"Aš oficialiai kreipiuosi į ministrę pirmininkę - raginu atsistatydinti ir pereiti į opoziciją, taip pat į koalicijos narius - paskelbti koalicijos veiklos sustabdymą, kad aš galėčiau pradėti derybas su įvairiomis frakcijomis dėl naujos vyriausybės sudarymo", - sakoma Regionų partijos lyderio pareiškime, paskelbtame oficialiame partijos tinklalapyje trečiadienį.

V.Janukovyčius pažymėjo, kad formuodamas naują valdžią, jis "pasiryžęs dirbti su tais, kurie suinteresuoti atkurti šalį".

"Bet tam, kad būtų galima pertvarkyti vyriausybę, svarbu sudaryti naują valdančiąją koaliciją Aukščiausiojoje Radoje. Remiantis nauja konstitucija, tai sudėtingas derybų procesas, o laiko mes turime labai mažai. Tačiau liaudis jau pavargo laukti", - sakoma pareiškime.

V.Janukovyčius priminė, demokratijos pagrindas - tai liaudies valia, demokratiniai lyderiai visada priima liaudies valios pareiškimo rezultatus.

"Šaliai nereikia dar vienos politinės krizės. Liaudis aiškiai pasisakė už valdžios pakeitimą. Ir ministrė pirmininkė turi priimti teisingą sprendimą ir pasitraukti į opoziciją", - pabrėžia V.Janukovyčius savo pareiškime.

"Tai vienintelis deramas liaudies valios įgyvendinimo scenarijus ir dar vienas įrodymas, kad Ukraina - demokratinė šalis ne žodžiais, o darbais", - priduriama jame.

J.Tymošenko liks premjere kol bus suformuota nauja koalicija

Ukrainos ministrė pirmininkė Julija Tymošenko neketina atsistatydinti, kol nebus suformuota naujoji koalicija, pranešama tinklalapyje korrespondent.net.

Apie tai pareiškė Ukrainos Julijos Tymošenko blokui (JTB) atstovaujantis liaudies deputatas Andrijus Škilis.

"Julija Tymošenko bus premjere tol, kol bus suformuota nauja koalicija. Ir jeigu šiandien toks susitarimas bus pasirašytas, o rytoj bus paskelbta apie koalicijos sukūrimą, ir jeigu naujasis prezidentas pasiūlys premjero kandidatūrą, tai prieš pateikiant šią kandidatūrą, ji atsistatydins, tačiau šiuo metu to daryti jokio pagrindo nėra", - sakė deputatas.V.Janukovyčiaus šalininkai budi prie Kijevo teismų

 Ukrainos Regionų partija, kuriai vadovauja Viktoras Janukovyčius, pradėjo budėti Kijeve netoli Ukrainos aukščiausiojo administracinio teismo ir Kijevo apeliacinio administracinio teismo, esančių Maskvos gatvėje.

"Mūsų aktyvistai budės čia, kad būtų išvengta mūsų oponentų provokacijų ir konfliktinių situacijų", - agentūrai trečiadienį sakė Kijevo Regionų partijos organizacijos vadovo atstovas spaudai Konstantinas Trifonenka.

Pasak jo, budinčių šiame rajone žmonių skaičius nebus didinamas.

Agentūros korespondentas praneša, kad apie 30 žmonių, užsimetę apsiaustus su Regionų partijos simbolika nedidelėmis grupelėmis vaikštinėja gatvėje palei teismo rūmus.

Šie teismai sprendžia ginčytinus rinkimų klausimus.

Šiuo metu masinės akcijos, palaikančios kandidatą į prezidentus V.Janukovyčių, vyksta Kijeve netoli Centrinės rinkimų komisijos būstinės.

CRK: V.Janukovyčius nugalėjo J.Tymošenko 3,48 proc. skirtumu

Duomenimis, gautais suskaičiavus 100 proc. apylinkių rinkimų komisijų elektroninių protokolus, sekmadienį vykusiuose rinkimuose Regionų partijos lyderis surinko 48,95 proc. balsų, o jo varžovė premjerė Julija Tymošenko - 45,47 proc. balsų

Tokie duomenys paskelbti Centrinės rinkimų komisijos spaudos centro švieslentėje trečiadienį.

Už V.Janukovyčių balsavo 12 mln.. 481 tūkst. 268 rinkėjai, o už J.Tymošenko - 11 mln. 593 tūkst. 340 žmonių.

Neparėmė nė vieno iš šių kandidatų 4,36 proc. rinkėjų (1 mln. 113 tūkst. 51 žmogus).

Taigi atotrūkį tarp V.Janukovyčiaus ir J.Tymošenko sudaro 3,48 proc. balsų.

Rinkėjų aktyvumas rinkimuose vasario 7 dieną buvo 69,15 proc.

Galutiniai rezultatai bus nustatyti remiantis protokolais popieriuje su "šlapiais" antspaudais ir apygardų ir apylinkių rinkimų komisijų narių parašais.

Oficialius rezultatus CRK turi paskelbti ne vėliau kaip vasario 17 dieną.

V.Janukovyčius jau paskelbė pergalę, tačiau J.Tymošenko blokas pažadėjo apskųsti rinkimų rezultatus teisme. Vis dėlto pati premjerė nuo rinkimų dienos vakaro iki šiol nepadarė jokių viešų pareiškimų.

Tūkstančiai V.Janukovyčiaus rėmėjų nuo pirmadienio būriavosi prie CRK pastato, laukdami, kol bus paskelbti rezultatai. Opozicijos lyderio šalininkai sako, jog tas sambūris buvo organizuotas siekiant apginti rinkimų rezultatus.

Reikalaus perskaičiuoti balsus Donecko, Luhansko srityse ir Kryme

Julijos Tymošenko blokas (JTB) reikalaus perskaičiuoti rinkėjų balsus Ukrainos prezidento rinkimuose dviejose srityse šalies rytuose ir Kryme - daugiau nei 900 rinkimų apylinkių.

"JTB reikalaus perskaičiuoti balsus apylinkėse Donecko, Luhansko srityse ir Kryme", - sakė spaudos konferencijoje JTB frakcijos narys Serhijus Vlasenka.

Drauge deputatas pabrėžė, kad jeigu Regionų partija pareikalaus perskaičiuoti balsus kuriose nors apylinkėse Ukrainos vakariniuose regionuose, JTB pasirengęs pritarti tokiam Regionų partijos siūlymui. "Mes tam esame pasirengę", - patikino S.Vlasenka.

Pasak deputato, jeigu Viktoras Janukovyčius tvirtai įsitikinęs savo pergale, "kam tada reikėjo deginti rinkimų dokumentus kai kuriose apylinkėse?".

Jis mano, kad maždaug 10-12 proc. balsų, atiduotų už V.Janukovyčių prezidento rinkimuose gali būti negaliojantys ir suklastoti.

Pasak S.Vlasenkos, šiuose klastojimuose dalyvavo vietos valdžios, kuri yra atsakinga ne tik už rinkimų organizavimą, bet ir už valstybinio rinkėjų registro parengimą, institucijos.

Pasak O. Turčynovo, 5-ojoje Kerčės rinkimų apygardoje "nors Viktoro Janukovyčiaus šalininkai pasiutusiai priešinosi, Julijos Tymošenko atstovams pavyko gauti pirmojo skaičiavimo 20-ojoje rinkimų apylinkėje rezultatus, ir paaiškėjo, jog perduotuose į CRK duomenyse iš šios apylinkės nurodyta, kad V.Janukovyčius surinko 8 proc. daugiau balsų nei jis iš tiktųjų gavo".

"Šis faktas užfiksuotas dokumentuose.Po to mums pavyko pasiekti, kad būtų perskaičiuoti balsai dar šešiose rinkimų apylinkėse. Visais perskaičiavimo atvejais buvo tokios pat klastotės V.Janukovyčiaus naudai", - sakoma pareiškime.

Tokių pačių pažeidimų, J.Tymošenko štabo duomenimis, buvo ir kitose Ukrainos srityse, konkrečiai - Donecko ir Luhansko.

"Aš turiu įgaliojimus paskelbti pirmus juridiškai įrodytus klastojimo Janukovyčiaus naudai faktus Ukrainos prezidento rinkimų antrajame rate", - pažymėjo O.Turčynovas, pridurdamas, kad pasirengęs pateikti įrodymus tarptautiniams stebėtojams, žurnalistams, visuomenei ir teismui.

CRK vadovas nemato pagrindo abejoti nei rinkimų rezultatais, nei rinkimų komisijų darbu

Centrinės rinkimų komisijos pirmininkas Vlolodymyras Šapovalas tikisi, kad rinkimų rezultatai nebus užginčyti teisme.

"Aš tikiuosi, kad rezultatai, kuriuos mes nustatysime, bus pripažinti ir nebus užginčyti teisme, ir kad ši tradicija (užginčyti rinkimų rezultatus), kuri pastebima, bus sugriauta",- pareiškė V.Šapovalas po pirminių balsavimo rezultatų paskelbimo trečiadienį.

"Aš neturiu jokio pagrindo abejoti ir CRK, ir teritorinių bei apylinkių rinkimų komisijų darbu - dauguma, aš nenoriu kalbėti apie atskirus asmenis, dirbo sąžiningai ir nusipelnė pagyrimo", - pareiškė jis.

Komentuodamas kandidatės į prezidentus Julijos Tymošenko šalininkų pareiškimus apie masinius pažeidimus per rinkimus V.Šapovalas pareiškė, kad tai "viena politinės kovos formų", ir paprašė nepervertinti galimų pažeidimų reikšmės.

Drauge jis rėmėsi tarptautinių stebėtojų išvada apie Ukrainos prezidento rinkimų eigą.

"Tai, ką sako tarptautiniai stebėtojai, aš manau, yra gana arti realijų", - pabrėžė CRK vadovas.

Atsakydamas į klausimą, kada CRK gali paskelbti oficialius rinkimų rezultatus, V.Šapovalas pabrėžė, kad CRK įvykdys visus įstatymais numatytus reikalavimus ir paskelbs rezultatus per įstatymais numatytą terminą.

CRK priims ir suskaičiuos visų 225 apygardų protokolus su drėgnais antspaudais, taip pat sulauks, kol bus baigtos nagrinėti visos bylos teismuose.

Jis taip pat pranešė, kad šiuo metu CRK jau priėmė 85 apygardų komisijų protokolus su drėgnais antspaudais ir tikisi, kad iki dienos pabaigos jų skaičius pasieks 170.