Europarlamentaras socialdemokratas J.V. Paleckis, be kitų pareigų, yra ir delegacijos ryšiams su Baltarusija vicepirmininkas.

Iki paskutinės dienos nebuvo aišku, ar delegacijos vizitas įvyks dėl paaštrėjusio Lenkijos ir Baltarusijos konflikto dėl lenkų mažumos, sakoma J. V. Paleckio biuro pranešime.

Prieš keletą savaičių baltarusių teismo vykdytojai išvarė iš Lenkų namų Ivenčiaus gyvenvietėje pastato visus ten buvusius valdžios nepripažintos Baltarusijos lenkų sąjungos (BLS), kuriai vadovauja Andželika Borys, aktyvistus. Kai kurie iš jų buvo sulaikyti kelioms paroms.

BLS suskilo prieš kelerius metus. Valdžios kontroliuojama šios organizacijos dalis yra oficialiai pripažinta, o BLS, kuriai vadovauja A. Borys ir kurią remia Lenkijos vyriausybė, persekiojama.

Justas Paleckis
J. V. Paleckis pažymėjo, kad parvežti iš Minsko įspūdžiai dėl šio konflikto, o gal ir konkretūs pasiūlymai dėl Baltarusijos dalyvavimo Europos Sąjungos Rytų partnerystės Parlamentinėje Asamblėjoje Euronest (tai bendra EP ir šešių Rytų partnerystės valstybių - trijų Pietų Kaukazo šalių, Ukrainos, Moldovos ir Baltarusijos - Parlamentinė Asamblėja) galėtų pakreipti ES santykius su Baltarusija geresne linkme.

EP ruošiamasi kovo 24 dieną įvyksiančiam pirmajam asamblėjos posėdžiui. J. V. Paleckis prognozuoja, kad daug Baltarusijos kėdžių liks neužimtų, nes ES nepripažįsta 2008 metais ten vykusių rinkimų rezultatų, kai nė vienas opozicijos atstovas nepateko į parlamentą.

"Maksimumas, su kuo dabar gali sutikti EP, - tai penkių Baltarusijos parlamentarų stebėtojų dalyvavimas, kartu pakviečiant ir penkis opozicijos atstovus", - sakė jis, pažymėdamas, kad oficialiajam Minskui tai nepriimtina, jis nori visateisio savo parlamentarų dalyvavimo. EP siunčia delegaciją į Baltarusiją, pasak socialdemokrato, kad vis dėlto pamėgintų pasiekti kompromisą.

Europarlamentarą J. V. Paleckį EP įpareigojo ruošti pranešimą dėl ES partnerystės ir bendradarbiavimo susitarimo su Baltarusija. Jis taip pat dirba Rytų partnerystės Parlamentinės Asamblėjos (Euronest) EP delegacijoje.