"NATO nemano, kad kelia grėsmę Rusijai, ir Rusijos nelaiko grėsme Aljanso šalims", - spaudos konferencijoje pareiškė J.Appathurai.

Jis pažymėjo, kad grupė NATO ekspertų, kuriai vadovauja buvusi JAV valstybės sekretorė Madeleine Albright, rengia naują NATO strateginę koncepciją ir šiuo metu lankosi Maskvoje. Ji kartu su Rusijos atsakingais asmenimis analizuoja įvairias XXI amžiuje saugumui iškylančias grėsmes, tai ir terorizmas bei nestabilumas Afganistane, prekyba narkotikais, jūrų piratai, masinio naikinimo ginklų platinimas.

Kalbėdamas apie prancūzų planus parduoti Rusijai "Mistral" klasės karo laivą, atstovas pripažino, kad NATO pozicija atspindi ir kai kurių Aljanso šalių, kurios "dėl istorinių ir geografinių priežasčių yra susirūpinusios dėl šio sandėrio", nuostatas.

"NATO apskritai nevaidina jokio vaidmens šiame sandoryje, - sakė J.Appathurai. - Žinoma sąjungininkės tariasi tarpusavyje šiuo klausimu. Esame visiškai įsitikinę, kad toks sandoris turi būti vykdomas visiškai teisėtai, laikantis visų atitinkamų rėmų".

"Tačiau, beje, kai kurios sąjungininkės išreiškė susirūpinimą dėl šio sandorio, ir mes suprantame tai", - pridūrė jis.

Sandoris dėl "Mistral" klasės 23700 tonų laivo pardavimo sukėlė nerimo Lietuvai ir Estijai, kurios dėl to pareiškė susirūpinimą.

Prancūzija sutiko vieną šio tipo karo laivą parduoti Rusijai už 500-600 milijonų eurų (1,7 - 2,1 mlrd. litų). Šis karo laivas gali plukdyti sraigtasparnius, tankus ir kitą karinę techniką.

"Mistral" klasės laivas Prancūzijos karo laivyne pagal dydį yra antras po lėktuvnešio "Charles de Gaulle". Tokio tipo laivų prancūzai lig šiol nėra pardavę jokiai užsienio valstybei.

Rusija turi daugybę sovietinio laikmečio karo laivų, bet neturi Vakaruose populiarių vadinamųjų amfibijų, tinkamų desanto operacijoms.

Teigiama, kad "Mistral" tipo laivo reikalingumas Rusijos ginkluotėje išryškėjo po 2008 metais įvykusio trumpo Rusijos-Gruzijos karo.

Prancūzijos gynybos ministras Hevre Morinas sakė, kad "Mistral" pardavimas rodo, jog Rusija laikoma partnere Europos saugumo srityje.