Pagerbdama 2 792 žmones, kurie šioje vietoje prieš dvejus metus žuvo per baisiausią ir lygių JAV istorijoje neturintį teroristų išpuolį, ji sustingo mirtinoje tyloje.

Tylos minute bei malda Baltųjų rūmų Pietinėje pievelėje teroro išpuolių aukas pagerbė ir prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas).

Kiek anksčiau, po pamaldų šv.Jono bažnyčioje netoli Baltųjų rūmų jis kalbėjo: "Šiandien yra ir maldų diena. Mes meldžiamės už vyrus ir žmonas, mamas ir tėčius, sūnus bei dukteris ir mylimuosius . Mes meldžiamės už tvirtybę ir išmintį. Mes dėkojame Dievui už tai, kad daugybę kartų laimino šią naciją".

Prie sugriauto Pasaulio prekybos centro trumpą kalbą sakęs Niujorko meras Michaelas Bloombergas (Maiklas Blumbergas) kalbėjo apie mieste tvyrantį gedulą, sumišusį su pasididžiavimu ir pasiryžimu eiti į priekį.

"Mūsų veidai ir viltys nukreipti į ateitį, - sakė M.Bloombergas. - Todėl mūsų ceremonijai vadovaus vaikai, netekę tų, kuriuos mylėjo. Juose gyvena Niujorko dvasia, aprėpianti ir skaudžiausius mūsų prisiminimus, ir šviesaus rytojaus pažadą".

Po tylos minutės du šimtai vaikų, kurie per išpuolius neteko šeimos narių, pradėjo skaityti visų žuvusiųjų pavardes.

Ėmę skaityti savo velionių tėvų vardus, daugelis jų nebepajėgė tramdyti emocijų ir iš paskutiniųjų stengėsi baigti žodį arba pridūrė kelias frazes nuo savęs. Per minėjimą, kuomet buvo skaitomi mylimų žmonių vardai, ašarojo ne tik šeimynykščiai, bet ir daugelis susirinkusiųjų. Rankose jie spaudė įrėmintas žuvusių motinų ir tėvų, sūnų ir dukrų, brolių ir seserų nuotraukas. Visų giminaičių krūtinę puošė dvispalviai kaspinėliai: juoda simbolizavo gedulą, o geltona - viltį.

Visame Niujorko mieste, kur liūdnąją datą kone ant kiekvieno kampo mena nebylūs ženklai, apstu Amerikos vėliavų - jos nuleistos pro gyvenamųjų namų langus ar plevėsuoja prie įstaigų ir parduotuvių.

Pasibaigus tylos minutei, tragedijos epicentre vykusi ceremonija tęsėsi gedulinga gaida: dūdmaišininkui pritarė du būgnininkai, o gelbėjimo tarnybų nariai laikė nuleidę JAV vėliavas, kurios virš Pasaulio prekybos centro griuvėsių plevėsavo per gelbėjimo ir atstatymo operacijas.

Tylos minutei nuščiuvo ir paprastai šurmuliuojanti Niujorko "Times Square" aikštė, kur žmonės stovėdami stebėjo minėjimo renginius milžiniškuose televizijos ekranuose.

Tyla po kurio laiko stojo dar tris kartus - taip buvo paminėta akimirka, kai į prekybos centrą rėžėsi antrasis lėktuvas, ir kiekvieno iš dangoraižių griūtis.

Pentagone, į kurį prieš dvejus metus taip pat trenkėsi teroristų užgrobtas oro bendrovės "American Airlines" lėktuvas, tylos minute 184 žuvusiųjų atminimą pagerbė tūkstančiai žmonių. Rugsėjo 11-osios išpuoliai tapo pretekstu karui - netrukus į Afganistaną bei Iraką buvo pasiųstos JAV pajėgos.

JAV gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas (Donaldas Ramsfeldas) ir Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas oro pajėgų generolas Richardas Myersas (Ričardas Majersas) Arlingtono nacionalinėse kapinėse prie žuvusiųjų atminimui skirto obelisko padėjo gėlių vainiką, o vėliau, tratant būgnams, atidavė pagarbą.

"Kova už laisvę tęsiasi, - sakė D.Rumsfeldas, - nes mes žinome, kad jei nekovosime su teroristais Irake, Afganistane ir visame pasaulyje, tuomet turėsime su jais susidurti čia".

Nepaisant dvejonių dėl tarnybos Irake ketvirtadienį JAV kariai čia maldomis ir giesmėmis paminėjo teroro išpuolių aukų atminimą.

Nepaisant atmintyje išlikusių liepsnojančių Pasaulio prekybos centro bokštų ir Pentagono vaizdų, nemaža dalis 116 tūkst. Irake tarnaujančių JAV karių mano, kad jau padarė pakankamai rugsėjo 11-osios vardan.

"Aš jau dvejus metus nemačiau savo šeimos, - sakė vienas seržantas, stovėdamas sargyboje prie Bagdado oro uosto vartų.- Dabar jau norėčiau grįžti namo". Jo teigimu, irakiečiai tikrai nėra teroristai - "tai kokia prasmė mums čia būti," - klausė jis.