Praėjusiais metais kaimyninės šalys dėl šios Himalajų kalnų teritorijos buvo atsidūrusios prie ketvirtojo tarpusavio karo slenksčio.

Per daugiau nei šešias valandas trukusį susirėmimą, kuris ketvirtadienio rytą kilo Džamu ir Kašmyro valstijos Radžūrio rajone, buvo likviduota grupė gerai ginkluotų įsiveržėlių, sakė gynybos pareigūnas, pageidavęs neskelbti savo pavardės.

Pasak jo, prie "kontrolės linijos", dalijančios Kašmyrą tarp Indijos ir Pakistano, buvo rasti aštuonių kovotojų kūnai. Pas juos rasta šautuvų ir granatų.

Indijos kariškiai teigia, kad prieš prasidedant žiemai, kol aukštomis kalnų perėjomis vingiuojančių takų dar neužklojo sniegas, į Kašmyrą mėgina prasmukti daugiau kovotojų.

Policija savo ruožtu pranešė, kad praėjusią naktį Šiaurės Kašmyro Kupvaros rajone įvykusiame mūšyje buvo nukauti dar keturi įsiveržėliai.

Santykiai tarp branduolinį ginklą turinčių kaimynių Indijos ir Pakistano pastaraisiais mėnesiais kiek pagerėjo, tačiau Delis linkęs atnaujinti derybas tik tuomet, kai Kašmyre liausis kovotojų išpuoliai.

Indijos administruojamo Kašmyro policija pranešė, kad per pirmąsias dvi rugsėjo savaites nuo separatistų smurto žuvo daugiau kaip 171 žmogus, dauguma jų buvo sukilėliai.

Indija kaltina Pakistaną, kad šis ginkluoja ir apmoko islamo kovotojus, kurie kariauja už Indijai priklausančios Kašmyro dalies prijungimą prie Pakistano. Islamabadas šiuos kaltinimus neigia ir tvirtina, kad "kovotojams už Kašmyro laisvę" teikia tik moralinę ir diplomatinę paramą.

Indijos pareigūnų duomenimis, jau 14 metų Indijos valdomame Kašmyre trunkantis sukilimas pareikalavo 38 tūkst. aukų. Tuo tarpu separatistai teigia, kad per šį konfliktą žuvo nuo 80 iki 100 tūkst. žmonių.