą Lytvyną atsistatydinti, koalicijai „nutraukus“ veiklą.

"Aš kreipiuosi į Aukščiausiosios Rados pirmininką Volodymyrą Lytvyną, aš raginu jį atsistatydinti drauge su koalicija", - sakė B.Tarasiukas spaudos konferencijoje antradienį.

Jis pabrėžė, kad norėtų priminti visiems uzurpatorius. "Tai štai, šiandien aš pateikiu tokį politinį įvertinimą dviem asmenims - Mykolai Martynenkai, (MU-LS) frakcijos lyderiui. Jis uzurpavo valdžią frakcijoje, nes veikia tokiu būdu, kuris prieštarauja frakcijos nuomonei, ir skelbia sprendimus, kurių frakcija nepriėmė", - sakė B.Tarasiukas.

"Volodymyras Lytvynas - uzurpatorius, kuris faktiškai uzurpavo Aukščiausiąją Radą ir teisę aiškinti reglamento įstatymą ", - pabrėžė jis ir priminė, kad būtent koalicija, apie kurios veiklos nutraukimą paskelbė V.Lytvynas, iškėlė jį į parlamento pirmininko postą.

Dar vienas spaudos konferencijos dalyvis, frakcijos MU-LS deputatas Romanas Zvaryčius pabrėžė, jog parlamento pirmininkas neturėjo teisės paskelbti, kad koalicija paleidžiama. Pasak jo, frakcijos MU-LS vadovas M.Martynenka pasitarime pas parlamento pirmininką padarė pareiškimą kuris nebuvo priimtas frakcijos posėdyje.

Deputatas pareiškė, kad ketina paduoti ieškinį į Administracinį teismą dėl V.Lytvyno veiksmų - paskelbimo, kad koalicijos veikla parlamente nutraukiama.

"Kadangi aš tvirtai įsitikinęs, kad Aukščiausiosios Rados pirmininkas šiurkščiai pažeidė Ukrainos konstituciją, aš šiandien rengiu administracinį ieškinį dėl tokiu parlamento pirmininko procesinių veiksmų. Ir artimiausiomis dienomis aš jį užregistruosiu administraciniame teisme", - sakė R.Zvaryčius.

Jis pridūrė, kad ieškinyje taip pat bus prašoma sustabdyti Aukščiausiosios Rados pirmininko skelbimo galiojimą.

Pasak R.Zvaryčiaus, "tai gelžbetoninis ieškinys", teigiamo sprendimo dėl jo požiūriu.