Pentagono Gynybos saugumo bendradarbiavimo agentūra pasiūlė penkias atskiras siuntas, tarp kurių yra ir 60 sraigtasparnių "Black Hawk", 114 priešraketinės gynybos raketų "Patriot", vadaviečių įrangos.

Dar JAV numato pateikti Taivanui 12 modernių raketų "Harpoon", tinkamų taikiniams sausumoje ir jūroje naikinti, taip pat du atnaujintus "Osprey" klasės minų naikintojus, sakoma saugumo agentūros teikime Kongresui.

Kinija: ginklų pardavimai Taivanui sukels rimtų pasekmių

Kinija šeštadienį pareiškė protestą dėl JAV sprendimo parduoti Taivanui ginklų už 6,4 mlrd. dolerių (15,8 mlrd. litų) ir perspėjo, jog toks žingsnis "rimtai" pakenks Pekino ir Vašingtono santykiams bei bendradarbiavimui.

Kinijos užsienio reikalų viceministras He Yafei (He Jafei) pateikė skubų oficialų demaršą JAV ambasadoriui Pekine Jonui Huntsmanui šeštadienį paryčiais vietos laiku, Kinijos ambasados Vašingtone atstovas Wang Baodongas sakė naujienų agentūrai AFP.

"Pastarasis JAV žingsnis parduoti ginklų Taivanui, kuris yra Kinijos dalis, yra šiurkštus kišimasis į Kinijos vidaus reikalus, kelia rimtą pavojų Kinijos nacionaliniam saugumui ir kenkia Kinijos taikaus suvienijimo pastangoms", - pareigūnas citavo Pekino pateiktą protestą.

"Šis JAV planas neabejotinai pakenks Kinijos ir JAV santykiams, taip pat padarys rimtą neigiamą poveikį abiejų šalių ryšiams ir bendradarbiavimui svarbiose srityse", - pridūrė jis.

Kinija "primygtinai ragina JAV pusę visiškai pripažinti šios problemos rimtumą, atšaukti klaidingą sprendimą dėl ginklų pardavimo Taivanui, taip pat nebeparduoti jokių ginklų Taivanui", pabrėžė Wang Baodongas.

Kinija buvo laikinai nutraukusi karinius ryšius su Jungtinėmis Valstijomis dėl ankstesnio JAV ginkluotės pardavimo Taivanui 2008 metų spalį.

Taivaną kontroliuoja Kinijos nacionalistai, kurie 1949 metais per pilietinį karą pralaimėjo komunistams ir buvo išstumti iš žemyninės Kinijos. Pekinas laiko Taivaną suvienijimo laukiančia Kinijos dalimi ir yra pažadėjęs susigrąžinti jį jėga, jeigu prireiks.

Jungtinės Valstijos 1979 metais pripažino komunistinę Kiniją, tačiau JAV kongresas reikalauja, kad šalies administracija tiektų Taivanui ginamąją ginkluotę.

Pasak Wang Baodongo, pastaroji ginklų pardavimo sutartis pažeidžia 1982 metais Kinijos ir Jungtinių Valstijų memorandumą, kuriame nurodoma, kad ginklų pardavimas Taivanui "kokybiškai ir kiekybiškai neviršys" 1981 metų lygio.

JAV Valstybės departamento atstovas spaudai Philipas Crowley anksčiau sakė, kad šie ginklų pardavimai atitinka tris svarbius Kinijos ir Jungtinių Valstijų memorandumus, kurie buvo paskelbti normalizuojant abiejų šalių santykius.