Dalyvaujant Rusijos ir Abchazijos prezidentams Dmitrijui Medvedevui ir Sergejui Bagapšui susitarimą pasirašė abejų šalių gynybos ministrai Anatolijus Serdiukovas ir Mirabas Kišmarija.

"Šie dokumentai visiškai atitinka mūsų sampratą apie bendradarbiavimo su Abchazija plėtojimą, atitinka mūsų tarptautinius įsipareigojimus ir svarbiausia - šie susitarimai padeda pagrindą Abchazijos kaip savarankiškos valstybės taikiai raidai", - pareiškė D.Medvedevas.

Remiantis dokumentu, Rusijai sudaroma galimybė statyti, naudotis ir tobulinti karinės bazės Abchazijos teritorijoje infrastruktūrą.

7-oji Rusijos karinė bazė dislokuojama Abchazijoje, remiantis Rusijos ir Abchazijos karinio bendradarbiavimo susitarimu, kuris buvo pasirašytas 2009 metų rugsėjyje.

Rusijos karinės bazės štabas dislokuojamas Gudautoje. Rusijos karinėje bazėje yra 1,7 tūkst. karių.

Pagal susitarimą, Rusijai sudaroma galimybė statyti, naudotis ir tobulinti karinės bazės Abchazijos teritorijoje infrastruktūrą, taip pat sudaryti bendras kariuomenės grupuotes ir taikos, ir karo laiku.

Dokumentas taip pat numato bendradarbiauti klausimais, kuriuos sprendžia karinės jūrų pajėgos, kad būtų užtikrintos jūros komunikacijos ir saugumas jūroje.

Kaip jau pranešta, jeigu padėtis paaštrės, Rusijos gynybos ministerijos kontingento Abchazijoje skaičius gali būti operatyviai padidintas daugiau nei du kartus. Bazė gali gauti karių pastiprinimą iš Abchazijoje dislokuotos Rusijos karinės bazės Maikope.

Rusijos karinės bazės Abchazijoje turi kovinių pėstininkų mašinų ir šarvuotųjų transporterių. Iš sunkiosios šarvuotosios technikos turi nedaug tankų T-62. Kad būtų galima pridengti karinės bazės štabą ir aerodromą Gudautoje, jame numatoma dislokuoti zenitinių raketų sistemą S-300 ir zenitinių patrankų ir raketų kompleksus "Tunguska".

Susitarimas sudarytas 49 metams ir gali būti automatiškai pratęstas dar kelis penkerių metų laikotarpius.