Balistinė raketa-taikinys sekmadienį buvo paleista iš JAV armijos bandymų poligone Kvadžaleino atole Maršalo salose, tačiau trijų pakopų gaudomajai raketai, pakilusiai iš Vandenbergo bazės Kalifornijoje nepavyko perimti ir sunaikinti kovinės galvutės, sakė JAV priešraketinės gynybos agentūros atstovas Rickas Lehneris.

Agentūros pranešime nurodoma, kad šachtinio bazavimo gaudomoji raketa veikė "normaliai", tačiau plaukiojanti radiolokacinė stotis (platforma vandenyne, ant kurios įrengtas rutulio formos radaras), "veikė ne taip, kaip buvo tikėtasi".

Pareigūnai pradėjo šio nesėkmingo bandymo tyrimą, tačiau praeis "kelios savaitės, kol jie parengs pirminę ataskaitą", R.Lehneris sakė naujienų agentūrai AFP.

Jis pridūrė, kad tame bandyme naudota raketa-taikinys atitinka "technologijas, kurias ateityje galėtų sukurti kai kurios šalys, tokios kaip Šiaurės Korėja arba Iranas, galinčias sukelti pavojų Jungtinėms Valstijoms".

Apie planus įvykdyti šį bandymą praeitų metų gruodį paskelbė Agentūros vadovas generolas Patrickas O'Reilly, kuris pabrėžė, kad "pirmą kartą (bandymas) vyks pagal galimo raketų smūgio iš Irano atrėmimo scenarijų".

Pasak jo, anksčiau buvo tikrinama, ar gaudomosios raketos galėtų užkirsti kelią "grėsmei iš Pietų Korėjos".

Šis bandymas buvo atliktas Pentagonui paskelbus ataskaitą, kurioje perspėjama, kad Iranas ir Šiaurės Korėja tebevykdo ilgojo nuotolio balistinių raketų kūrimo programą, o šių šalių vidutinio ir trumpojo nuotolio raketos yra "regioninė grėsmė" JAV pajėgoms, sąjungininkams ir partneriams.

Ataskaitoje "Balistinės priešraketinės gynybos apžvalga" taip pat reiškiamas susirūpinimas dėl Sirijos turimų mobilaus bazavimo trumpojo nuotolio raketų, kurios galėtų pasiekti daugumą Izraelio regionų, kai kuriuos Irako regionus, taip pat Jordaniją ir Turkiją.

Pranešama, kad JAV kariškiai siekia kiek įmanoma anksčiau dislokuoti priešraketinės gynybos (PRG) sistemas, galinčias apsaugoti nuo potencialių Irano raketų atakų Persų įlankos regione.

Remdamasis JAV administracijos ir ginkluotųjų pajėgų pareigūnais, dienraštis "The New York Times" pranešė, kad Pentagonas planuoja dislokuoti PRG sistemos laivus prie Irano krantų, taip pat įrengti PRG sistemos elementus bent keturiose arabų šalyse - Katare, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Bahreine ir Kuveite.

Be to, Pentagonas numato dislokuoti Aliaskoje ir Kalifornijoje 30 gaudomųjų raketų, kurios galėtų sunaikinti kovines galvutes viduriniame skrydžio trajektorijos ruože.

Sekmadienį atliktas bandymas atsiėjo maždaug 120 mln. dolerių. Pastarąjį kartą toks pat paleidimas vyko 2008 metų gruodyje, bet tada raketa-taikinys pakilo iš Kodjako salos Aliaskos valstijoje, ir kovinę galvutę pavyko numušti.

Tarp kitų PRG sistemos dalių - laivai su kompleksais "Aegis" ir gaudomosiomis raketomis "Standard-3", lazeriai lėktuvuose "Boeing-747", taip pat palydovai, skriejantys žemosiose ir geostacionariose orbitose.

Priešraketinės gynybos "skydui" sukurti nuo 1983 metų JAV jau išleido daugiau kaip 150 mlrd. dolerių.