Ukrainos institutui Vilniuje vadovaujantis V.Sirutavičius prognozavo, kad preliminarūs rinkimų rezultatai pasitvirtins ir atotrūkis tarp rinkimuose pirmaujančio 59 metų Regionų partijos lyderio bei mažiau nei 3 proc. nuo jo atsiliekančios premjerės Julijos Tymošenko išliks panašus.

Politologas teigė, kad prieš rinkimus buvo nemažai požymių, jog abu kandidatai gali ginčyti jiems nepalankius rezultatus ar bandyti organizuoti masines protesto akcijas. Pasak jo, geriausia išeitis Ukrainai būtų greitas rinkimų, kurie tikriausiai bus laikomi demokratiškais, rezultatų pripažinimas.

"Aš manau, tam tikras judesys iš J.Tymošenko pusės bus. Klausimas, kiek jis bus efektyvus. Iš esmės nieko gero tai neatneštų. Šiuo atveju reikėtų pripažinti rezultatus. (...) Iš principo rinkimai buvo konkurencingi, daugmaž skaidrūs ir demokratiški. (...) Pati politinė įvykių logika sakytų: pralaimėjo - reikia atsistatydinti ir išeiti. Kažkokie bandymai ieškoti, kaip už ko užsikabinti, nemanau, kad iš principo šaliai, valstybei ir visuomenei būtų teigiami", - BNS pirmadienį sakė V.Sirutavičius.

Jo nuomone, bandydama ginčyti rinkimų rezultatus J.Tymošenko pakenktų pačiai sau - "tokiu būdu ji griaus savo įvaizdį, kaip tos, kuri pabrėžė save kaip valstybės interesų gynėją, atsakingą politikę".

Kalbėdamas apie pokyčius Ukrainos parlamente - Aukščiausioje Radoje, - kurie seks po rinkimų, politologas teigė, kad V.Janukovyčius pirmiausia bandys keisti valdančiąją koaliciją ir Vyriausybę perviliodamas į savo pusę parlamentarus iš politinių oponentų pusės - J.Tymošenko bloko. Jei tai nepavyktų, V.Sirutavičiaus nuomone, galimi ir pirmalaikiai Rados rinkimai, kurių nelabai nori ir opozicijos politiniai lyderiai.

"Prognozės - dvejopos. Vienos, jog pasinaudodamas tuo, kad laimėjo rinkimus, kuo greičiau stengsis Rados rinkimus padaryti, norint pakeisti santykį Radoje, kad jis būtų palankesnis. Bet rinkimai parodė, kad tas atotrūkis nėra didelis ir kažin, ar iš principo Radoje kas nors pasikeistų, kad būtų lengviau sudaryti sau palankią koaliciją. Antras momentas, jog ne visi ir toje Regionų partijoje, tiesą sakant, nori matyti tuos rinkimus. Jie kainuoja, tai ar tos finansinės grupės, kurios vaidina didelį vaidmenį kiekvienos partijos politikoje, bus už tuos rinkimus. Paprastai tariant, yra daug skaičiavimų", - svarstė politologas.

"Manau, jis (V.Janukovyčius - BNS) tikrai turi galimybes suformuoti sau palankią Vyriausybę, kad premjeras būtų iš Regionų partijos, tai vertinu daugiau nei 50 procentų. Tai garantuotų didesnį valdžios funkcionalumą, efektyvumą. Manau, jis stengsis tai realizuoti neforsuodamas Rados rinkimų, o jei nepavyks, tai gali forsuoti Rados rinkimus", - kalbėjo V.Sirutavičius.

Ukrainos instituto direktoriaus teigimu, pagal formalias taisykles surengti pirmalaikius Rados rinkimus yra gana sudėtinga, tačiau yra "revoliucinis kelias" - jei Regionų partijos deputatai "padėtų" savo mandatus, užblokuotų Rados veiklą, rinkimai taptų neišvengiami.

Politologas prognozavo, kad rinkimus laimėjus V.Janukovyčiui, daugiau dėmesio bus skiriama Ukrainos vidaus problemoms spręsti, o užsienio politikoje, jo nuomone, "esminių lūžių" nebus.

"Ypatingų pokyčių užsienio politikoje nebus. Bus daugiau pasikeitimų retorikoje. Jei laimėtų V.Janukovyčius, neatmesčiau, kad pirmas vizitas bus į Maskvą, gali šiek tiek keistis požiūris į energetikos politiką. Tokie pasikeitimai įmanomi, bet jie labai glaudžiai susiję ir su vidaus situacija. Nemanau, kad bus esminių lūžių. Jei jis taps prezidentu, tai jo užsienio politika primins (buvusio prezidento - BNS) Leonido Kučmos balansavimo politiką", - kalbėjo V.Sirutavičius.

Vertindamas galimus Ukrainos valdžios požiūrio į energetiką pasikeitimus, jis pabrėžė, kad Kijevas vykdys nacionalinių interesų gynimo politiką, o konkretūs sprendimai priklausys ir nuo to, kas užims atitinkamus postus Vyriausybėje. Pasak V.Sirutavičiaus Ukraina gali bandyti grįžti prie "konsorciumo idėjos" - su rusais ir vakariečiais dalimis pasiskirstant šalies vamzdynų sistemą, bet išsaugant nuosavybę ir įtaką.

Tokia idėja, pasak politologo, tenkintų "daugelį Vakaruose", tačiau neaišku, ar ir Rusiją, nes tai gali blokuoti vamzdynus per Juodąją jūrą.

"Jo politika, matyt, bus subtilesnė, ne tokią, kokią deklaravo V.Juščenka. (...) Iš principo bus, vadinkime, nacionalinių interesų gynimo politika - išsaugoti Ukrainos pozicijas šitame sektoriuje, nes tai yra ir pinigai, ir politinis, ir geopolitinis svoris. (...) Prasidės subtilesnis žaidimas, bet tikėtis, kaip Vakaruose ir pas mus kai kas rašo, kad puls ir nubėgs į prorusiškumą, tai, žinote, tikrai ne", - sakė V.Sirutavičius.

Prisimindamas pranešimus apie V.Janukovyčiaus pareiškimą, kad prieš antrąjį rinkimų turą į Ukrainą destabilizuoti situaciją esą atvyko "kovotojai" iš Lietuvos, politologas tai pavadino "rinkimų kampanijos purslais".

"Jie greitai praeis, jam visai nereikia eskaluoti situacijos su kaimynais. Manau, čia buvo pasipurslavimas, koks būdingas Ukrainoje rinkimų kampanijų metu", - sakė V.Sirutavičius.

Ukrainos centrinė rinkimų komisija anksti pirmadienį pranešė, kad suskaičiavus 95,04 proc. balsalapių, V.Janukovyčius savo varžovę lenkia 2,09 proc. balsų: už jį balsavo 48,23 proc. rinkėjų, o už J.Tymošenko - 46,14 procento.

Jei V.Janukovyčiaus pergalę patvirtins galutiniai oficialūs rezultatai, tai buvęs mechanikas pasieks revanšą už 2004 metais prezidento rinkimuose patirtą pralaimėjimą po masinių Oranžinės revoliucijos gatvių protestų dėl sukčiavimo.