"Mes laikome Indiją viena svarbiausių pasaulio valstybių, - sakė A.Sharonas per oficialią jo sutikimo ceremoniją iš raudono smiltainio pastatytuose prezidento rūmuose Delyje. - Manau, šis pirmasis Izraelio premjero vizitas, padės mums judėti į priekį".

Tuo tarpu Islamabadas išreiškė susirūpinimą dėl šio A.Sharono vizito, pareiškęs, kad Pakistano branduolinės kaimynės Indijos ir Izraelio bendradarbiavimo gynybos srityje stiprinimas gali destabilizuoti padėtį regione.

A.Sharono vadovaujamoje 150 narių delegacijoje yra ir keli gynybos pramonės įmonių vadovai, o stiprėjančius ryšius patvirtina ir sparčiai augantys Izraelio gynybos įrangos pardavimai, kurie per metus sudaro iki 2 mlrd. JAV dolerių.

Tai, o kartu ir stiprėjantis Indijos, Izraelio ir Jungtinių Valstijų ašies bendradarbiavimas, neramina Islamabadą ir skatina būgštavimus tarp Indijos gyventojų mažumą sudarančių musulmonų, kurie planuoja protesto akcijas A.Sharono vizito metu.

"Jei ši ašis nukreipta prieš musulmonus visame pasaulyje ir jei ši ašis nukreipta prieš Pakistaną ir Pakistano musulmonus, mes labai sunerimsime, nes tai negatyvi įvykių raida", - sakė Pakistano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Islamabade, kuris nepripažįsta žydų valstybės.

Izraelio premjero vizito metu tikimasi svarbių susitarimų gynybos srityje, įskaitant daugiau nei 1 mlrd. dolerių vertės kontraktą dėl Izraelio ankstyvojo įspėjimo radarų sistemos pirkimo. Trys radarai "Phalcon", kuriuos pageidauja įsigyti Delis, leis Indijai sekti didelę dalį Pakistano teritorijos.

A.Sharoną lydintys pareigūnai sakė abejoją, kad susitarimas dėl radarų "Phalcon" bus pasirašytas per keturių dienų vizitą, tačiau išreiškė viltį, kad jis bus galutinai parengtas per dvi artimiausias savaites.

Indija taip pat pageidauja įsigyti iš Izraelio 2,5 mlrd. dolerių vertės priešraketinės gynybos sistemą "Arrow", tačiau šiam sandoriui dar turi pritarti Jungtinės Valstijos.

Šaltiniai Vašingtone sakė, kad čia būgštaujama, jog Indijai įsigijus sistemą "Arrow", Pakistanas gali imti didinti savo branduolinį arsenalą, o tai savo ruožtu gali sukelti naują branduolinę krizę, panašią į tą, kuri tarp branduolinių kaimynių buvo kilusi praėjusią vasarą.