V.Janukovyčius prezidento priesaiką duos per ceremoniją parlamente, kurioje dalyvaus daug garbingų užsienio svečių. Tuo tarpu J.Tymošenko vis dar atsisako pripažinti jį naujuoju valstybės vadovu.

Manoma, kad V.Janukovyčius 46 mln. gyventojų turinčią Ukrainą, kuri yra tiltas tarp Rusijos ir Europos Sąjungos (ES), sugrąžins prie labiau prorusiškos politikos, pakeisiančios griežtą provakarietišką kursą, kurio Kijevas laikėsi pastaruosius ketverius metus, kai prie šalies vairo stovėjo kadenciją baigiantis Viktoras Juščenka.

Vis dėlto išrinktasis prezidentas leido suprasti, jog neketina atsisakyti integracijos į ES, kai paskelbė, jog pirmojo savo užsienio vizito penktadienį vyks į Briuselį ir tik po to lankysis Maskvoje.

Tačiau pirmiausia V.Janukovyčius nuskris į jo elektorato baze laikomą Donecką šalies rytuose stebėti UEFA čempionų lygos rungtynių tarp vietos futbolo klubo "Šachtar" ir Anglijos "Fulham" komandos, pranešė Rusijos naujienų agentūra "Interfax".

V.Janukovyčius paragino J.Tymošenko atsistatydinti iš vyriausybės vadovės posto, kai vasario 7 dieną vykusiuose prezidento rinkimuose aplenkė ją pusketvirto procento balsų. Tačiau charizmatiškoji premjerė iki šiol nepakluso išrinktojo prezidento raginimams.

"Jos melo ir atsakomybės vengimo dienos suskaičiuotos", - nurodė V.Janukovyčiaus Regionų partija savo pareiškime, kurio piktas tonas panašus į daugybę kitų įžeidžiančių komentarų, kuriais pastarosiomis dienomis svaidėsi išrinktojo prezidento ir premjerės stovyklos.

"Ji (J.Tymošenko) buvo atstumta ir greitai užims savo teisėtą vietą opozicijoje", - priduriama Regionų partijos pareiškime.

Kova su antiukrainietiška diktatūra

Tuo tarpu J.Tymošenko pažadėjo parlamente suburti tvirtą daugumą, kuri neleis "sukurti antiukrainietiškos diktatūros".

J.Tymošenko tvirtina, kad V.Janukovyčiaus pergalė suteršta masinių klastojimų, nors tarptautiniai stebėtojai rinkimus pripažino laisvais ir sąžiningais.

Ministrė pirmininkė, kuri garsėja ne tik savo stilinga išvaizda, bet ir tuo, jog yra puiki dramatiškos intrigos meistrė, užginčijo prezidento rinkimų rezultatus teisme, tačiau šeštadienį netikėtai atsiėmė ieškinį, pareiškusi, jog negali pasitikėti teismu.

J.Tymošenko taip pat siekė, kad Aukščiausioje Radoje būtų surengtas balsavimas dėl pasitikėjimo vyriausybe, tačiau šis prašymas dėl formalių priežasčių buvo atmestas.

Popieriuje vyriausybės vadovė Aukščiausioje Radoje jau turi antiprezidentinę daugumą, tačiau jos pozicijas gali susilpninti deputatų pasitraukimas iš nedidelių frakcijų ar net pačios J.Tymošenko partijos.

V.Janukovyčius taps ketvirtuoju nepriklausomos Ukrainos prezidentu po Leonido Kravčiuko, Leonido Kučmos ir V.Juščenkos, kuris vadovavo reformų viltį įžiebusiai 2004-ųjų Oranžinei revoliucijai, tačiau per ketverius buvimo valdžioje metus nuvylė visus tuometinius savo šalininkus.

Išrinktojo prezidento jaunystė neapsiėjo be paklydimų: jis buvo du kartus nuteistas už plėšimą bei užpuolimą ir atliko bausmę kalėjime, nors vėliau teistumai jam buvo panaikinti.

Jis taip pat buvo kaltinamas prisidėjęs prie balsų klastojimo per 2004 metais vykusius prezidento rinkimus, po kurių per šalį nusirito Oranžinės revoliucijos banga.

Tais metais V.Janukovyčius antrajame rinkimų ture nugalėjo V.Juščenką, tačiau Aukščiausiasis Teismas nustatė, kad balsai buvo masiškai klastojami, ir nurodė surengti pakartotinį balsavimą, po kurio pergalę šventė V.Juščenka.

Žada kuklias iškilmes

Tarp aukštų užsienio pareigūnų, stebėsiančių ketvirtadienį vyksiančią V.Janukovyčiaus prisaikdinimo ceremonijoje, bus ES užsienio politikos vadovė Catherine Ashton, JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jamesas Jonesas  ir Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas Borisas Gryzlovas.

Regionų partijos lyderio pavaduotojas Serhijus Levočkynas nurodė, kad į inauguraciją laukiama atvykstant maždaug šimto užsienio delegacijų, pranešė vienas šios renginio organizatorių.

Pasak jo, į inauguraciją, V.Janukovyčiaus sprendimu, pakviestos pirmiausia kaimynų šalių, ES, NVS, Didžiojo dvidešimtuko delegacijos, taip pat stambūs Ukrainos prekybos partneriai.

Drauge jis pažymėjo, kad iškilmės bus "kiek įmanoma kuklios", atsižvelgiant į sudėtingą Ukrainos finansinę ir ekonominę padėtį.

"Jokių paradų, jokių saliutų nenumatoma, ir viskas vyks kukliai... Mes norime, kad būtų kuo iškilmingiau ir kad Ukrainos liaudis galėtų didžiuotis tuo, kaip vyks ši diena", - pridūrė S.Levočkynas.

Be to, deputatas pabrėžė, kad inauguracijos organizatoriai pamėgins "įtilpti" į patį kukliausią biudžetą. "Tik minimumas gali būti", - patikino jis.

Iškilmingi inauguracijos renginiai pasidės išrinkto prezidentu Viktoro Janukovyčiaus priesaika Ukrainos Aukščiausiojoje Radoje.

Kaip pranešė S.Levočkynas, oficiali ceremonija prasidės 10 valandą.

Pasibaigus ceremonijai, 11 val. numatomas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadovybės raportas prezidentui priešais valstybės vadovo sekretoriatą.

14 val. numatytas "nedidelis kuklus priėmimas Ukrainos rūmuose".

S.Levočkynas pavadino inauguracijos surengimą vasario 25-ąją simboline V.Janukovyčiui diena, nes "tą dieną ortodoksai švenčia Iveros Dievo Motinos ikonos šventę".

"Tai viena ikonų, kurios labiausiai patinka mūsų prezidentui", - pridūrė jis.